ROLSTOELTENNISSER ONDERSCHEIDEN DOOR GEMEENTE

Liempde eert Bas van Erp op
grootse wijze

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Burgemeester Jan van Homelen reikt de sport- en cultuurpenning van de gemeente Boxtel uit aan Bas van Erp.

Waar een klein dorp groot in kan zijn. Nadat duidelijk werd dat rolstoeltennisser Bas van Erp uit Liempde met twee bronzen medailles huiswaarts zou keren van de Paralympics in Athene werd onder leiding van Liempdenaar Gerard Schalkx in korte tijd een grootse huldiging voorbereid. Het resultaat was indrukwekkend. Vorige week donderdag 30 september werd Van Erp door honderden Liempdenaren toegezongen en toegejuicht bij het oude raadhuis. Burgemeester Jan van Homelen reikte de Liempdse sportheld de sport- en cultuurpenning van de gemeente Boxtel uit en verschillende sprekers staken hun enthousiasme voor de prestaties van Van Erp niet onder stoelen of banken.

,,Ik had niet verwacht dat er zoveel mensen zouden komen naar de huldiging. Ik weet niet wat ik moet zeggen. Dit is gewoon super”, zei Van Erp donderdag na afloop van de huldiging bij het raadhuis van Liempde. De tweevoudige medaillewinnaar en zijn ouders waren voorafgaand aan het officiële gedeelte in het centrum van Liempde thuis opgehaald, waarna zij als middelpunt van een lange stoet naar het raadhuis werden gereden.

Dat gebeurde onder begeleiding van onder meer de bereden politie en fanfare Concordia terwijl vrienden van Van Erp de Liempdenaar escorteerden op weg naar het raadhuis. Daar aangekomen kreeg Van Erp een warm onthaal van de vele toeschouwers langs de weg en op het plein voor het raadhuis. ,,Basje bedankt, Basje bedankt”, klonk het hartstochtelijk uit vele kelen.

BORDES
Nadat Van Erp in een rolstoel plaats had genomen, moest hij zich door de vele rijen publiek een weg zien te banen naar het raadhuis, waar hij door zijn vrienden naar het bordes geleid werd. Het raadhuis was versierd met oranje rozen terwijl overal in de omgeving oranje vlaggetjes en de Nederlandse driekleur te zien waren. Van Erp was de avond ervoor al onthaald in zijn woonplaats door een groot ontvangstcomité, drie uur nadat hij met het vliegtuig uit Athene geland was op luchthaven Schiphol, en had donderdagochtend met de andere paralympische deelnemers een bezoek gebracht aan koningin Beatrix.

Het hoogtepunt volgde op donderdag in de avonduren.Van Erp leek overdonderd door het enthousiasme van de menigte voor het raadhuis. ,,Heel Liempde is trots op Bas van Erp”, sprak burgemeester Van Homelen, die toch nog even wilde benadrukken dat de rolstoeltennisser in Boxtel geboren is. ,,Door wilskracht en enthousiasme heeft Bas dit bereikt. Hij heeft het gepresteerd Liempde op de kaart te houden en een zodanige prestatie geleverd dat hij onderscheiden moet worden. Daarom krijgt hij van de gemeente Boxtel de erepenning voor sport en cultuur, een onderscheiding die heel zeldzaam uitgereikt wordt en zeker niet vaak aan iemand die pas 25 jaar oud is en nog veel voor de boeg heeft.”

Nadat Van Homelen de onderscheiding aan Van Erp uitgereikt had, speelde de fanfare 'Lang zal hij leven' en zorgde Coen de Laat van Magic Effects ervoor dat vele papierslingers de lucht in werden geschoten. Na een fraaie vertolking van het Wilhelmus door de fanfare richtte Jan Janssen namens de dorpsraad een kort woordje tot Van Erp, waarbij het lid van het Liempdse adviesorgaan de rolstoeltennisser een typisch Liempds cadeau overhandigde. ,,Je krijgt klompen, maar dan in brons gespoten”, zei Janssen. ,,Het is overigens niet de bedoeling dat je ze aan gaat doen als je moet tennissen.”

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Gerard Schalkx (rechts), organisator van de huldiging, kijkt goedkeurend toe hoe rolstoeltennisser Bas van Erp wordt toegejuicht door inwoners van Liempde.

SPREKERS
Behalve organisator Schalkx, burgemeester Van Homelen en dorpsraadslid Janssen kwamen nog meerdere sprekers aan het woord, waaronder een vriend van de medaillewinnaar, een vertegenwoordiger van de Stichting Rolstoeltennis Bas, de coach van Van Erp en de voorzitter van de Liempdse tennisvereniging De Peppelieren, Henk van de Loo.

,,We zijn ontzettend trots dat jij lid bent van onze vereniging. Dit ondanks het feit dat de ondergrond waarop wij spelen niet goed is voor jou tennisactiviteiten en jij daarom op een andere accommodatie speelt. Ik heb grote bewondering voor jou omdat tennis een heel moeilijke sport is, zeker als je het met een rolstoel moet doen", aldus Van de Loo.

,,Het is ontzettend knap wat je gepresteerd hebt en daarom is het jammer dat de media er zo weinig aandacht aan besteed hebben, maar gelukkig was het evenement via internet perfect te volgen. Om jou te eren willen wij je een receptie aanbieden bij onze club aansluitend aan de huldiging, waarvoor iedereen is uitgenodigd.”

Het publiek genoot met volle teugen van hetgeen zich afspeelde op het bordes van het raadhuis en beloonde Van Erp keer op keer met ovationeel applaus en gezang. Nadat Van Erp en zijn ouders weer in de automobielen plaats genomen hadden om op weg te gaan naar het tennispaviljoen, waar het feest werd voortgezet, bleek uit de reacties van het publiek dat men intens genoten had van huldiging.

Superlatieven als 'fantastisch' en 'geweldig' die overal te horen waren, kunnen gezien worden als een pluim op de hoed van organisator Schalkx en de vele medewerkers aan de huldiging. Liempde liet zich donderdag van zijn beste kant zien en toonde aan dat men in het dorp als geen ander weet hoe op enthousiaste en respectvolle wijze met sporthelden omgegaan dient te worden.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Bas van Erp toont zijn bronzen plakken en de sport- en cultuurpenning van de gemeente Boxtel.
7 oktober 2004

Print deze pagina

Terug