CAMPING EN CARAVANBEDRIJF DICHT

Kampeerplaatsen Den Bergh
voorgoed leeg

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: De zussen Willemien van Haaren (links) en Dymph van de Vries flankeren hun moeder Mientje Pennings, die samen met haar overleden man Ton aan de wieg stond van camping en caravanbedrijf Den Bergh. De caravans verdwijnen voorgoed.

Nu het zomerseizoen definitief voorbij is, komt Ė na 42 jaren - ook een eind aan het voortbestaan van camping Den Bergh. Komend weekeinde verdwijnen de laatste caravans. Het besluit viel nadat het gemeentebestuur van Boxtel geen toestemming verleende om op het kampeerterrein aan de Achterberghstraat een hal te bouwen voor het aan de camping gerelateerde caravanbedrijf.

Het bedrijf dat is gestart door wijlen Ton Pennings, wordt al jaren gerund door de zussen Dymph van de Vries-Pennings en Willemien van Haaren-Pennings. Van de Vries bekommert zich hoofdzakelijk om de exploitatie van de 65 kampeerplaatsen op de camping, Van Haaren heeft zich toegelegd op de verkoop van caravans. 'Den Bergh' is een van de zestien dealers van het merk Eriba.

,,Belangstellenden die naar een nieuwe caravan komen kijken, verwachten vandaag de dag een overdekte showroom. Die hadden we graag op deze locatie gebouwd, maar de gemeente geeft daarvoor geen toestemming", vertelt Van Haaren. Ze is merkbaar verontwaardigd, maar haar zus toont begrip voor de opstelling van de gemeente. ,,Volumineuze handel hoort nu eenmaal op het bedrijventerrein Ladonk terecht. Ze kunnen voor ons geen uitzondering maken. Desalniettemin doet het pijn dat we nu ons bedrijf moeten stopzetten", aldus Van de Vries.

NIET OPSPLITSEN
Het bedrijf opsplitsen zien de twee zussen niet zitten. Van de Vries: ,,Dat zou betekenen dat we met personeel moeten gaan werken en dan wordt het onrendabel. We doen het werk hoofdzakelijk met tweeŽn en helpen elkaar waar dat nodig is. Op die manier kunnen we de zaak draaiend houden." Van Haaren vult aan: ,,We hebben hier eigen grond liggen. Als we elders moeten investeren om een nieuwe hal te bouwen, wordt het onbetaalbaar. Dan worden we op extreme kosten gejaagd."

Het besluit om met de camping te stoppen, wordt mede ingegeven door de toenemende concurrentie die 'Den Bergh' ondervindt van het kamperen bij de boer. ,,De zogeheten minicampings hoeven niet aan de regels en wetten te voldoen waarmee wij worden geconfronteerd. Dat zorgt voor een oneerlijke concurrentie. Wij ontkomen er niet aan om de kosten voor bijvoorbeeld legionella-aanpassingen door te berekenen in het staangeld. Ook de groep waarop wij ons richten, mensen die een rustige kampeerplek zoeken, kijkt logischerwijs naar de prijs en kiest dan voor een minicamping", weet Van de Vries.

NIEUW CARAVANBEDRIJF
De kennis en ervaring die Van Haaren in de loop van de jaren heeft opgebouwd op het gebied van de Eriba-caravans gaat niet verloren. Ze gaat werken bij het Oirschotse bedrijf Caravan Extra, dat aan de Bestseweg in Oirschot een tweede vestiging opent waar naast het merk Eriba ook LMC verkocht gaat worden.

Wat er met het campingterrein gaat gebeuren, is nog niet bekend. ,,Onze moeder is 82 jaar. Ze zal eraan moeten wennen dat het afgelopen is met de bedrijvigheid op deze plek. Het lijkt ons geen goed idee om meteen al grootschalige plannen te ontwikkelen. Voorlopig nemen we rustig de tijd om de zaak netjes te beŽindigen en alle administratie daaromheen af te wikkelen. In de toekomst zien we wel verder. Toen onze pa in 1962 met de camping begon was het terrein onze achtertuin en dat wordt het nu weer", stelt Van de Vries.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Nu het zomerseizoen definitief voorbij is, komt Ė na 42 jaren - een eind aan het voortbestaan van camping Den Bergh.
14 oktober 2004

Print deze pagina

Terug