LOCO-BURGEMEESTER OPENT DEMONSTRATIE

FNV-actie tegen kabinetsplannen
trekt veel bekijks

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: De FNV protesteerde zaterdag in Boxtel tegen de kabinetsplannen. Op de foto ’dumpt’ Ellen Dekkers, lid van het hoofdbestuur van FNV Bondgenoten, de kabinetsplannen in de kliko. Op de achtergrond de veelbesproken kop van Jut mét het portret van premier Jan Peter Balkenende.

’Dump de kabinetsplannen’. Met die slogan protesteerde FNV Boxtel zaterdag 18 september tegen de voorgenomen kabinetsplannen. Rondom het veelbesproken portret van premier Jan Peter Balkenende boven op de kop van Jut, verzamelden de kaderleden achthonderd handtekeningen vanuit het Boxtelse publiek. ,,De plannen zijn grotendeels nog niet door de Eerste en Tweede Kamer, dus nu kan de politiek nog beďnvloed worden. Maar dan moet je wel snel zijn”, motiveert Ellen Dekkers, lid van het hoofdbestuur van FNV Bondgenoten de protestactie.

Ondanks dat loco-burgemeester Wim van Erp in eerste instantie tegen de demonstratie was, meldde hij zich ’s ochtends bij de demonstranten. ,,Heel sportief heeft de loco-burgemeester zijn fout toegegeven en vanochtend zelfs de demonstratie geopend door de eerste klap te geven. Fouten maken doen we allemaal en dan is het heel goed dat je als bestuurder je eigen fouten ook erkent”, sprak Coen van der Veer, regiobestuurder bij FNV Bouw.

Vorige week ontstond commotie nadat Van Erp een verbod op de protestactie van de FNV had ingesteld. Zelfs landelijke media besteedden aandacht aan de Boxtelse ’kop van Jut’. Van Erp was naar eigen zeggen verkeerd geďnformeerd over dit Oud-hollands spel en was in de veronderstelling dat men met een hamer op het portret van de Nederlandse premier zou slaan. Nadat dit misverstand uit de weg was geholpen, trok hij zijn verbod in en kon men afgelopen zaterdag naar hartelust protesteren. De politie kwam desalniettemin een kijkje nemen omdat zij geen bericht hadden ontvangen dat de actie ’goedgekeurd’ was.

KLIKO
Op en rondom de Zwaanse brug werd het winkelend publiek zaterdag aangespoord de kabinetsplannen symbolisch ’in de vuilnisbak te dumpen’ door de petitie te ondertekenen en deze in de kliko te deponeren. Dekkers hield daarbij ieder uur een toespraak en riep toeschouwers op hun handtekening te zetten: ,,Laat zien dat je het niet eens bent met de plannen. Dit is het moment waarop de politiek nog beďnvloed kan worden. Dump die plannen in de vuilnisbak!”

De FNV-leden waren bereid vragen te beantwoorden en uitleg te geven. Ook vroegen zij voorbijgangers een klap op de kop van Jut te geven. Zo’n duizend mensen lieten die unieke kans niet onbenut en sloegen naar hartelust en met volle kracht, zodat de bel onder het portret van Balkenende rinkelde. Bovendien werden de mensen opgeroepen om zaterdag 2 oktober deel te nemen aan de demonstratie in Amsterdam.

,,Ik heb al veel verschillende acties georganiseerd maar dit is een van de meest geslaagde plaatselijke acties. Vooral dankzij de loco-burgemeester die voor veel publiciteit heeft gezorgd”, lacht FNV Bouw-afdelingssecretaris Cees van den Besselaar. Ook hij begaf zich zaterdag in het centrum om voorbijgangers aan te spreken over de kabinetsplannen. ,,De mensen reageren heel goed. Er was zelfs een tiental mensen speciaal op de fiets vanuit Oisterwijk hierheen gekomen om ons te steunen. Iedereen is het erover eens dat er iets moet gebeuren in Nederland maar het gaat er nu even over wie de kar trekt”, stelde Van den Besselaar vastberaden.
23 september 2004

Print deze pagina

Terug