KARIN GOTTLIEB IN DE WEER MET CAMERA EN PC

Dubbelschaak maakt zelf promotiefilm

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Karin Gottlieb heeft in haar woonkamer vele uren aan de pc doorgebracht om een promotiefilm samen te stellen voor Dubbelschaak '97.

Tijdens de jaarlijkse informatieavond om nieuwe jeugdleden te werven, gooit schaakvereniging Dubbelschaak '97 donderdag 21 oktober een nieuw 'wapen' in de strijd. Bezoekers kunnen vanaf 19.00 uur in het Jacob-Roelandslyceum een promotiefilmpje bekijken dat door een van de leden zelf is gemaakt.

Drie jaar geleden was de nu 10 jaar oude Jaap Gottlieb uit Boxtel een van de kinderen die de ledenwervingsavond van Dubbelschaak bezocht. Niet alleen hij kreeg de smaak van het schaakspel te pakken; ook zijn moeder Karin werd een enthousiast lid. Van de dertig kinderen die destijds de nieuwe jeugdafdeling vormden, zijn er nog maar dertien over. Vandaar dat er iets moet gebeuren om meer jeugd aan het schaken te krijgen, oordeelde men bij de schaakclub.

Karin Gottlieb besloot ook haar steentje bij te dragen en maakte met haar Sony handycam filmopnamen bij diverse clubactiviteiten. Thuis, achter haar eigen computer bewerkte ze de beelden tot een heuse promotiefilm die circa 25 minuten duurt. ,,Mijn man heeft me op weg geholpen in het computerprogramma Pinnacle Studio. Door veel uit te proberen ben ik tot dit resultaat gekomen. Hoeveel uren ik erin heb gestoken? Ik heb ze niet geteld, maar ik ben er wéken mee bezig geweest.

PAARDENKRACHT
De titel van het filmpje luidt 'Dubbelschaak en de kracht van het paard'. Het is een informatief beeldverslag geworden van het clubleven binnen Dubbelschaak. Leden vertellen waarom zij schaken zo'n leuke hobby vinden en ook is te zien hoe schaakles wordt gegeven. Bovendien worden diverse komische intermezzo's getoond, waarin Karin zelf veelal de hoofdpersoon speelt.

Ik werk met paarden in een manege te Middelbeers. Een paard is echter ook een van de schaakstukken. Die link heb ik gebruikt voor de afleiding", vertelt Karin als ze op haar computer haar filmpje toont. In een slapstickachtig tafereeltje probeert ze een groot formaat paard uit het schaakspel hoefijzers aan te meten. Huub van Dongen, een van de leden van Dubbelschaak en de auteur van de wekelijkse schaakrubriek in deze krant, zorgt daarbij voor toepasselijke pianomuziek.

De achtergrondmuziek is overigens puur Boxtels. Niet alleen de pianoklanken van Van Dongen begeleiden de beelden; ook fanfaremuziek is regelmatig te beluisteren. ,,Ik speel zelf sopraansaxofoon bij fanfare Sint-Arnoldus", verklaart Karin haar keuze. ,,De opnames zijn onder meer vorig jaar gemaakt, toen we een gezamenlijk optreden verzorgden met de muziekkorpsen van Liempde en Spoordonk."

De jeugdleden van Dubbelschaak krijgen elke donderdagavond les in het Jacob-Roelandslyceum. Volgende week, 21 oktober kunnen kinderen van de basisschool daar binnenlopen om te zien of schaken iets voor hen is. Op de scholen is inmiddels flink reclame gemaakt voor de informatieavond én het filmpje van Karin. Wie een voorproefje van 'Dubbelschaak en de kracht van het paard' wil zien, kan kijken op de website van de schaakclub: www.dubbelschaak.isonzeclub.nl.
14 oktober 2004

Print deze pagina

Terug