SPECTACULAIRE AFSLUITINGSEXPOSITIE IN KRAAKPAND

Krakers moeten pand Van Salmstraat verlaten

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Komend weekend organiseren de krakers van het pand aan de Van Salmstraat een grote expositie met diverse optredens. Maandag zullen zij op last van de rechter het pand verlaten.

De krakers in het bedrijfspand aan de Van Salmstraat doen er alles aan om het Boxtelse publiek komend weekeinde te trakteren op een zeer gevarieerde afsluitingsexpositie. Temeer omdat zij maandag 4 oktober het pand moeten verlaten. Ook kunstenaars van buitenaf doen mee aan de veelzijdige tentoonstelling die dit weekend in het kraakpand gehouden wordt. Ongeveer dertig mensen werken mee aan de expositie die een waar spektakel belooft te worden. ,,Het is hoogstaand artistiek en cultureel verantwoord”, vertelt één van de organisatoren die niet met zijn naam in de krant wil.

Na een aantal dagen in spanning te hebben gezeten werd dinsdagmiddag bekend dat de expositie in het kraakpand doorgaat. ,,Onze advocaat belde op om te zeggen dat het door mag gaan”, aldus de zegsman. De krakers zijn opgelucht dat zij tot en met maandag in het pand mogen blijven en dat alle voorbereidingen niet voor niets zijn getroffen. ,,We zaten afgelopen weekend echt in de stress of de expositie wel door zou gaan.”

Nadat vorige week door de rechter werd bepaald dat de krakers het pand moeten verlaten, zetten de krakers alles op alles om tot maandag te mogen blijven. Even hebben zij overwogen om wellicht in hoger beroep te gaan maar deze week lieten zij weten dat ze maandag het kraakpand zullen verlaten. Maar niet voordat zij de grote expositie hebben gehouden. ,,De deurwaarder is vandaag langs geweest met het vonnis en maandag moeten we er uit. Het was eigenlijk de bedoeling om na deze ’eerste expositie’ het geheel meer een galerieachtige insteek te geven, maar nu wordt het een afsluitingsexpositie”, legt de woordvoerder van de krakers uit.

TALENT
Deze week waren de krakers druk in de weer om alles op tijd af te krijgen voor de expositie. ,,Er zijn heel veel jonge kunstenaars van de academie, maar er zijn nooit budgetten. Dat terwijl er wel heel veel talent is. Ik vind het jammer dat er geen plek is voor jonge kunstenaars om hun werk te laten zien of om te exposeren”, licht de medeorganisator het initiatief toe. Zelf zal hij ook werk tentoonstellen. Kunstenaars uit het hele land maar ook uit België en zelfs uit Canada doen mee aan de expositie.

Daarnaast komen een regisseur met een bewegingsgroep, een geluidskunstenaar en drie cabaretiers. Een aantal deejays zal de ruimte vullen met muziek en ook een jamgroep ontbreekt komend weekend in Boxtel niet. Waarschijnlijk treden jongleurs op en wordt er ’live geschilderd’. Misschien dat ook een vuurshow op poten wordt gezet, maar dat is nog niet zeker. ,,Iedereen kent elkaar en het gaat zo snel rond. Het gaat bijna allemaal vanzelf omdat die mensen een plek nodig hebben”, stelt de zegsman.

Behalve dat het publiek getrakteerd wordt op een veelzijdige kunstexpositie, zullen er diverse hapjes en drankjes geserveerd worden. Interessant is ook de documentaire over de kraakscene die op een groot scherm getoond gaat worden. ,,Het is echt een totaalpakket”, vertelt de woordvoerder. Zowel zaterdag 2 als zondag 3 oktober zijn de deuren voor het publiek vanaf 15.00 uur geopend.

RODE DRAAD
In eerste instantie zouden de krakers van het Hoezo?-pand aan de Breukelsestraat komend weekend deelnemen aan de kunstmanifestatie De Rode Draad. Omdat dit pand inmiddels gesloopt is en het voor de organisatie onduidelijk was of de krakers hun expositie in het pand aan de Van Salmstraat mochten houden, is hun tentoonstelling niet in de route van De Rode Draad opgenomen. De krakers beschouwen hun expositie daarom als aanvulling op De Rode Draad.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het voormalige kraakpand aan de Breukelsestraat is deze week met de grond gelijkgemaakt.
30 september 2004

Print deze pagina

Terug