OPVALLEND BOUWWERK IN GEBRUIK GENOMEN IN 1997

Politiebureau aan Bosscheweg verguisd en bewonderd

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van het in aanbouw zijnde onderkomen van het politieteam Boxtel aan de Bosscheweg. Het personeel nam in juli 1997 zijn intrek in het opvallende gebouw. (Archieffoto Brabants Centrum).

,,Er zijn veel mensen die zeggen: 'Goh wat een bijzonder gebouw', maar eigenlijk bedoelen ze lelijk'." Fred Rosenbrand, teamchef van het politiekorps in Boxtel, moet nog regelmatig horen dat het opvallend vormgegeven politiebureau aan de Bosscheweg niet bepaald de schoonheidsprijs verdient. De meningen zijn verdeeld over het bouwwerk van architect Wiel Arets, dat in juli 1997 in gebruik genomen werd. Bij veel mensen roept het afschuw en verbazing op en bij anderen juist bewondering. ,,Van buiten is het volgens velen misschien geen mooi gebouw, maar het is een heerlijke plek om te werken", aldus Rosenbrand, die in 1997 in dienst trad als politiechef in Boxtel.

Inmiddels zijn veel Boxtelaren gewend geraakt aan het bouwwerk aan de Bosscheweg. Het onderkomen was al voor de ingebruikname gezegend met kleurrijke bijnamen als bunker, blokkendoos, container, zeeaquarium en miskleun. Samen met het even verderop gelegen kantoorcomplex Den Daalder en het waterschapshuis vormt het politiebureau een van de opvallende bouwsels langs de Bosscheweg. ,,Op de tekeningen zag het gebouw er toch heel anders uit dan in werkelijkheid. Ik schrok in eerste instantie van het resultaat", aldus Rosenbrand, die bij de ingebruikname in juli 1997 ongeveer een half jaar in dienst was als teamchef in Boxtel.

,,Ik ben zelf nogal traditioneel ingesteld en moest in het begin heel erg wennen aan het gebouw. Vooral ook aan het glazen omhulsel dat is gemaakt van de glassoort reglit. Nee, ik vond het aanvankelijk niet meteen een mooi pand. De meeste mensen vinden het trouwens een lelijk gebouw, alleen veel architecten blijken vaak onder de indruk te zijn. Ik weet nog goed dat in het begin bussen met architecten in opleiding uit onder meer Spanje en Italië hier naartoe kwamen voor rondleidingen. Architect Arets wordt dan ook gezien als een autoriteit op het gebied van moderne architectuur."

ONDERHOUD
Rosenbrand was vanwege het feit dat hij begin 1997 in dienst trad in Boxtel niet betrokken bij de plannen voor de bouw van het politiebureau aan de Bosscheweg. Hij was echter blij dat hij na enkele maanden gewerkt te hebben in het oude bureau aan de Markt kon verhuizen.

,,Doordat we naar een nieuw pand zouden gaan, werd er qua onderhoud weinig meer aan het voormalige bureau aan de Markt gedaan. Gevolg was dat het gebouw gedateerd was en al enige tijd niet meer voldeed aan de eisen van de moderne tijd. Er was geen klimaatbeheersing, waardoor het op warme zomerdagen ontzettend heet was. Bovendien stonk het in het gebouw. Ook was het er rommelig, was er veel achterstallig onderhoud en waren de ruimten voor de 38 personeelsleden veel te krap", aldus Rosenbrand.

,,Een verschil met nu is dat we destijds nog midden in het centrum zaten, in het horecaconcentratiegebied. Met de locatie was niks mis, zo direct aan de Markt en middenin in het centrum."

Het huidige onderkomen aan de Bosscheweg omschrijft Rosenbrand als functioneel. ,,Ik vroeg me eerst af of het hier in de zomer niet heel heet zou kunnen worden met al dat glas. De klimaatbeheersing is echter prima, de temperatuur is hier altijd prettig. Ook de glazen wanden waarmee de werkruimten uitgerust zijn, vind ik heel prettig omdat daardoor een sfeer van transparantie en openheid ontstaat", zegt Rosenbrand.

,,Dat levert bovendien een positieve bijdrage aan de werksfeer en de omgang met collega's van de verschillende afdelingen. Je ziet elkaar eerder en zwaait dan een keer naar elkaar of maakt een praatje. Prettig zijn ook de ruime werkvertrekken. Vroeger zag je vaak dat de leidinggevenden in een andere gedeelte van het gebouw zaten dan de medewerkers van de afdelingen, hier zitten we gewoon bij elkaar op de eerste verdieping."

FUNCTIONALITEIT
Hoewel Rosenbrand zeer te spreken is over de functionaliteit van het gebouw, plaatst hij ook wat kanttekeningen. ,,Hier en daar is de architect een beetje doorgeslagen. Een voorbeeld zijn de hele brede deuren in het gebouwen, die door het vele gebruik uit het lood gaan staan. Daarnaast vind ik het ook jammer dat de ingang niet aan de voorzijde aan de Bosscheweg gesitueerd is, maar aan de zijkant", zegt Rosenbrand.

,,Maar verder ben ik heel tevreden over de werkplek. Vooral het ruimtelijke karakter van het gebouw bevalt me prima, net als de opbouw. Het publiek meldt zich bij de balie op de begane grond, het personeel zit op de eerste verdieping en verdachten worden vanuit de basement, waar politievoertuigen en overig materieel ondergebracht zijn, via een lift naar de bovenste verdieping gebracht. Daar bevinden zich onder meer de zogeheten ophoudkamers en verhoorkamers."

Tijdens een rondleiding door het pand toont Rosenbrand ook een ruimte waar de schietvaardigheid getraind kan worden, enkele ruime werkplekken met afzonderlijke 'cockpits' voor het rustige werk en een vergader- en projectzaal. Het is duidelijk dat de binnenkant van het gebouw prachtig is, het is alleen jammer dat veel mensen het gebouw nog nooit van binnen hebben gezien en het daarom alleen op de buitenkant kunnen beoordelen.

,,Veel mensen die hier rondgeleid worden, krijgen een heel andere kijk op het gebouw als ze het eenmaal van binnen gezien hebben", weet Rosenbrand, die zich erover verbaast dat het alweer ruim zeven jaar geleden is dat hij en zijn collega's verhuisden van het politiebureau aan de Markt naar het gebouw aan de Bosscheweg.

,,De tijd vliegt", zegt de teamchef. ,,Ik heb het nog steeds heel erg naar mijn zin in deze functie. Boxtel is een interessant gebied met stedelijke problemen. Lastig is dat we nu, net als in 1997, nog steeds met een beperkt aantal mensen enorm veel werk moeten verrichten. Uit de cijfers blijkt ook dat het aantal incidenten en aanhoudingen in vergelijking met zeven jaar geleden is toegenomen. Dat betekent dat we keuzes moeten maken. Heel vervelend omdat je eigenlijk veel meer wilt doen. We zijn echter gedwongen om prioriteiten te stellen. Ik moet er als chef ook voor waken dat ik geen roofbouw pleeg op mijn mensen."

KNOKPARTIJEN
Toen Rosenbrand in 1997 aan het werk ging in Boxtel moest hij meteen met een fors probleem afrekenen. ,,In het horecaconcentratiegebied stonden groepen jongeren elkaar naar het leven. Er was sprake van een vervelende en agressieve sfeer op en rond de Markt. Elke week waren er knokpartijen en vaak was er sprake van openlijke geweldpleging, waarbij ook onze mensen slachtoffer werden."

In samenwerking met de gemeente en de Markthoreca werd met succes een project opgezet om de rust te laten wederkeren. Rosenbrand: ,,Tijdens uitgaansavonden en -nachten op vrijdag en zaterdag zijn we nu permanent aanwezig op de Markt om toezicht te houden. We zitten er kort op en werken daarnaast goed samen met de horeca en de gemeente. Onze aanpak heeft gelukkig tot goede resultaten geleid. Het is een stuk rustiger geworden op de Markt."

Wat er verder gebeurde in 1997:

  • Begin januari wordt in Friesland de Elfstedentocht verreden. Tot de deelnemers behoren twintig schaatsers uit Boxtel, twee oud-Boxtelaren, twee Liempdenaren en één Esschenaar.

  • Herman Brood geeft in mei een concert in sportcomplex De Braken in Boxtel. In plaats van de verwachte duizend bezoekers, zijn slechts vierhonderd fans bij het concert aanwezig.

  • Geert-Jan Putmans draagt eind mei, een dag na zijn priesterwijding in de Bossche Sint-Jan, in zijn woonplaats Liempde de eerste heilige mis op.

  • De Essche pastoor Norbert Smulders maakt in juli 1997 bekend dat hij een jaar later afscheid zal nemen van de Sint-Willibrordusparochie in Esch. ,,Het is puur mijn leeftijd", aldus Smulders.

  • De nieuwbouw van de Boxtelse brandweerkazerne aan de Brederodeweg bereikt eind oktober het hoogste punt. In maart 1998 moet de nieuwe kazerne klaar zijn.

    © Brabants Centrum

    OP DE FOTO: Gezeten in een koets namen de politie van het district Aa en Dommel en de betrokken burgemeesters eind september 1997 afscheid van het oude politiebureau aan de Boxtelse Markt. De rit eindigde bij het nieuwe bureau aan de Bosscheweg. Rechts in de koets burgemeester Jan van Homelen en korpschef Eppo van Hoorn. Links de Schijndelse burgemeester Gerard Scholten. (Archieffoto Brabants Centrum).
30 september 2004

Print deze pagina

Terug