BOXTELSE MUZIKANTEN VINDEN NIEUWE UITDAGING

’One Two Trio is gewoon een bandje gebleven’

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Promotiefoto van ’Rondje Hollands’ met onder meer Onetwotrio. Op de foto met accordeon René Cijffers, op de voorgrond met blonde pruik zijn broer Joris en uiterst rechts Freek van Daal.

De concertagenda omvat dit jaar minstens honderdtwintig optredens en pakweg dertig kindershows. In december verschijnt de nieuwe single ’Alle remmen los’. En binnenkort staan ze vijf keer in het theater met het meezingfeest ’Rondje Hollands’. One Two Trio is bijna tien jaar na de oprichting uitgegroeid tot een heus bedrijf dat gerund wordt door drie hardwerkende muzikanten die alleen kunnen vergaderen als ze met de auto op weg zijn naar weer een optreden. ,,Onze uitgangspunten zijn nooit veranderd”, zegt zanger en oud-Boxtelaar Freek van Daal. ,,Als optreden geen feest meer is, kappen we ermee.”

Op woensdag 17 november beleeft Van Daal (41) met de Boxtelse broers René (38) en Joris (35) Cijffers de première van een nieuw hoofdstuk dat aan de palmares van One Two Trio kan worden toegevoegd. Dan staan ze met andere entertainers op de planken van het Theater aan de Parade in ’s-Hertogenbosch waar ’Rondje Hollands’ gelanceerd wordt. De benedenzaal is inmiddels uitverkocht en de vraag naar kaarten op het balkon is groot. Ook de belangstelling voor voorstellingen in Breda (Chassé), Rotterdam (Luxor), Oosterhout en Beverwijk is aanzienlijk.

Het feestelijke avondje uit wordt omschreven als ’Nederlands gezelligste meezingfeest’. De muzikanten van One Two Trio fungeren in ’Rondje Hollands’ als huisorkest in een gezellige kroeg, waar onder leiding van de kastelein en de stamgasten een uitbundig verjaardagsfeest wordt gevierd. En iedereen die in de zaal zit, mag meezingen met de bijna honderd Nederlandstalige hits die al dan niet verpakt in een medley de revue passeren. ,,We staan er niet als One Two Trio, maar als muzikanten die de zangers begeleiden”, vertelt Van Daal. ,,Natuurlijk zingen we ook zelf een paar eigen nummers, zoals ’Juffouw Toos’ en ’Schoolreismelodietjes’.”

INKOMSTENBRON
Van Daal en de gebroeders Cijffers hadden tien jaar geleden niet kunnen bevroeden dat de formule van One Two Trio zo zou aanslaan in Nederland. De eerste jaren kenschetst bassist René Cijffers als ’semi-professioneel’; de bandleden hadden een baan en maakten in hun vrije tijd muziek. Die rollen zijn nu omgedraaid. One Two Trio verschaft de drie muzikanten een inkomen en alles wat ze erbij doen zien ze als hobby. ,,Natuurlijk is het leuk als je succesvol bent, maar het is nooit onze eerste insteek geweest”, blikt René Cijffers terug. ,,Omdat we succes kregen is One Two Trio onze inkomstenbron geworden.”

Zo’n zeven jaar geleden stonden de leden van One Two Trio voor de keuze welke kant ze op zouden gaan. Enerzijds waren er de verlokkingen van de ietwat alternatieve rockscene, die René Cijffers liefdevol omschrijft als een ’Open Huis-gevoel’, een verwijzing naar het vroegere jongerencentrum op Duinendaal waar in de jaren zeventig en tachtig talrijke populaire bandjes optraden, zoals Vitesse, Massada en in 1981 het toen nog niet zo bekende Doe Maar.

De keuze viel echter heel bewust op een commerciële aanpak. Van Daal: ,,Na een brainstormsessie hebben we al snel de knoop doorgehakt en hebben we gekozen voor een commerciële aanpak. Het succes van een single als ’Juffrouw Toos’ was groot en we hebben onze kans gegrepen. En dat alles onder het motto ’Nu hebben we de kans, nu moeten we het goed aanpakken’.” Dat One Two Trio al was ondergebracht bij een commercieel denkend boekingskantoor heeft de stap versneld. ,,In het begin was het wel even wennen omdat we uit die bandjeswereld komen en principes hadden”, lacht Van Daal. ,,We wilden aanvankelijk niet in discotheken optreden en deden alleen sets van tweemaal drie kwartier.”

Van Daal en Cijffers vertellen dat One Two Trio in de beginjaren helemaal niet serieus werd genomen door andere Nederlandse artiesten en muzikanten. Er werd laatdunkend gedaan over de feestnummers van het Boxtelse trio. ,,Maar dat veranderde toen we merkten dat diezelfde muzikanten onze nummers gingen spelen en ontdekten dat dat veel moeilijker was dan werd aangenomen”, grinnikt Van Daal. Daarbij komt dat er groeiende waardering ontstond voor het feit dat One Two Trio altijd live speelt, terwijl veel andere artiesten met een orkestband meezingen. De band speelde al enkele keren in een bomvol sportpaleis Ahoy’ tijdens de Nacht van Oranje, maar stond ook op het Museumplein in Amsterdam waar de band tijdens een feest van Radio 538 op Koninginnedag geprogrammeerd was tussen Kane, Bløf, Marco Borsato en zelfs de Britse rockgroep Queen.

,,Ik denk ook dat de veranderde cultuur in Nederland een rol speelt in onze groeiende populariteit”, vermoedt Van Daal. Hij doelt op het feit dat Nederlandstalige muziek de laatste jaren helemaal ’in’ is en massaal meezingen met liedjes van bijvoorbeeld Frans Bauer helemaal niet zo fout is als jarenlang door veel mensen is betoogd. ,,De liefde voor de echte rockmuziek verliezen we trouwens niet uit het oog”, zegt de zanger van de band. ,,Ieder jaar doen we een paar kroegoptredens onder het motto ’One Two Trio goes rock’ en spelen we louter rockklassiekers zoals ’Radar Love’ van de Golden Earring. We zijn door de jaren heen een echt bandje gebleven.”

KINDERSHOW
De nieuwste uitdaging - naast deelname aan ’Rondje Hollands’ - is de 123Kindershow, waarmee One Two Trio rondtoert. Het kinderprogramma is door de drie muzikanten zelf in elkaar gezet en is een wervelende show, die bestaat uit kinderliedjes die One Two Trio zelf heeft geschreven, maar ook tal van bekende liedjes. Daarnaast zij er doldwaze acts, vertolkt door Meneertje Blauw (Van Daal), Meneertje Rood (Joris Cijffers) en Meneertje Geel (René Cijffers). ,,Kinderen worden tijdens de show bij elk liedje betrokken”, vertelt Van Daal. ,,Het programma is heel interactief en is een kruising van Ome Willem en Meneer Cactus. Daarbij maken we natuurlijk grapjes die het bij kinderen heel goed doen. Over neuspeuteren en scheetjes laten bijvoorbeeld.”

Momenteel onderhandelt One Two Trio met omroep TROS over de toekomst van de 123Kindershow. Mogelijk gaat de TROS de show adopteren en wordt het een show die door de omroep wordt gedragen. Recentelijk huurde TROS de leden van One Two Trio al in om voor leden op te treden in Eurodisney bij Parijs. Als ook ’Rondje Hollands’ een succes wordt en ook hier de TROS een belangrijke speler wordt, voorspelt Van Daal een grote toekomst voor beide nieuwe elementen in het repertoire van de Boxtelse band. ,,Het zou kunnen betekenen dat we veel avonden op stap gaan met 'Rondje Hollands'. In dezelfde theaters doen we dan op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddagen de 123Kindershow, die van dezelfde decors gebruik kan maken. We realiseren ons dat dit tijdelijk zal leiden tot minder optredens als One Two Trio. Het zal dus wat lastiger worden om ons te boeken.”

Maar dat is nu ook al een hele klus gelet op de overvolle concertagenda. Voor vergaderen is geen tijd; dat doen de bandleden onderweg in de auto als ze op weg zijn van A naar B. Binnenkort breekt One Two Trio een record en speelt de band op één dag vijf keer. ,,Die dag doen we drie optredens als One Two Trio en twee kindershows en komen we onder meer in Soest, Breda en Schiphol”, vertelt René Cijffers. Van Daal: ,,Mensen zeggen vaak dat zoiets niet kan. Maar als je het goed regelt kan het prima.” Cijffers: ,,De dag erna staan we wel in het Chassé Theater in Breda met 'Rondje Hollands’. Ik hoop dat we dan nog bij stem zijn.”

One Two Trio staat met Jony de Boer, Tony Bodar, Saskia van Bokhoven en Martijn Lavrijssen op 17 november in het Theater aan de Parade te ’s-Hertogenbosch met ’Rondje Hollands’. Kaartverkoop via 0900-33 72 72 33 (0,20 euro per minuut). Meer informatie over de band staat op www.onetwotrio.nl.
4 november 2004

Print deze pagina

Terug