1.150 BEZOEKERS OP EXPOSITIE IN LEVENSSCHOOL

Boxtelse quilts trekken veel bekijks

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Van heinde en verre toonden mensen afgelopen weekend belangstelling voor de quiltexpositie in de voormalige Levensschool aan de Burgakker. De tentoonstelling mag een doorslaand succes genoemd worden.

Met ruim 1.150 bezoekers is de eerste expositie die twee Boxtelse quiltgroepen in de voormalige Levensschool aan de Burgakker hielden, een doorslaand succes geworden.

Op de bovenverdieping van het gebouw dat momenteel door vakinstelling SintLucas compleet gerenoveerd wordt, toonden leden van de plaatselijke quiltgroepen De Heksenkring en De Culinaire Quilters vier dagen lang ruim vijftig quilts. Daarnaast waren nog eens een dertigtal quilts te zien in de etalages van winkeliers in het centrum van Boxtel.

Een quilt is een veelkleurige, doorgestikte deken die opgebouwd is uit verschillende lapjes. Kenmerkend voor een quilt is de manier waarop onder en bovenlaag aan elkaar genaaid worden. Daarbij worden verschillende technieken gebruikt. Volgens Amerikaanse traditie bestaan de meeste quilts uit diverse blokken die op een ingenieuze manier opgebouwd worden. De patronen worden altijd eerst uitgetekend op papier.

,,Het kost veel tijd en er is ook wel wiskundige kennis nodig om de patronen te kunnen rangschikken. Soms lijkt het wel op de werkmethode van de kunstenaar Esscher”, aldus Tonnie Voets, die als lid van De Heksenkring een van de initiatiefnemers van deze expositie is. ,,Het is een uitdaging om van de lapjes een compositie te maken. Het is ook mogelijk om niet met blokken te werken. Van de lapjes wordt dan een waar kleurenpalet gevormd. Dan spreekt men van een watercolour", vertelt Voets. 'De Bloementuin' van Marie-Anne van Vlerken is daar een schitterend voorbeeld van.

Het is duidelijk dat er zeer vele mogelijkheden en technieken bestaan om met de lapjes te werken. In Nederland zijn zo’n 12.000 leden aangesloten bij het quiltersgilde. De aanwezige bezoekers waren enthousiast over het niveau van de werken en de prachtige kleurencombinaties, die de Boxtelse quilters gebruikt hebben.

DIVERS
Vooral de diversiteit aan kleuren en de verschillende technieken en methoden zorgden voor enthousiaste reacties. Opvallend was het grote aantal bezoekers van buiten Boxtel dat de tentoonstelling bezocht. Netty Bevers uit Schijndel toonde zich onder de indruk: ,,Ik ben al jaren op zoek naar een mooie quilt voor op bed. Jammer dat de meeste werken niet te koop zijn. Maar dat snap ik best: het kost jaren om zo’n werk te maken en daar doe je natuurlijk geen afstand van. Het is eigenlijk ook onbetaalbaar wat hier hangt. Alleen al de uren die erin zitten. In één woord grandioos”, aldus Bevers.

Het werk van de 18-jarige Lotte Bekkers toont dat deze hobby zeker niet alleen door wat oudere dames beoefend wordt. ,,We hopen dat mensen kriebels krijgen om ook te gaan quilten”, is de mening van mede-initiator Voets.

STREEKGEBONDEN
Ook Lies Tas uit Utrecht is enthousiast. ,,Opvallend dat elke streek haar eigen karakter in het werk legt. In Stadskanaal bezocht ik onlangs een tentoonstelling met totaal ander kleurgebruik. Daar werden wel dezelfde motieven gehanteerd, maar deze waren totaal anders gerangschikt”, aldus Tas. Voor deze Utrechtse bezoekster was deze tentoonstelling één groot feest. ,,Het was de reis meer dan waard! Ik ben heel blij dat ik hierheen gegaan ben. Ik ben bijna jaloers op de mensen die deze werken kunnen maken." Het gastenboek toonde een opeenstapeling van complimenten. De fraaie werken waren dan ook decoratief tentoongesteld. De aanwezige bloemversieringen van Ria Beljouw maakten de expositie helemaal af. De Boxtelse quilters hopen over vijf jaar weer een tentoonstelling te kunnen houden. Als ze doorgaan op de ingeslagen weg, is het de moeite waard daar naar uit te zien.
4 november 2004

Print deze pagina

Terug