CIRCUSLEIDING LAAKT 'LAKSHEID' GEMEENTE BOXTEL

Auto's hinderen opbouw tent
circus Althoff

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: De vele geparkeerde auto's op het Breukelsplein zorgden er maandag 27 september voor dat het opbouwen van de tent van circus Althoff veel vertraging opliep.

De opbouw van de tent van circus Althoff op het Breukelsplein in Boxtel liep begin deze week ernstige vertraging op. Directeur Alberto Althoff vreesde zelfs even dat de voorstelling van dinsdagavond 28 september met clown Bassie geen doorgang zou kunnen vinden. Reden daarvoor was dat maandag 27 september rond de klok van 17.30 uur nog een aantal auto's op cruciale plaatsen van het parkeerterrein stonden. ,,De vertraging is te wijten aan de laksheid van de gemeente. We hadden maandag al om 08.00 uur willen beginnen met de opbouw, maar nu is het half zes in de avond en staan er nog auto's op het terrein", zei Althoff maandagavond.

Circus Althoff sloeg deze week zijn tenten op voor in totaal drie voorstellingen. Twee met Bassie en één zonder de beroemde clown. Directeur Althoff van het gelijknamige circus voerde maandag koortsachtig overleg met de gemeente. ,,We hebben een vergunning van de gemeente gekregen, maar nu blijkt dat de gemeente de inwoners heeft opgeroepen vanaf maandagavond zes uur niet meer op het plein te parkeren. Dat is veel te laat voor ons, want we moeten om drie uur met de opbouw starten, anders wordt het heel moeilijk om de eerste voorstelling op dinsdagvond te halen", liet Althoff maandag weten.

,,De borden waarop een parkeerverbod voor het plein wordt aangegeven zijn maandag pas rond het middaguur geplaatst. Als de voorstelling van dinsdag niet door kan gaan, kost dat ons ontzettend veel geld, zeker omdat Bassie dinsdagavond van de partij is. Bassie heeft een drukke agenda. We wilden eventueel donderdag een extra voorstelling geven, mocht de voorstelling van dinsdag in het water vallen, maar Bassie kan dan niet."

Medewerkers van het circus belden maandag in de buurt bij mensen aan met de vraag of zij hun auto konden verplaatsen. ,,Die mensen hebben keurig meegewerkt", aldus Althoff maandag. ,,Dinsdagochtend rond de klok van zes uur gaan we verder met de opbouw van de tent. We bouwen 550 plaatsen op in plaats van de 1.200 die normaal in de tent kunnen en ook de voortent laten we achterwege. Misschien dat we morgen dan toch op tijd klaar zijn. We hebben veel publiciteit gegeven aan de komst van het circus met Bassie als de grote trekpleister en we willen al die kinderen niet teleurstellen. Nee, het wegslepen van auto's hoeft voor ons niet. We willen bij mensen niet te boek staan als het circus dat auto's van bewoners laat wegslepen."

In de loop van dinsdag werd hard doorgewerkt door medewerkers van het circus, waardoor directeur Althoff in de middaguren kon melden dat de voorstelling 's avonds gewoon doorgang kon vinden, ,,De kaartverkoop loopt goed. Vanavond zal het vol zitten", sprak Althoff dinsdag vol vertrouwen. ,,De voortent laten we inderdaad achterwege en het aantal plaatsen bedraagt 550."

GEEN TIJDSTIP
Volgens wethouder Wim van Erp heeft de gemeente niet overwogen om auto's weg te laten slepen. ,,In de vergunning die aan het circus verleend is, wordt geen tijdstip genoemd waarop het plein vrij moet zijn. In onze publicaties in Brabants Centrum hebben we aangegeven, zoals we in het verleden vaker gedaan hebben met circussen, dat vanaf maandagavond zes uur een parkeerverbod geldt op het Breukelsplein", aldus Van Erp.

,,Als het circus iets anders in gedachten had en graag op maandagochtend om acht uur of 's middags om drie uur had willen beginnen met het opbouwen van de tent, had men contact op moeten nemen met de servicelijn van Openbare Werken. ,,Misschien is dit een les voor de volgende keer. Maar de reden dat we het plein maandagavond om zes uur vrij wilden hebben, was gebaseerd op ervaringen met circussen uit het verleden."

Saillant detail is dat in augustus de achtbaanbouwers van de Boxtelse kermis op het Breukelsplein gehinderd werden in hun werkzaamheden door twee bedrijfswagens. Op last van de gemeente werden de voertuigen uiteindelijk verwijderd door bergingsbedrijf Langenberg & Van Kuringe uit Esch. De voertuigen vormden een obstakel voor de opbouw van de achtbaan Super Mouse. Het probleem was toen dat de eigenaar van de busjes niet getraceerd kon worden, waardoor uiteindelijk overgegaan werd tot wegslepen. Dit omdat de opbouw van de attractie volgens de gemeente anders grote vertraging zou oplopen. De eigenaar van de bedrijfswagens bleek op vakantie te zijn.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: De koeien van circus Althoff nestelden zich deze week, in afwachting van hun optreden in de nabijgelegen circustent, op de keien van het Breukelsplein.
30 september 2004

Print deze pagina

Terug