BELGISCHE RASVERENIGING VOOR POOLHONDEN KAMPEERT IN BOXTEL

Sledehondentraining in natuurgebied Kampina

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Spectaculair beeld van de sledewedstrijden met poolhonden in het natuurreservaat Kampina.

Wie zich afgelopen weekeinde net na zonsopgang in het oostelijk deel van natuurreservaat Kampina bevond, zal in de mist verwonderd hebben opgekeken door het geluid van een roedel huilende wolven. Althans daar leek het op. In werkelijkheid werd het gejank veroorzaakt door enkele tientallen poolhonden, die klaar stonden voor een sledehondentocht over de zandpaden.

De Alaskan Malamute Club Belgi (AMCB) kampeerde van vrijdag tot en met zondag in sportpark Den Wielakker, op het terrein van honk- en softbalclub JRC Ducks. Wat Belgische hondenbezitters bezielt om een weekeinde door te brengen in een Boxtels sportpark wordt duidelijk in een gesprek met Edmond Schoemacher.

De 41-jarige oud-Boxtelaar nog immer bestuurslid van JRC Ducks - woont sinds een jaar of drie met zijn vriendin Masha Verweij in de buurt van Turnhout en kwam daar min of meer toevallig in aanraking met poolhonden. ,,We vonden het gewoon een mooie hond. Maar daar bleef het niet bij. Toen we er eenmaal een hadden gekocht, kwamen we in aanraking met andere hondenbezitters en verdiepten we ons in het ras. Zo zijn we bij de AMCB terechtgekomen. Het leek ons leuk om een keer een weekendje weg te gaan met andere leden. Dan is Boxtel een voor de hand liggende keuze. Enerzijds omdat ik hier natuurlijk connecties heb, anderzijds omdat hier een prachtig natuurgebied ligt waar we met onze honden uit de voeten kunnen", vertelt Schoemacher.

GEEN SCHOOTHONDJE
De Alaskan Malamute is een van de vier soorten poolhonden en is een wat forsere hond dan de vergelijkbare en bij het publiek meer bekende Siberische Huskey. Daarnaast behoren ook de Groenlander en de Samoyeet tot de poolhonden. Met de aanschaf van hun eerste Malamute werd al snel duidelijk dat Schoemacher en Verweij geen schoothondje hadden gekocht.

,,De Alaskan Malamute is net als de Huskey een dier dat zijn energie kwijt moet. Vandaar ook dat dit hondenras sinds een aantal jaren niet meer onder het trekhondenbesluit valt en in tegenstelling tot andere honden wl voor een kar mag worden gespannen. Deze honden vinden het heerlijk om zich fysiek uit te leven", vertelt Schoemacher terwijl hij zijn drie honden inspant. Het driespan trekt een speciaal gebouwd wagentje dat vergelijkbaar is met een slee.

Een voor een vertrekken de ongeveer twintig Belgische hondenbezitters vanaf de Huisvennen. Hun lege voertuigen vrachtwagentjes en bestelbusjes met ingebouwde kooien blijven (voor het merendeel niet afgesloten) achter. Pas als hun baasje het vertreksein geeft, staken de honden hun oorverdovende gehuil. Ze beleven zichtbaar plezier en rennen als een gek over de zandpaden.

,,Deze dieren moet je niet houden in een eengezinswoning en het volstaat niet om ze een paar keer per dag uit te laten. Dan raken ze verveeld en worden ze een plaag voor de eigenaar n zijn buren. Lopen alleen is niet genoeg, regelmatig moet je ze hard laten werken; de honden moeten hun energie kwijt. Met de hond gaan fietsen is ook geen optie; ze trekken je omver. Bovendien moet je flinke afstanden kunnen afleggen", weet de oud-Boxtelaar.

NIET VERBIEDEN
De deelnemers aan het weekendje-Boxtel zijn vrijwel allemaal mensen die met hun honden ook aan wedstrijden deelnemen. Schoemacher: ,,We staan nu aan het begin van een nieuw seizoen. Dus moet de conditie van de honden weer op peil gebracht worden. In de zomer kun je de dieren niet uitputten. Door hun dikke vacht zouden ze hartproblemen krijgen. Nu het kouder wordt, kunnen weer grotere inspanningen geleverd worden." De start van het trainingsseizoen in de Kampina bestaat uit een parcours van ongeveer tien kilometer. Die afstand wordt geleidelijk opgevoerd.

Schoemacher heeft toestemming gekregen van de Vereniging Natuurmonumenten om de trainingen te houden, maar merkte dat de boswachters niet erg stonden te juichen. ,,Zolang we op de paden blijven, kunnen ze ons niks verbieden. Het wordt echter steeds moeilijker om geschikte terreinen te vinden om te oefenen met onze honden. In veel natuurgebieden is een machtige ruiterlobby actief. Die vindt deze tak van sport maar niks. Ik begrijp dat ook wel. De paarden kunnen natuurlijk schrikken als zo'n gespan komt aangereden. Toch vind ik dat we naast elkaar moeten kunnen opereren. Vandaar ook dat we vroeg beginnen. Dan is het nog niet zo druk in de Kampina."
4 november 2004

Print deze pagina

Terug