GEMEENTE PLAATST 'KLEURRIJKE' PARKEERMETERS

Parkeren kan ook met chipknip in Boxtel

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Boxtel krijgt nieuwe parkeerautomaten. Op 1 oktober worden de rode, groene en grijze automaten in bedrijf genomen. De foto is genomen in de Prins Bernhardstraat.

De parkeerautomaten die dertien jaar geleden in het centrum van Boxtel zijn geplaatst, zijn vandaag definitief uitgeschakeld. Volgende week, op vrijdag 1 oktober staan op dezelfde locaties gloednieuwe parkeerautomaten in de kleuren rood, groen en grijs, waar niet alleen met muntgeld betaald kan worden. Ook de chipknip doet zijn intrede bij het betaald parkeren in Boxtel.

Bij de presentatie van de begroting 2005 maakte wethouder Wim van Erp vorige week al bekend dat Boxtel zou overgaan tot de plaatsing van nieuwe parkeerautomaten. De meters zijn aan vervanging toe en vallen regelmatig uit door storingen. Volgens de gemeente is Boxtel de enige gemeente in Nederland die nog werkte met de huidige Honaparc-automaten.

Dat gaat veranderen. Boxtel heeft gloednieuwe Franse parkeerautomaten gekocht, die eenvoudig bediend kunnen worden. Een druk op de groene knop is na het inwerpen van muntgeld of het betalen met de chipknip voldoende om een ticket te ontvangen. Symbolen geven aan hoe betaald kan worden met de chipknip.

Opvallend is dat de gemeente kiest voor drie verschillend gekleurde parkeerautomaten. In het winkelgebied worden rode parkeerautomaten geplaatst. Die kleur sluit aan bij de kleur van het straatmeubilair. In de woonstraten rond het centrum worden groene automaten geplaatst, in straten waar woningen en winkels elkaar afwisselen komen grijze automaten.

TOEZICHT
De nieuwe parkeerautomaten kunnen volgens de gemeente Boxtel op afstand bediend worden via een centrale computer, die in het gemeentehuis staat. Van achter een bureau kan online bekeken worden of de automaat een storing heeft en waar de storing zit. Ook kan bekeken worden of de ticketrol bijna op is of de gleuf voor muntgeld geblokkeerd is.

Ondanks de forse investering die met de aanschaf van de parkeerautomaten gemoeid is, heeft het gemeentebestuur besloten de parkeertarieven niet te verhogen. Die bedragen momenteel 0,60 euro per uur. Wie langer parkeert dan twee uur, betaalt 0,25 euro per 14 minuten.

Per 1 oktober verandert ook het toezicht op het betaald parkeren in Boxtel. Boxtel besteedt het toezicht uit aan de Parkeer Groep Nederland, kortweg PGN. Dat bedrijf blijft actief totdat Boxtel zelf de beschikking heeft over controleurs. In de begroting is 80.000 euro gereserveerd voor twee stadswachten, die zich ook gaan bezighouden met parkeertoezicht.
23 september 2004

Print deze pagina

Terug