SPONSORACTIE OP SINT-WILLIBRORDUSSCHOOL

'Esch maakt zich sterk voor
broeder Wladimir

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Cake versieren is leuk en heel lekker. Beeld van het 'restaurant' in de Sint-Willibrordusschool, waar een actie werd gehouden voor broeder Wladimir.

De Sint-Willibrordusschool stond deze week twee dagen in het teken van een sponsoractie voor de Gestelse broeder Wladimir van Heck (75). Gisterochtend, woensdag 10 november kreeg de onderbouw een spellencircuit voorgeschoteld, vandaag, donderdag 11 november werd een sponsorloop gehouden die de bovenbouw naar de Luisselse kapel in Boxtel bracht. ,,We leggen deze week een link tussen missionaris Willibrord en missionaris Wladimir", zegt leerkracht en organisator Jan Obbens.

Broeder Wladimir, die liefkozend Wlad wordt genoemd, is geen onbekende op de Essche basisschool. Sinds 1986 worden contacten onderhouden met de broeder, die na zijn werk op het Instituut voor Doven in Sint-Michielsgestel koos voor de missie in het Afrikaanse Malawi. Daar zet hij zich onder meer in voor het onderwijs aan dove kinderen. ,,Elke keer als hij terugkeert naar Nederland, brengt hij ook een bezoek aan onze school", zegt Obbens.

Kort voor de zomervakantie was Wladimir voor het laatst in Esch. Hij houdt dan steevast een praatje in iedere klas; vaak trakteert hij de school op bijzondere kunstvoorwerpen. In de gang van de school en in klassen hangen fraaie schilderijen met Afrikaanse landschappen en houtsnijwerken.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: In de speelzaal van de Sint-Willibrordusschool werd een muzikale hoepeldans gehouden.

REGEN
De sponsoractie moet veel geld in het laatje brengen. Obbens durft geen schatting te doen en verwacht dat pas over ruim een week duidelijk wordt hoeveel de actie zal opbrengen. Een eerdere sponsoractie in 1988 bracht ruim 3.600 gulden op. Leerlingen hebben een lijst mee naar huis gekregen waarop ouders, vrienden en kennissen kunnen aangeven hoeveel euro ze over hebben voor de sportieve prestaties. ,,Ik hoop dat we nog een keer een grote klapper voor Wladimir kunnen maken", zegt de Essche leerkracht.

De sponsortocht viel gisteren in het water door aanhoudende regenval. Om die reden werd een wandeltocht vanuit Esch naar de Luisselse kapel in Boxtel afgeblazen. Ook de rondjes van 250 meter rond de school, die door de leerlingen van de onderbouw gelopen zouden worden, gingen niet door. Beide activiteiten werden verplaatst naar hedenochtend.

De leerlingen van de bovenbouw werden verdeeld in veertien groepen van tien kinderen en stonden onder leiding van twee volwassenen. Ze kregen met de tocht naar Luissel een fikse wandeling voor de kiezen. Leerkracht Obbens schatte deze week dat de retourafstand 9 tot 10 kilometer bedraagt. Omwille van de veiligheid werden onderweg posten ingericht, waar de jeugd opdrachten kreeg voorgeschoteld. Bovendien fietsen enkele leerkrachten continu op en neer naar Luissel.

Bij de kapel verzorgde Obbens een korte toespraak over het werk van broeder Wladimir. ,,Ik leg een link tussen het werk van missionaris Willibrord, waarnaar onze school is genoemd, en missionaris Wladimir." Na een korte rustpauze gingen de kinderen weer terug naar Esch.

Gisteren werd de onderbouw getrakteerd op een spellencircuit. En klaslokaal was ingericht als restaurant, waar de kinderen cake konden versieren. Verder werden verhalen voorgelezen en was er ruimte voor gezelschapsspellen. In de speelzaal werd een muzikale hoepeldans gehouden. Deze afvalrace leek op een stoelendans.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Kinderen van de Sint-Willibrordusschool spelen gezelschapsspelletjes. De school stond twee dagen in het teken van een sponsoractie voor broeder Wladimir.
11 november 2004

Print deze pagina

Terug