NUCHTERE REACTIES VAN BUURTBEWONERS KASTEREN

PKK-inval: 'Gebakken lucht. Dadendrang'

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het terrein van kampeerboerderij en camping De Mus'donck in Liempde.

'Een hoop gebakken lucht.' Met die woorden typeert buurtbewoner René Keulen de inval in kampeerboerderij De Mus'donck. ,,Niet meer dan een politiek signaal aan de burgers na al die aanslagen sinds de moord op Theo van Gogh. De overheid wil gewoon laten zien dat ze paraat is." Enkele dagen na de internationale mediahype rondom de arrestatie van Koerdische onafhankelijkheidsstrijders in het buitengebied van Liempde, is de rust in de buurtschap Kasteren teruggekeerd.

Op de inval in De Mus'donck door de nationale recherche en de ME wordt na het weekend vrij nuchter gereageerd. Van schrik is bij de naaste buren van de familie Van Beugen, de uitbaters van de Liempdse kampeerboerderij, geen sprake. Wel is er verbazing. Niet zozeer over het feit dat er Koerden logeerden, méér over de ophef die rondom de politieactie ontstond.

BOMBARIE OM NIKS
Eén ding staat voor de direct-omwonenden in de buurtschap Kasteren vast: de familie Van Beugen heeft met heel de zaak niets van doen. ,,Dat blijkt wel uit het feit dat Ton en zijn vrouw vrijdagmiddag al weer vrijgelaten zijn. Ze zijn het slachtoffer geworden door dadendrang van hogerhand", concludeert Keulen die vlakbij de kampeerboerderij het monumentale Molenhuis bewoont. ,,Hier gebeurde niets waarvan de overheid niet op de hoogte was. Die mensen komen hier al vele jaren, heb ik horen vertellen. Het is veel bombarie om niks. Echte terroristen gaan zo niet te werk", zegt Keulen.

De Liempdenaar werd vrijdagochtend in alle vroegte wakker door het motorgeronk van helikopters en voertuigen. ,,Nee, van schrik was geen sprake. Wel had ik al snel in de gaten dat het niet om een aanrijding of beroving ging, zoals we hier eerder in de buurt wel eens meemaakten. Er was zoveel 'blauw' op straat." Wat er precies aan de hand was, kreeg Keulen niet te horen. ,,Er werd me niks verteld. Ik wist aanvankelijk niet eens dat het om een actie in de kampeerboerderij ging. Pas later, via de radio en tv, kwam de aap uit de mouw."

Over de media-aandacht die de arrestatie van de PKK-verdachten vrijdag kreeg, heeft Keulen maar één mening: ,,Allemaal suggestieve vragen. De verslaggevers willen alleen maar horen dat je rillend in bed lag. Na verloop van een tijdje hadden de journalisten zelf ook wel in de gaten dat er niet écht iets aan de hand was. Ze maakten dan ook voortdurend grapjes."

DOODGOEIE MENSEN
Een van de bewoners van het voormalige spoorwegstation van Liempde aan het Duits Lijntje merkte aanvankelijk niets van de commotie in de buurt. In tegenstelling tot zijn overbuurman Keulen werd hij niet wakker van de politieactie. ,,Op een gegeven moment begon de hond te blaffen. Toen ik door het raam naar buiten keek, zag ik allemaal ME'ers lopen. Ik dacht eerst aan een aanslag. We hebben de afgelopen weken in Nederland zoveel rare dingen meegemaakt. Ja, ik wist wel dat er buitenlanders bij de kampeerboerderij logeerden, maar dacht dat het seizoenarbeiders waren. Die verblijven er wel vaker."

Aan de overkant van de straat wil de familie Van Schijndel niet reageren. ,,Het enige wat ik erover kwijt wil is, dat de Van Beugens doodgoeie mensen zijn. Ik verbaas me over de hele actie", zegt de vrouw des huizes.

Een vrouw die een eindje verderop aan de Gemondsestraat woont, is stellig: ,,De familie Van Beugen heeft hier niets mee van doen. Ik vind het heel erg dat er zo heftig gereageerd wordt." Deze buurtbewoonster werd wél meteen geïnformeerd over de actie. ,,Er kwam een ME-bus op de stoep en de hele straat was afgesloten. We kregen te horen dat we de hele dag niet van huis konden. Wat er precies aan de hand was werd niet verteld, dat hoorden we via het nieuws op radio en tv."

De familie Van Beugen wilde maandag zelf niet reageren op de inval in haar kampeerboerderij.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van een van de afzettingen die bewaakt werden door leden van de Mobiele Eenheid.
18 november 2004

Print deze pagina

Terug