BEHEERDERS: ’NIEUWE PLEK IS EEN VOORUITGANG’

Geitenwei verhuist naar tijdelijke locatie

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: De geitenwei aan de Van Beekstraat in Boxtel verhuist naar een tijdelijke locatie.

De vertrouwde locatie van de geitenwei aan de Van Beekstraat wordt voorlopig ingeruild voor een nieuwe, tijdelijke plek aan de oever van de Dommel. De dieren hoeven slechts een paar meter te verhuizen naar hun nieuwe locatie. Na jaren van overleg met de gemeente Boxtel zijn beheerders Anky en Ad Moonen tevreden met de tijdelijke oplossing voor hun geitenwei.

Over ongeveer acht weken hopen de beheerders dat de geitenwei in zijn geheel verhuisd is. De planning is dat de grote stal over vier of vijf weken gezet wordt en dat drie weken nadien de geitenwei in zijn geheel verplaatst is. ,,Ons streven is om dit jaar nog over te huizen”, aldus de beheerder. Hoelang de wei dan aan de oever van de Dommel gevestigd blijft, is nog niet helemaal duidelijk. ,,We hopen over twee jaar in het centrum van De Heerewaerde te zitten”, verwacht Ad.

De Stichting Geitenwei heeft diverse sponsors in de arm genomen en wil de verbouwing dermate grondig aanpakken dat alle attributen straks mee kunnen verhuizen naar de nieuwe, definitieve locatie, ergens in het centrum van de wijk. De precieze plek binnen de nieuwbouwplannen is echter nog niet bekend.

Samen met de ruim twintig vrijwilligers doen de beheerders er alles aan om een mooie en vooral ordelijke nieuwe geitenwei te realiseren. ,,Vanaf nu gaan we elke zaterdag en doordeweeks ’s avonds aan de slag”, stelt Ad enthousiast. Met het verhuizen van de dieren zelf verwacht hij geen problemen. Hij zal van gaas eigenhandig een provisorische ’sluis’ maken, zodat de beesten zelf naar hun nieuwe wei lopen.

TUINHUIS
De grootste verandering ten opzichte van de huidige locatie is dat de dieren gezamenlijk in één grote stal onderdak zullen vinden. Iedere soort houdt echter een eigen onderkomen dankzij afbakeningen en binnenhokken. Ook krijgt elke diersoort een eigen ingang om de stal binnen te lopen en dus ook een eigen buitenstuk. Volgens Ad krijgt de stal het aanzicht van een ’veredeld tuinhuis’, compleet met een schuin dak. Bezoekers kunnen via een pad door de stal alle dieren zien. Bovendien wordt een aantal bankjes geplaatst en komt er extra verlichting.

Er verdwijnt ook een aantal zaken, zoals de vertrouwde konijnenberg. Daarvoor in de plaats krijgen de konijnen en cavia’s ruime hokken en een veld met tunnels. ,,Dus graven kunnen ze dan nog steeds”, stelt Ad. Een andere belangrijke verandering is de mesthoop die op de tijdelijke locatie niet terugkomt. Rekening houdend met de omwonenden van de geitenwei heeft de stichting besloten alle mest direct in kliko’s te deponeren. De oude stallen verdwijnen, simpelweg omdat ze uitgeleefd zijn.

,,Het is echt een vooruitgang. De nieuwe wei wordt een verbetering, alleen hebben we iets minder ruimte”, vertelt Anky. Nadeel van de verhuizing naar de tijdelijke locatie is dat de stichting 800 vierkante meter aan ruimte inlevert wat onder andere inhoudt dat de speeltoestellen voor kinderen niet mee kunnen. ,,Dat is jammer want de combinatie spelen en dieren was zo mooi”, aldus Anky. Ook beschikt de geitenwei op de nieuwe plek over een minimale opslagruimte. Omdat de nieuwe locatie tijdelijk van aard is, maken de beheerders daar geen probleem van en hopen ze op uiteindelijk een mooie grote geitenwei mét speeltuin voor de kinderen in het centrum van de wijk Selissenwal.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beheerder Ad Moonen sluit het hek van de nieuwe plek waar de dieren van de geitenwei naartoe verhuizen. Op het verharde gedeelte wordt de stal gebouwd.




11 november 2004

Print deze pagina

Terug