MÁXIMA MAAKT RECEPT VOOR 'SMAAK VAN BOXTEL'

Vorstelijk recept in Boxtels kookboekje

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: De tweede druk van het kookboek De Smaak van Boxtel is voorzien van een recept dat door prinses Máxima is samengesteld. Het boek werd tijdens het Herfstfestijn gepresenteerd door Betsie van der Sloot. Naast haar staat Jan Staats namens Boxtel Vooruit.

Het Herfstfestijn leverde zaterdag 2 en zondag 3 oktober verschillende primeurs op. Zo presenteerde historicus Jean Coenen zijn boek over de historie van Boxtel, Liempde en Gemonde. En ook de nieuwe dvd van zanger Danny Everett zag het levenslicht. Maar tijdens het festijn werd ook de herdruk van het kookboekje 'De Smaak van Boxtel’ gepresenteerd. Een tweede druk die nagenoeg overeenkomt met de eerste. Nagenoeg, want er is één bijzonder recept aan toegevoegd: een Argentijns recept voor karamelpudding van niemand minder dan prinses Máxima.

,,We zijn gestart met een kookproject waaraan een doorsnee van de Boxtelse bevolking met verschillende culturele achtergronden deelnam. Er werden daar gerechten uit alle windstreken bereid en we kwamen al snel tot de ontdekking, dat je gemakkelijk contacten legt als je samen in één pot roert. Het was een bijdrage aan de integratie van allochtonen op een heel laagdrempelige wijze.” Betsie van der Sloot, voorzitter van de werkgroep Lokale Agenda 21, vertelt over het ontstaan van het boekje. ,,We hebben toen ook een kookboekje samengesteld, waarin onder andere de gerechten zijn opgenomen die we toen samen hebben gemaakt.” Het boekje heeft volgens Van der Sloot een internationaal karakter. ,,De eerste druk was al snel uitverkocht en we hebben besloten een herdruk uit te brengen.”

TEVREDEN
Van der Sloot was een van inwoners die op 21 april van dit jaar mocht spreken met prinses Máxima, die toen een bezoek bracht aan de contactouders in Boxtel. Uit handen van Van der Sloot ontving zij de eerste druk van het boekje. Maar wat toen nagenoeg niemand wist: zij had met contactouder Angelina Geertruida in het boekje een briefje gestopt met de vraag aan de prinses of zij een Argentijns recept voor de tweede druk wilde leveren. ,,Er stonden recepten uit allerlei landen in, maar nog niet uit Argentinië”, zegt Van der Sloot.

Tot verbazing van de initiatiefneemster kreeg zij op 4 mei het bericht dat de prinses graag wilde meewerken aan het boekje en begin juli vond Van der Sloot de enveloppe in de brievenbus. Tot het Herfstfestijn was dit geheim gehouden; slechts een enkeling werd ingelicht.

Daarmee heeft de tweede druk een wel heel bijzonder recept gekregen. Het is een karamelpudding, 'Flan de caramelo’. Dit overigens tot tevredenheid van Herstfestijn-voorzitter Jan Staats, die bij de onthulling van het zorgvuldig bewaarde geheim verklaarde een groot liefhebber te zijn van karamel. Ook burgemeester Jan van Homelen, die al eerder over de bijdrage was ingeseind, was enthousiast over de koninklijke inbreng. ,,Het is me goed gelukt om mijn mond hierover te houden.”

De tweede druk van het kookboek De Smaak van Boxtel is verkrijgbaar bij kantoorboekhandel Hulskes, boekhandel Elckerlijc, boekhandel Bruna, Super De Boer Schellekens (Oosterhof), Plusmarkt Van der Horst (Selissen), VVV Boxtel en Wereldwinkel.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: ...PRINSES MÁXIMA...
7 oktober 2004

Print deze pagina

Terug