NATIONALE RECHERCHE DOET INVAL IN KAMPEERBOERDERIJ

Trainingscentrum PKK ontmanteld
in Liempde

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: De wegen rondom kampeerboerderij en camping De Mus'donck in Liempde werden vrijdag 12 november hermetisch afgesloten door de politie.

In de vroege ochtend van vrijdag 12 november heeft de nationale recherche een inval gedaan in kampeerboerderij en camping De Mus'donck in Liempde. De aanleiding hiervoor was dat op deze locatie een opleidingscentrum van de Koerdische verzetsbeweging PKK zou zijn gevestigd. In totaal werden in Liempde 29 verdachten aangehouden. Ook eigenaar Ton van Beugen en zijn vrouw werden opgepakt, maar behoren tot de vijf verdachten die inmiddels zijn vrijgelaten.

Een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie liet deze week weten dat de eigenaar van de kampeerboerderij en zijn vrouw vrijdag in de loop van de dag zijn vrijgelaten. ,,De eigenaren zijn zonder voorwaarden heengezonden. Ze worden nog verdacht, maar uit het feit dat ze vrijdag alweer vrijgelaten zijn, blijkt wel dat ze geen ernstige verdachten zijn", aldus de woordvoerder, die niet kon zeggen hoelang de PKK-rekruten zich al in Liempde bevonden. ,,Dat wordt nog onderzocht."

Behalve in Liempde werden acht verdachten aangehouden in Den Haag, Rotterdam, Eindhoven en Capelle aan den IJssel en zijn tien woningen doorzocht. Bij de acties van vrijdag waren ongeveer tweehonderd politiemensen betrokken, waarbij het gros werd ingezet bij de inval in Liempde.

De nationale recherche werkte vrijdag intensief samen met de regiokorpsen. In het onderzoek van de nationale recherche bleek dat in de kampeerboerderij in Liempde ruim twintig personen een opleiding kregen ter voorbereiding op de gewapende strijd van de PKK in Turkije. De andere verdachten vervulden de rol van begeleider of instructeur. Een aantal van de aangehouden personen is daarnaast vermoedelijk betrokken bij de logistieke ondersteuning van de PKK.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van het terrein van kampeerboerderij en camping De Mus'donck in Liempde, waar een opleidingscentrum van de Koerdische verzetsbeweging PKK gevestigd was.

In eerste instantie konden buurtbewoners van de kampeerboerderij en camping in Liempde het maar moeilijk bevatten. ,,PKK-rekruten bij ons in Liempde? Ik kan het gewoon niet geloven", zei een van hen vrijdag. Maar het bleek zeker geen onzinverhaal te zijn. Voor de directe omwonenden staat vast dat de familie Van Beugen, de uitbaters van de Liempdse kampeerboerderij, niets met de zaak van doen hebben. ,,Ze zijn het slachtoffer geworden van dadendrang door hogerhand", meent buurtbewoner René Keulen. ,,De Van Beugens zijn doodgoeie mensen", is de mening van een andere buurtbewoner.

OPWINDING
Hoewel kampeerboerderij De Mus'donck onderdak bood aan een voornamelijk theoretisch opleidingscentrum van de PKK, veroorzaakte het nieuws een golf van verbazing en opwinding in de regio Boxtel. Liempde was even wereldnieuws. Alle landelijke en internationale media doken op de inval in de kampeerboerderij in Liempde.

Burgemeester Jan van Homelen van Boxtel was ongeveer een week voordat de inval zou plaatsvinden geïnformeerd door de nationale recherche. De burgemeester werd kort voor de inval op de hoogte gebracht van de omvang van de operatie. Hij beklemtoonde dat de actie ’zorgvuldig, heel rustig en zonder incidenten’ is verlopen en dat van escalatie geen sprake is geweest.

Van Homelen was als burgemeester verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid omdat de actie op het grondgebied van de gemeente Boxtel plaatsvond. Hij maakte vrijdag duidelijk dat de actie tegen de vermeende PKK-leden in Liempde geen verband houdt met de acties die landelijk gehouden worden tegen moslimextremisme. ,,Dat de acties samenvallen berust op louter toeval, er is geen enkele relatie.”

Volgens de burgemeester is de actie ingegeven door langdurig onderzoek van de nationale recherche en is geen sprake geweest van lokale tips over verdachte activiteiten op de kampeerboerderij en camping.

De inval heeft tot de nodige bezorgdheid geleid onder inwoners van Kasteren, die geen besef hadden dat zich in hun buurtschap een trainingscentrum bevond voor PKK-leden. ,,Met het oprollen van dit trainingscentrum is een bron van gevaar helemaal weggenomen”, meent burgemeester Van Homelen. ,,De opsporing is positief verlopen; iedereen is opgepakt.”

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een speciale arrestantenbus met daarin een aantal verdachten rijdt door het buitengebied van Liempde. De bus is uitgerust met een aantal cellen.
18 november 2004

Print deze pagina

Terug