JONG EN OUD GENIET VAN JAARLIJKS DORPSFEEST

Kermis in Gemonde redelijk bezocht

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Leden van de Gemondse fanfare Sint-Lambertus brachten zondag in de draaimolen een muzikale kermiswens ten gehore.

Veel Gemondenaren en ook mensen van buiten het dorp hebben zich van zaterdag 9 tot en met dinsdag 12 oktober uitstekend vermaakt op de kermis in Gemonde. Het dorpsfeest vond plaats onder vaak prima weersomstandigheden, al liep het bezoekersaantal mede door het dalen van de temperatuur in de avonduren terug.

Maandagmiddag was het prima toeven op het kermisterrein in de Dorpstraat en Kruisstraat. De exploitanten van de verschillende attracties waren 'redelijk tevreden' over de omzet die dit jaar gedraaid is. ,,Het is altijd leuk om in Gemonde te zijn, maar de omzet wijkt dit jaar niet veel af van die van andere jaren. De inkomsten zijn redelijk stabiel", zei Huub Pullens van de snoepkraam maandagmiddag. ,,Ik sta hier al vele jaren op de kermis. Zo'n tien, twaalf jaar geleden was het veel drukker als we hier met de kermis kwamen, maar de tijden zijn veranderd. Er is nu veel meer te doen dan in die tijd. De mensen maken daarom keuzes. Mede door het goede weer zijn er toch nog best veel mensen geweest, alleen liep het aantal bezoekers in de avonduren wel terug door de kou."

Ook Diana te Braak, die aan het werk was bij de attractie waar de jeugd zich vermaakte met touwtjetrekken, toonde zich redelijk tevreden over de publieke belangstelling. ,,Het weer is goed geweest. We hadden zaterdag alleen de pech dat het Nederlands elftal in de avonduren moest voetballen, kort nadat de kermis om zeven uur van start was gaan. Daardoor waren er toen niet veel mensen op de been. Op maandag is het over het algemeen ook wat rustiger, maar op dinsdag komen meestal nog veel mensen naar de kermis."

Op maandag en dinsdag openden de exploitanten traditiegetrouw na schooltijd en dat zorgde ervoor dat er begin deze week met name veel kinderen in de middaguren op de been waren. Daarbij waren een ritje in de draaimolen of op een pony in trek bij de kleinste jeugd. De jeugdige en oudere bezoekers konden zich verder vermaken met attracties als de grijpkranen, een schiettent, busgooien, autoscooter, touwtjetrekken en de cakewalk.

Nieuw was dit jaar het dartspel, waarbij deelnemers mooie prijzen konden winnen. Naast een oliebollenkraam stonden op het kermisterrein ook een snoep-, vis- en snackkraam opgesteld. Op zondag konden belangstellenden daarnaast de miniatuurattracties van Bert van Houten uit Vught bezichtigen, die opgesteld stonden op de stoep bij zaal De Schuif. ,,Er was veel belangstelling voor de miniatuurkermis. Niet alleen van ouderen, maar ook van jongeren. De jeugd vindt het mooi om met de kermiscultuur en -historie in aanraking te komen", liet Van Houten deze week weten.

,,De weersomstandigheden waren prima en de locatie was uitstekend. Het was voor mij het vijftiende jaar dat ik op de kermis in Gemonde stond, het leuke daarvan is dat je heel veel mensen leert kennen, waaronder veel exploitanten."

De exploitanten komen graag naar Gemonde, zo lieten enkele van hen maandagmiddag weten. De kermis is een van de kleinste in de regio, maar heeft veel sfeer, zeker als de weergoden meewerken en in oktober nog voor aangename temperaturen zorgen.
14 oktober 2004

Print deze pagina

Terug