JAN VAN DER HEIJDEN PRESENTEERT ZESTIEN LIEDJES

Troubadour 'tevreje' over tweede cd

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Geďnspireerd door het leven van alledag heeft de Liempdse troubadour Jan van der Heijden zestien nieuwe liedjes geschreven. Ze zijn samengebracht op zijn tweede cd 'Tevreje' die zondag ten doop wordt gehouden.

'Tevreje'. Onder die titel presenteert de Liempdse troubadour Jan van der Heijden zondag 17 oktober zijn tweede cd in cultureel centrum D'n Durpsherd te Berlicum. In het Brabants dialect vertolkt de zanger/gitarist vanaf 14.00 uur de zestien liedjes die hij de afgelopen drie jaren schreef en die hij onlangs op de plaat heeft gezet.

Jan nam twee weken vakantie bij zijn werkgever Philips en dook tien dagen de studio in van Hennie Korsten te Rosmalen om zijn cd op te nemen. ,,Je kunt blíjven sleutelen om een nummer nóg mooier op de plaat te krijgen. Op een gegeven moment moet je echter tevreden zijn. Dat verklaart de titel van mijn nieuwe plaat", vertelt de troubadour. In het voorjaar van 2001 verscheen zijn eerste cd 'Vur iedereen', waarvan regelmatig nummers worden gedraaid tijdens de radioprogramma's van Lya de Haas en René Koolen op Omroep Brabant.

LEVEN VAN ALLEDAG
Het zijn 'kleine' liedjes, die de Liempdse zanger heeft opgenomen. ,,Ik zie collega's die zich voor hun opnamen laten begeleiden door complete fanfares. Daar heb ik niet voor gekozen. De nummers op de cd klinken zoals ik ze ook live ten gehore breng. Mijn stem en gitaar vormen de hoofdmoot. Natuurlijk zorgen enkele studiomuzikanten voor een speelse instrumentale omlijsting met fluit, accordeon, drums en bas. Maar dat is bewust 'klein' gehouden. Wat ik op het podium ten gehore breng, moet niet te veel afwijken van de cd", stelt Jan.

Zijn inspiratie put de Liempdenaar uit het leven van alledag. ,,Op mijn werk ben ik meestal de eerste die aangekeken wordt als een liedje moet worden gemaakt voor een feestje. Dat was ook het geval toen mijn naaste collega met de vut ging. Ik besloot er een algemene versie van te maken, waarin iedereen die vervroegd met pensioen gaat zich kan herkennen. De man waarvoor ik het schreef, is apetrots dat 'zijn' liedje nu op de cd wordt opgenomen", vertelt Jan lachend.

LUISTERLIEDJES
Ondanks dat niet iedereen in zijn omgeving het toejuichte, ligt de keuze om de cd-presentatie in cultureel centrum Den Durpsherd te Berlicum te houden voor de hand, vindt Jan. ,,In Liempde en Boxtel zijn geen geschikte zalen. Ik zing luisterliedjes en die moet je niet vertolken in een cafézaaltje. Dan ontstaat al snel te veel rumoer. Een echt theater is weer te hoog gegrepen, maar 'Den Durpsherd' is een prima middenweg. Bovendien is deze accommodatie de laatste jaren uitgegroeid tot hét podium voor de Brabantse dialectartiesten", weet Jan. Het verwijst daarbij naar de Brabantse dialectenmarkt die afgelopen zaterdag in Berlicum plaatsvond en waar hij zelf ook heeft opgetreden. ,,Nee, over belangstelling heb ik niet te klagen. Ik moet meestal nog optredens afhouden. Het moet wel een hobby blijven."

Belangstellenden kunnen de cd zondag tijdens de presentatie kopen voor 16 euro per stuk. In de loop van volgende week is het schijfje verkrijgbaar in de platenhandel.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Liempdse troubadour Jan van der Heijden.
14 oktober 2004

Print deze pagina

Terug