RIJKSWATERSTAAT: ’SPECTACULAIRE OPERATIE’

Rijksweg A2 dicht voor bouw natuurbrug

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Om de voortgang van de werkzaamheden aan het ecoduct over de A2 niet te vertragen is een pittige verkeersingreep noodzakelijk. De rijksweg wordt twee weekenden afgesloten.

De drukste snelweg van Nederland gaat twee weekeinden dicht. Van 12 tot en met 15 november is de rijksweg A2 in de richting ’s-Hertogenbosch-Eindhoven gesloten. Van 26 tot en met 29 november gaat de richting Eindhoven-’s-Hertogenbosch dicht. Aanleiding is de bouw van de natuurbrug tussen Boxtel en Best, die in beide weekeinden wordt voorzien van een bovendek.

Rijkswaterstaat voorspelt dat de werkzaamheden in beide weekeinden een spectaculaire operatie zullen worden. Op de peilers die de voorbije maanden aan weerszijden van de rijksweg A2 zijn gebouwd, worden in totaal tachtig betonnen liggers geplaatst. Die liggers wegen elk zo’n twintig ton en worden in beide weekeinden in drietallen aangevoerd door speciale vrachtwagencombinaties.

In het eerste weekeinde worden veertig liggers geplaatst over de rijstroken richting Eindhoven, in het tweede weekeinde wordt het bovendek over de rijstroken richting ’s-Hertogenbosch geplaatst. De werkzaamheden zijn volgens Rijkswaterstaat zo ingrijpend, dat het niet mogelijk is de rijksweg open te houden. Ook in verband met de veiligheid mag er geen verkeer passeren. Wel blijft een rijstrook beschikbaar voor hulpdiensten.

Een woordvoerster van Rijkswaterstaat vertelde deze week dat de rijksweg in beide richtingen wordt afgesloten ter hoogte van de knooppunten Vught en Ekkersweijer. ,,Daar komen fysieke barrières die doorgaand verkeer dwingen een andere rijrichting te kiezen. Het is dus niet mogelijk om op die knooppunten voor de A2 te kiezen.”

De afsluiting in beide weekeinden gaat in op vrijdagavond omstreeks 22.00 uur. De werkzaamheden aan de natuurbrug zijn op maandagochtend om uiterlijk 04.00 uur voltooid, zodat de ochtendspits op maandag weer vrije doorgang heeft.

LOKAAL VERKEER
Opvallend is dat de rijksweg A2 voor lokaal verkeer grotendeels open blijft. Omdat gewerkt wordt tussen Boxtel en Best is op dat weggedeelte per weekeinde één rijrichting afgesloten. Dit betekent dat het lokale verkeer wel van de tussenliggende gedeeltes van de A2 gebruik kan blijven maken. Het blijft dus mogelijk om van Boxtel naar Vught te rijden via de rijksweg. Tussen Boxtel en Best wordt een omleiding via gemeentelijke en provinciale wegen aangegeven. Het verkeer dat tussen ’s-Hertogenbosch en Eindhoven rijdt, wordt omgeleid via de rijkswegen N65 (’s-Hertogenbosch-Tilburg) en A58 (Eindhoven-Tilburg).

De natuurbrug over de rijksweg A2 gaat de natuurgebieden De Mortelen en De Scheeken verbinden. Het ecoduct is een belangrijke schakel in de bundeling van natuurgebieden binnen het toekomstige nationaal landschap Het Groene Woud. De natuurbrug moet dieren in staat stellen op en neer te pendelen tussen beide natuurgebieden. Nu vormt de rijksweg A2 voor dieren nog een onneembare hindernis.
4 november 2004

Print deze pagina

Terug