BOXTELSE BAND OP VERBROEDERINGSCONCERT

Kasba zoekt samenwerking met Bløf

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Kasba op de bühne met zanger Thé Lau (tweede van links) en de Bløf-muzikanten Peter Slager, Norman Bonink, Paskal Jakobsen en Bas Kennis (van links naar rechts). (Foto: Kasba).

De Boxtels-Marokkaanse band Kasba hoopt op samenwerking met de bekende Nederlandse popgroep Bløf. Zondag stonden de muzikanten van Kasba in Amsterdam ter gelegenheid van het verbroederingsconcert Stay Close! samen op het podium met Bløf. Andere grote namen waren de rockbands Kane en Krezip, rapper Ali B. en de zangers Frank Boeijen en Thé Lau.

Nadat Kasba begin 2002 al de grote sfeermaker was in de Amsterdam ArenA tijdens het huwelijksfeest voor prins Willem-Alexander en prinses Máxima, doet de band andermaal van zich spreken. Opnieuw zijn de muzikanten erin geslaagd contacten te leggen met bekende artiesten. ,,Eerder werkten we al samen met rapper Ali B., nu hebben we contacten gelegd met Bløf. Die band zou het heel leuk vinden om samen met ons iets te doen”, zegt drummer Joost Kurstjens trots.

Volgens Kurstjens ontmoetten de leden van Kasba de vier muzikanten van Bløf backstage in Amsterdam. ,,Het klikte meteen”, blikt de Boxtelaar terug. Bløf heeft recentelijk veel over de grens gekeken en projecten opgezet met buitenlandse artiesten, zoals de Portugese fadozangeres Christina Branco. Eerder dit jaar scoorde de band een nummer één hit met ’Holiday in Spain’, een nummer van de Amerikaanse band Counting Crows dat gezamenlijk werd opgenomen en vertaald in ’Spanje als besluit’. Ook werkte Bløf samen met musici in Afrika en Cuba en stond de band in Lissabon op het podium van het festival Rock in Rio. Daar was de band in goed gezelschap van onder meer Paul McCartney en Peter Gabriel.

,,Het is nog niet duidelijk wanneer we samen iets gaan ondernemen”, vult Kurstjens aan. Maar hij schetst dat Kasba rekening houdt met projecten met de Zeeuwse band en rapper Ali B. Op dit moment wordt het programma voor 2005 in elkaar gezet. ,,We bekijken momenteel op welke festivals we willen spelen. Maar tevens houden we rekening met een eventuele samenwerking met Bløf. We willen voorkomen dat we verhinderd zijn.”

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: 'Iedereen is van de wereld', zingt Thé Lau met de Boxtelse Kasba-zanger Sami El Ghousli. (Foto: Kasba).

GROTE NAMEN
Alle grote namen van de Nederlandse popmuziek stonden zondag op het immense podium op het Museumplein, waar onder het motto van Stay Close! een concert werd gehouden om vooral jongeren uit alle gemeenschappen in Nederland op te roepen bij elkaar te blijven en te waken voor vervreemding. Het initiatief voor het concert werd genomen door een aantal artiesten; de cabaretiers Dolf Jansen en Howard Komproe verzorgden de podiumpresentatie.

Kasba was door de organisatie benaderd om mee te spelen tijdens het minifestival, zo vertelt de Boxtelse zanger en percussionist Sami El Ghousli. El Ghousli deed met enkele leden van Kasba ook mee aan de finale van het verbroederingsconcert. Tijdens die finale werd de compositie ’Iedereen is van de wereld’ gespeeld, een nummer van de vroegere zanger van rockband The Scene, Thé Lau. Ook Bløf deed mee aan de finale.

Kasba-drummer Kurstjens beschouwt het verbroederingsconcert als een unieke kans voor artiesten om hun stem te laten horen na de gebeurtenissen rond de moord op cineast en columnist Theo van Gogh. ,,Als je een verzoek krijgt om aan zo’n concert mee te doen, mag je geen nee zeggen”, vindt Kurstjens. ,,We zijn niet per se een band die veel politiek getinte nummers speelt. Maar we onderschrijven de boodschap natuurlijk wel.”

Kurstjens geeft aan dat ook binnen Kasba veel gepraat is over de gebeurtenissen in Nederland na de moord op Van Gogh. Kasba is een band die bestaat uit een aantal Marokkaanse muzikanten en enkele Nederlandse muzikanten. ,,Als er zoiets gebeurt praat je natuurlijk met elkaar over die dingen. Maar echt felle discussies zijn er niet gevoerd omdat we met z’n allen hetzelfde denken. We zijn erg gelijkgestemd, mede omdat we zo’n hechte vriendschapsband hebben opgebouwd.”

Kasba speelde op het Museumplein twee nummers, waaronder ’Hada Raï’, een nummer van het laatste album ’Chouf Chouf’ waarop ook de hit ’Yama Bomba’ staat, het nummer dat nummer één stond in de Marokkaanse hitparade. Bløf speelde onder meer het nummer ’Omarm’, terwijl Frank Boeijen ’Zwart Wit’ vertolkte, een nummer dat hij schreef in 1983 na de racistische moord op Kerwin Duinmeijer.

Kasba-drummer Kurstjens: ,,Ons eerste nummer stond in het teken van een vredige begroeting. ’Hada Raï’ gaat over het opkomen voor je eigen mening. En dat paste dus uitstekend bij het festival.”

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Zanger Sami El Ghousli van Kasba staat levensgroot op de beeldschermen naast het podium op het Museumplein. (Foto: Kasba).
25 november 2004

Print deze pagina

Terug