BOXTEL BRUIST TIJDENS TWEEDAAGS EVENEMENT

Herfstfestijn in teken van culturen
en integratie

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: De leerlingen van basisschool De Walpoort verzorgen een drumoptreden op de Markt.

Het Herfstfestijn speelt zich voor een belangrijk deel af op de Markt, waar een aantal organisaties bezit heeft genomen van kramen. Er is informatie verkrijgbaar over het Rode Kruis, de Reddingsbrigade, de buurtbus en de Vincentiusvereniging. Ook de Stichting Vrienden van het Poolse Volk en DELTA zijn present om zich aan het publiek te presenteren en vrijwilligers te werven. Het is, mede dankzij een waterig herfstzonnetje, de hele dag een komen en gaan van mensen.

De sfeer is gemoedelijk en gezellig, vooral bij de kramen waar het publiek de tanden kan zetten in allerlei buitenlandse hapjes. Bij sommige gerechten wordt de tong gestreeld, maar in een enkel geval zorgt de rijkelijke aanwezigheid van scherpe kruiden toch voor een ervaring die nog enige tijd in herinnering blijft. Het is allemaal te proeven: samosa, een hapje van bladerdeeg met gekruid gehakt erin. Pakora, gefrituurde groenteknoedels. En niet te vergeten bolotaart. ,,Bolo wordt op de Antillen heel veel gegeten. En vooral bij bruiloften”, weet een dame bij de kraam te vertellen.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: De expositie van de krakers in het pand aan de Van Salmstraat werd zaterdag en zondag drukbezocht. Deze week hebben de krakers het pand op last van de rechter verlaten. Eigenaar De Wit is verbolgen over de rommel die ze hebben achtergelaten en wil de schade via de rechter op de krakers verhalen.

SNOEPJE
Op een dansvloer tussen de stands laat de uit zes meisjes bestaande groep Nazar een sierlijke Turkse dans zien. En even later is een demonstratie taekwondo te zien. Maar ook een optreden van een groep van basisschool De Walpoort en een kindermodeshow maken indruk. Voor de kinderen is veel eer te behalen bij de kraam van het jeugdcarnaval, waar een grote eend staat opgesteld. Het lieflijk aaien van de eend levert een snoepje op.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Jean Coenen vertelt over de totstandkoming van zijn boekwerk over de historie van Boxtel, Liempde en Gemonde. Rechts burgemeester Jan van Homelen.

Het thema van het Herfstfestijn is dit jaar 'Multicultureel Boxtel’. Daarmee heeft de organisatie aansluiting gezocht bij het initiatief van de Verenigde Naties, die 2004 heeft uitgeroepen tot het jaar van de rijst. ,,We zoeken altijd de aansluiting met het thema van de VN, maar met rijst konden we niet zoveel. Omdat rijst ook met cultuur te maken heeft, kwamen we op die manier uit op de multiculturele samenstelling van Boxtel.” De achterliggende gedachte is, zo licht voorzitter Jan Staats toe, het bevorderen van de integratie van allochtonen. ,,Er zijn in Boxtel 91 culturen vertegenwoordigd, dus die integratie is erg belangrijk.”

WAARHEDEN
Burgemeester Jan van Homelen nam zaterdag tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis het eerste exemplaar in ontvangst van het door Jean Coenen geschreven historische boek 'Baanderheren, boeren & burgers’. ,,Vijf jaar geleden is er gesproken over een boek dat Boxtel en Liempde als één gemeente benadert en dat heb ik dus ook zo gedaan. De historie van Boxtel en Liempde wordt uitvoerig belicht”, aldus de auteur.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Multiculturele modeshow op de Markt.

,,Normaal gesproken is het al mooi wanneer je bij je onderzoek een paar documenten van voor 1300 vindt, maar wij hebben uit de periode 1080 tot 1350 maar liefst honderd documenten kunnen raadplegen. En daar zijn we erg trots op.” In het nieuwe boek wordt de geschiedschrijving over Liempde op enkele punten gecorrigeerd. ,,Er is over Liempde veel geschreven, maar daarbij werd vaak gebruik gemaakt van eerdere publicaties. En zo werden feitelijke onjuistheden veronderstelde waarheden”, aldus Coenen.

Burgemeester Van Homelen legde bij de ontvangst van het boek een link met het thema van het Herfstfestijn. ,,De gemeentelijke herindeling is te veel gestart vanuit tegenstellingen, terwijl de historische samenhang tussen Liempde en Boxtel er altijd is geweest. Ik hoop dat dit boek bijdraagt aan de verdere integratie van de Liempdse en Boxtelse inwoners.” Met een optreden van de zanger Danny Everett werd het Herfstfestijn afgesloten. De opbrengst van de bij die gelegenheid gepresenteerde dvd 'Heimwee’ gaat naar de CliniClowns en naar initiatieven voor gehandicapte kinderen.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Impressie van de expositie van de zusjes Martinali in de 'stoffeerderij' van Witteveen aan de Rechterstraat.
7 oktober 2004

Print deze pagina

Terug