MEER KEUZEVRIJHEID OUDEREN

Nieuwe maaltijdvoorziening in ouderencentra

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Net als in andere wooncomplexen van de Zorggroep Elde, werkt het personeel van Simeonshof al vele jaren in een keuken die niet meer aan de hedendaagse eisen voldoet. (Archieffoto Brabants Centrum).

De maaltijden die dagelijks worden geserveerd in de ouderencentra van Boxtel, Liempde en Esch worden in de toekomst grotendeels samengesteld uit producten die kant en klaar worden aangeleverd. Hierdoor zijn minder mensen nodig in de keukens dan de 150 personen die er thans werkzaam zijn. Bestuursvoorzitter Thijs Meulemans van de Zorggroep Elde wil nog niet zeggen of er gedwongen ontslagen vallen. Morgen, vrijdag 22 oktober vindt een eerste overleg met de vakbonden plaats.

Zorggroep Elde kiest ervoor de maaltijdvoorziening op een nieuwe manier in te richten om beter in te kunnen spelen op de wensen van haar cliŽnten. Onderzoek heeft geleerd dat bewoners van de ouderencentra een grote stem willen in de menukeuze en plaats en tijdstip wanneer het eten wordt opgediend. ,,Kern van de vernieuwing is, dat de maaltijden in de toekomst in het restaurant, in de refter of bij de bewoners in hun kamer worden uitgeserveerd", stelt voorzitter Meulemans van de raad van bestuur van Zorggroep Elde.

De grote keukens die nu nog in gebruik zijn bij Simeonshof, Emmaus en Molenweide zullen plaatsmaken voor kleinere ruimten. Zelf koken is er straks nagenoeg niet meer bij voor het keukenpersoneel.

,,Voor ongeveer 80 procent gaan we gebruik maken van kant-en-klaarmaaltijden die we inkopen van leveranciers. Die blijken veel beter in staat om in te spelen op de wensen van onze bewoners dan wij dat zelf kunnen. Elk wooncentrum krijgt wel een eigen compacte keuken waar de diverse bestanddelen van het menu worden samengevoegd tot een lekkere maaltijd", zegt Meulemans in een toelichting.

Hij benadrukt dat de kwaliteit van de zorgverlening door de nieuwe maaltijdvoorziening toe zal nemen. De voorzitter wijst er bovendien op dat de inkrimping van het overheidsbudget voor de woonzorgcentra mede een rol heeft gespeeld in de keuze voor een andere dienstverlening.

GEVOLGEN PERSONEEL
Bij Zorggroep Elde werken momenteel circa 150 mensen in de maaltijdvoorziening. Als in januari 2005 een begin wordt gemaakt met de nieuwe manier van maaltijdvoorziening, zal dit aantal geleidelijk afnemen. Hoeveel mensen uiteindelijk in de keukens actief blijven als de werkwijze geheel is veranderd, wil Meulemans nog niet kwijt. Zeker is dat een deel van het personeel een functie elders binnen de zorggroep zal krijgen aangeboden.

Maar ook gedwongen ontslagen sluit Meulemans niet op voorhand uit. ,,Het is echter nog te vroeg om daar nu al concrete mededelingen over te doen. Dat is sterk gekoppeld aan de reactie van de bonden."

De personeelsleden die in de keukens van Zorggroep Elde werken zijn deze week schriftelijk geÔnformeerd over de veranderingen die op stapel staan. Het verplegend personeel is via een nieuwsbrief op de hoogte gesteld. Bij de eerder dit jaar gepresenteerde nieuwbouwplannen voor Simeonshof en Emmaus is al rekening gehouden met de toekomstige manier van werken in de keukens.
21 oktober 2004

Print deze pagina

Terug