KINDERBOEKENWEEK FEESTELIJK GEOPEND

Muziek, theater en kunst in bibliotheek

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Leerlingen van basischool De Walpoort versieren boekhandel Elckerlijc.

Ruim tachtig kinderen verzamelden zich woensdagmiddag 6 oktober in de bibliotheek voor de vijftigste opening van de kinderboekenweek. Theatergezelschap De Ruwe Hondjes wist de kinderen in korte tijd enorm te boeien. Samen met de aanwezige kinderen werd gemusiceerd onder leiding van 'Meneer van Finland'.

Van Finlands assistent, 'Aat' genaamd, bleek organisatorisch niet erg sterk want hij had het orkest naar Texel gestuurd. Daarom werd de hulp van de kinderen ingeroepen. Leerlingen van de groepen 5 en 6 van basisschool De Hobbendonken hadden liedjes ingestudeerd die enthousiast ten gehore werden gebracht.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: De opening van de Kinderboekenweek in de bibliotheek werd opgeluisterd met een muzikale voorstelling van De Ruwe Hondjes.

Het thema van deze kinderboekenweek is 'Tararara... muziek!’. Daarom werd gekozen voor een muzikale opening. Leerlingen van het kinderatelier van het Centrum voor de Kunsten hadden onder leiding van Antonie Eikemans en Henk Pieterse geschilderd op muziek. Ze hebben naar muziek geluisterd en geprobeerd hun gevoelens uit te drukken in kleur en vorm. Eikemans is enthousiast: ,,De kinderen zijn zeer open in hun uitdrukkingen. Ze weten geluid prima te vertalen in kleur.”

KLEURRIJK
De kinderen hebben onder meer monumentaal geschilderd, op papier dat bijna net zo groot is als zijzelf. Naj van Galen (10) is trots op zijn schilderij. Hij ziet daarin een zon, een raket en een regenboog. Naj zit nu voor het tweede jaar op het kinderatelier en heeft er veel plezier in. Hij vindt dat zijn werk best verkocht mag worden. ,,Wel voor een paar honderd euro en niet voor minder”, luidt zijn gevatte antwoord.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Cisca van Hemert van de openbare bibliotheek zoekt kinderboeken.

Zijn vriend Jeroen van den Nieuwenhuizen (10) zit pas voor het eerste jaar op het kinderatelier, maar heeft ook een kleurrijk werk gemaakt dat hij met trots laat zien. Jeroen vertaalde de muziek ook in zonnen, bloemen en een regenboog. Jeroen vertelde dat ze geluisterd hebben naar allerlei muzieksoorten van klassiek tot rock.

Behalve schilderen hebben de kinderen van het kinderatelier met afvalmateriaal een muzikaal mobiel gemaakt. De door Daphne Snellaars ingerichte tentoonstelling is gedurende de kinderboekenweek te bewonderen tijdens openingstijden. Tijdens de kinderboekenweek zijn in de bibliotheek openbare muzieklessen te volgen van het Centrum voor de Kunsten. Natuurlijk staan de bekroonde boeken extra in de schijnwerpers.

In de papieren editie in deze krant wordt uitgebreid aandacht besteed aan de vijftigste kinderboekenweek.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: De kinderen van basisschool De Hobbendonken luisteren en kijken in de bibliotheek naar de voorstelling van De Ruwe Hondjes.
7 oktober 2004

Print deze pagina

Terug