NATIONALE RECHERCHE DOET INVAL IN LIEMPDE

PKK-trainingscentrum in kampeerboerderij Mus'donck

Boxtel was vrijdag 12 november even wereldnieuws. Nadat duidelijk werd dat politie en justitie in de vroege ochtend bij kampeerboerderij en camping De Mus'donck aan de Gemondesestraat in Liempde een inval deden in een trainingscentrum van de Koerdische verzetsbeweging PKK en daarbij 29 verdachten aanhielden, werd de gemeente Boxtel plat gebeld door vertegenwoordigers van alle landelijke media en buitenlandse persbureaus. ,,Zelfs CNN heeft gebeld", liet een woordvoerder van de gemeente vrijdagochtend weten.

Een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie bevestigt dat het bij de actie in Liempde gaat om een onderzoek naar de PKK en dat om die reden de kampeerboerderij doorzocht is. ,,Ook op andere plaatsen in Nederland hebben doorzoekingen plaatsgevonden", aldus de woordvoerder.

Woordvoerder Jos Klaren van de nationale recherche benadrukt dat de inval in Liempde geen enkel verband houdt met moslimterrorisme. De wegen rond camping De Mus'donck werden vrijdagochtend hermetisch afgesloten. De politie was met een groot aantal manschappen uitgerukt om de orde te bewaren. Niemand kwam voorbij de afzettingen; de mobiele eenheid had een groot deel van het landelijke gebied Kasteren afgezet.

Burgemeester Jan van Homelen van de gemeente Boxtel is een week geleden door de nationale recherche ge´nformeerd over de aanwezigheid van het PKK-trainingscentrum. Hij benadrukt net als de nationale recherche dat de actie van vrijdagochtend los staat van de landelijke gebeurtenissen die de voorbije week hebben plaatsgevonden naar aanleiding van de moord op cineast en columnist Theo van Gogh. ,,Er is geen enkele relatie met acties tegen vermeende moslimextremisten", aldus Van Homelen, die ook aangaf dat de camping als theoretisch opleidingscentrum dienst deed, waarbij het vooral ging om politieke scholing.

De burgemeester is donderdag ge´nformeerd over de inval en was daarbij betrokken vanwege het toezicht op openbare orde en veiligheid. Volgens Van Homelen is de actie zorgvuldig verlopen. ,,Er is geen escalatie geweest en de 29 verdachten zijn meegenomen." De burgemeester heeft De Mus'donck inmiddels bezocht en gezien dat in het hoofdgebouw pamfletten, boekwerken en foto's te zien waren die in verband kunnen worden gebracht met de PKK.

Van Homelen kan zich voorstellen dat inwoners van Boxtel en met name het dorp Liempde geschrokken reageren op de berichten over het PKK-trainingscentrum. Hij benadrukt dat door het sluiten van het trainingscentrum geen sprake meer is van een dreigende situatie. De actie van de nationale recherche is ingegeven door intensief onderzoek. ,,Er hebben ons geen signalen bereikt dat buurtgenoten aan de bel hebben getrokken", aldus Van Homelen.

Enkele buurtbewoners verklaarden vrijdagochtend volledig verrast te zijn door het feit dat in hun naaste omgeving een trainingscentrum van de PKK gevestigd was. ,,Ik heb rond de kampeerboerderij wel eens mensen met een buitenlands uiterlijk gezien, maar nooit het verband gelegd met een organisatie als de PKK. Dat is toch het laatste waar je aan denkt in zo'n rustig dorp als Liempde", liet een van de omwonenden van De Mus'donck vrijdagochtend weten.
12 november 2004

Print deze pagina

Terug