BIRGITTE DITO START EIGEN BEDRIJF MET PASSIE

La Señora dito verkoopt Spaanse beleving

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Birgitte Dito bij de flamenco-jurken die zij recent vanuit Andalusië naar Boxtel transporteerde.

Birgitte Dito (35) heeft haar hart verpand aan Spanje. Al bij de eerste ontmoeting sloegen de vonken over. Het liefst had de Boxtelse een landelijk hotel geopend in Andalusië, maar die plannen zijn – voorlopig – in de ijskast gezet. Maandag 8 november opent Dito haar eigen onderneming die alle Spaanse passies in zich verenigt: La Señora dito. ,,Als je passie uitstraalt, is de kans van slagen groter.”

,,Mijn kennismaking met Spanje was hetzelfde als een ontmoeting met iemand met wie het meteen klikt. Ik hecht heel veel waarde aan tradities, cultuur, kunst en gastronomie. En dat alles heb ik in Spanje gevonden.” Birgitte Dito laat geen moment onbenut om haar liefde voor Spanje te verwoorden. Na een eerste kennismaking met het land nam ze abonnementen op tijdschriften over Spanje. Ze ging – in Spanje natuurlijk – de Spaanse taal leren en verdiepte zich in de geheimen van het land.

Dito: ,,Al snel kwam ik met Marc (echtgenoot – red.) tot de conclusie dat we iets in Spanje moesten opzetten. We hebben vorig jaar een tijdje in Spanje gezeten om te zoeken naar een geschikte plek om een landelijk hotel te openen. We hebben ontdekt dat die plannen op dit moment nog niet haalbaar zijn. Daarom hebben we ze tijdelijk geparkeerd. Maar de plannen zijn niet van de baan hoor!”

De Boxtelse onderzocht of ze in Nederland iets met haar passie voor Spanje kon doen. Het heeft geleid tot een opvallende onderneming, die het best omschreven kan worden als een intermediair in alles wat met Spanje te maken heeft: eten, drinken, kleding, taal en reizen. ,,Ik verkoop een beleving”, zegt Dito. ,,Ik probeer dezelfde liefde in mijn vak te leggen als de warmte die ik in Spanje ben tegengekomen.”

PERFECT
Als oud-student van de hogere hotelschool heeft Dito een achtergrond die raakvlakken heeft met horeca, catering en marketing. Als laatste werkte de Boxtelse bij pretpark De Efteling in Kaatsheuvel, waar ze marketingmanager was bij het gelijknamige hotel. Haar zakelijk inzicht combineert ze met creativiteit. De huisstijl voor La Señora dito, die te herkennen is op een banier aan de gevel van haar woning én op haar stijlvolle Mini Cooper, heeft ze dan ook zelf ontworpen.

De aanpak zegt iets over het karakter van Dito. ,,Als ik iets doe, moet het helemaal perfect zijn. Ik ben niet iemand die voorzichtig een bedrijfje wil opstarten aan de keukentafel. Ik ben van mening dat je een nieuw product er meteen in moet stampen.” Als haar auto ter sprake komt, verschijnt een brede glimlach op haar gezicht. ,,Die auto is de beste pr die je kunt bedenken. Ik rijd er nog maar korte tijd in rond, maar ik krijg nu al heel veel reacties.”

La Señora dito biedt vijf soorten producten. Naast bemiddeling bij taalcursussen Spaans en informatie over reizen naar Spanje biedt het bedrijf van Dito catering van tapasgerechten. De tapas worden geserveerd in origineel Spaans aardewerk en – indien gewenst – met live-muziek. Ook stuitte de Boxtelse in Spanje op een bijzondere wijn, die hier wordt bedrukt met etiketten. ,,Het is hele goede wijn die in heel Zuid-Nederland niet te koop is. Dat was een van mijn voorwaarden. Ik wil geen wijn aanbieden die je ook op de hoek van de straat bij de supermarkt kunt kopen.”

Bijzonder zijn de Spaanse jurken die Dito vorige week tijdens haar laatste bezoek aan Andalusië heeft aangeschaft. De flamenco-jurken zijn in een atelier in Sanlúcar nabij Sevilla gemaakt. ,,Dat is dé plaats waar je de oorspronkelijke jurken kunt kopen. De jurken kunnen gehuurd worden en zijn bijvoorbeeld geschikt voor bijzondere gala’s. Het is echt kleding voor bijzondere gelegenheden.”

Maandag 8 november is de feestelijke opening van La Señora dito. In een bedrijfshal in Boxtel ontvangt ze naar schatting zo’n tweehonderd familieleden, vrienden en zakelijke relaties, die tijdens een avondvullend programma kunnen kennismaken met het aanbod van La Señora dito. De Mini Cooper van Dito krijgt een prominent plekje tijdens de presentatie. Het dak van de auto gaat op een kier open en dient als spaarpot. Vijftig procent van de opbrengst gaat naar Villa Pardoes, een vakantieverblijf bij De Efteling voor kinderen met een levensbedreigende ziekte.

La Señora dito is gevestigd op het adres Baroniestraat 51 te Boxtel, telefoon (06) 28 48 27 69.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: In de Spaanse beleving van La Señora dito wordt ook een bijzondere wijn uit dat land verpakt.
4 november

Print deze pagina

Terug