GEMEENTE WINT PRIJS BIJ LEEFBAARHEIDSWEDSTRIJD

'Boxtel was eigenlijk een vreemde eend
in Shenzhen

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: De delegatie is terug uit Shenzhen. Van rechts naar links Peter van Oers, Rianne Pijnenburg, Joop van Hezik, Angeline Schellekens, Rob Maessen, wethouder Ger van den Oetelaar, Anita Maessen, loco-burgemeester Cees van Hal en gemeentevoorlichter Lidy Ietswaart. Op de foto ontbreekt gedeputeerde Lambert Verheijen. (Archieffoto Brabants Centrum).

In december 2001 schoof een delegatie van de gemeente Boxtel aan tafel met burgemeesters van wereldsteden als Shanghai en Pretoria. In een presentatie van amper drie kwartier werden honderden belangstellenden ingewijd in de achtergronden van het Smalwaterproject, het IRMA-project, de Dommelvisie en de duurzame verbouwing van het Vmbo-College. Plaats van handeling: Wuzhou Guest House in Shenzhen, China. Wethouder Ger van den Oetelaar: ,,Ik heb een goed gevoel aan de reis overgehouden."

De miljoenenstad Shenzhen, even buiten Hongkong, was het decor van de leefbaarheidswedstrijd Nations in Bloom. Shenzhen kan gezien worden als hét voorbeeld van razendsnelle urbanisatie. Tussen 1980 en 2001 groeide het inwonertal van 30.000 naar ruim 4 miljoen. De Boxtelse delegatie, onder aanvoering van Van den Oetelaar en gedeputeerde Lambert Verheijen van de provincie Noord-Brabant, kreeg in de Chinese stad een strak programma voorgeschoteld. ,,Men bleef heel vriendelijk zolang je precies deed wat het programma voorschreef", blikt Van den Oetelaar terug. ,,Om een blik op te vangen van het platteland moest ik anderhalf uur lobbyen. Ik heb niets met grote steden, daarom wilde ik de stad uit."

Dat Boxtel meedeed aan Nations in Bloom was 'een toevallige omstandigheid' zegt Van den Oetelaar drie jaar later. De gemeente oogstte in die tijd al veel succes met het duurzaamheidsbeleid en kreeg veel verzoeken om presentaties te verzorgen over plattelandsvernieuwing. Bovendien slaagde Boxtel erin op vele fronten grote subsidiepotten aan te boren, die een kostbaar rioolproject als IRMA mogelijk maakten. ,,We waren in the winning mood en wilden meer prijzen pakken", lacht de wethouder. En dat gebeurde. In de categorie middelgrote gemeenten werd Boxtel derde, achter het Engelse Horsham en de nummers twee Coralville in de Verenigde Staten en het Japanse Sagae City.

STADSPARKEN
Van den Oetelaar erkent dat Boxtel in Shenzhen een vreemde eend in de bijt was. Nations in Bloom bleek bij aankomst in de Chinese stad vooral een wedstrijd voor gemeenten die strak aangelegde stadsparken en plantsoenen lieten beoordelen. ,,Je kunt je voorstellen dat de mensen in de zaal heel vreemd opkeken toen wij gingen vertellen over de hermeandering van het Smalwater." De Boxtelse presentatie, waarbij gedeputeerde Verheijen een aantal voorzetjes gaf die Van den Oetelaar moest inkoppen, liep gesmeerd, maar week af van hetgeen andere delegaties voor het voetlicht brachten. ,,De Chinese stad Guangzhou had een presentatie waar door tweehonderd professionals aan was gewerkt."

De kennismaking met de andere inzendingen deed de Boxtelse delegatie beseffen dat men niet helemaal op de juiste plek was. ,,Met mensen die alleen bloemen in perken planten, kunnen we niet zoveel beginnen", zei Van den Oetelaar bij zijn terugkeer in Boxtel. Maar het ging de wethouder niet alleen om de eer. ,,We hebben Boxtel wereldwijd op de kaart gezet", klonk het op 5 december in de Boxtelse raadzaal. ,,Boxtel heeft belangrijke contacten gelegd", sprak loco-burgemeester Cees van Hal tijdens de verwelkoming van de delegatie.

Drie jaar na dato staat Van den Oetelaar nog altijd achter die uitspraken. ,,Sinds Shenzhen is de schroom om internationale projecten op te zetten helemaal verdwenen. Dat moet ook want door slinkende rijksmiddelen ben je als gemeente genoodzaakt om bijvoorbeeld in Europa middelen te vinden om je beleid te financieren. Ik denk dat Boxtel op dit moment een van de weinige gemeenten is die zoveel pogingen doet om gebruik te maken van internationale middelen. We moeten wel omdat je zonder steun van bijvoorbeeld Brussel slechts een-vijfde van je doelstellingen kunt realiseren."

Shenzhen betekende ook dat Boxtel definitief een voet tussen de deur kreeg bij het provinciebestuur. ,,Natuurlijk hoef je niet naar China om het vertrouwen van de provincie te winnen", benadrukt Van den Oetelaar. ,,Maar als je een week lang heel intensief met de juiste mensen optrekt die zich helemaal voor de Boxtelse zaak inzetten, dan kan die samenwerking niet meer kapot." De wethouder ziet de bevestiging bijvoorbeeld in het Heerenbeek-project, dat zonder aanpassingen van de provincie kon worden uitgevoerd.

SNOEPREISJE?
De uitstraling van de Nations in Bloom-award werkt door in andere internationale projecten. Het Innovatieplatform Duurzame Meierij onderhoudt nog steeds contacten met de Sloveense stad Ptuj, waarmee in Shenzhen kennis werd gemaakt. Via e-mail wordt nog altijd informatie uitgewisseld met China; Boxtel werkt zelfs aan de voorbereiding van een project dat aantasting van het platteland rond Beijing moet voorkomen, nu in de Chinese hoofdstad wordt gewerkt aan de voorbereiding van de Olympische Spelen in 2008.

En sinds Shenzhen zijn meer internationale contacten gelegd. In november hoopt Van den Oetelaar van Europa het groene licht te krijgen voor een nieuw Interreg-project waarin vooral landgoederen in Noordwest-Europa centraal staan. Naar aanleiding van het verdrag van Cork, waar alle partijen het eens werden over de vernieuwing van het landelijk gebied in Noord-Brabant, werkt Boxtel aan een intentieovereenkomst met de Ierse stad. ,,Boxtel wil kennis over duurzaamheid doorgeven aan Cork, terwijl wij veel kunnen leren van de manier waarop de Ieren hun landschap hebben gekoppeld aan een symbool. Alles wat met Cork en het platteland te maken heeft, wordt gesymboliseerd door de fuchsia. Je zou je kunnen voorstellen dat de populier het symbool van Het Groene Woud wordt."

Van den Oetelaar ontkent dat de reis naar Shenzhen een snoepreisje was, zoals door boze tongen wel eens is beweerd. ,,Natuurlijk was het ook een leuke ervaring om naar China te gaan, maar het is heus geen hobby om naar de andere kant van de wereld te reizen. Zo'n reis is alleen van belang als het om concrete projecten gaat en vaststaat dat Boxtel er echt van kan profiteren."

Wat er verder gebeurde in 2001:

 • 25 Maart: een enorme brand verwoest een deel van het Boxtelse vleesconcern Dumeco. De brand is aangestoken; het Dierenbevrijdingsfront eist de aanslag op. De daders worden nooit gepakt.

 • Pater Arnulphus Bressers uit Liempde neemt na 56 jaar afscheid van zijn Franse parochies. Het afscheid in Nançois wordt opgeluisterd door blaaskapel De Kromploegers, die naar het dorpje is gereisd.

 • In november voltrekt zich voor de ogen van de leerlingen van de Molenwijkschool een steekpartij, waarbij ook geschoten wordt. Leerkrachten en ouders reageren geschokt op deze uitbarsting van geweld.

 • Het dorp Esch wordt na jarenlange discussies ingericht als 30-kilometerzone. De maatregelen moeten doorgaand vrachtverkeer weren, maar werken tot op de dag van vandaag onvoldoende.

 • De mond- en klauwzeercrisis in Nederland legt het openbare leven stil. In Liempde wordt voor het eerst in de historie de Boeremèrt afgelast om onnodige verkeersbewegingen van mens en dier te voorkomen.

  © Brabants Centrum

  OP DE FOTO: Wethouder Ger van den Oetelaar pronkt met de Nation in Bloom 2001-award. (Archieffoto Brabants Centrum).
 • 14 oktober 2004

  Print deze pagina

  Terug