STICHTING BOCKEPRUIK: ’WE GROEIEN NOG STEEDS’

Boxtel loopt massaal uit voor Bockesprongen

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Straattheatergroep Gajes vertolkte een grappig moeder-kind tafereel en betrok daarbij het publiek.

Eerder werd Poptocht dankzij het brede programma al uitgebreid tot Poptocht XXL. Dit jaar was het aanbod zo divers dat Stichting Bockepruik besloot het festival om te dopen tot Bockesprongen. Met als motivatie dat de term Poptocht de lading van het grootschalige festijn niet zou dekken. En terecht. Want Bockesprongen 2004 bood zondag 19 september voor ieder wat wils. Van melancholische songs tot voorleesoptredens, van skamuziek tot een orgeldraaier en van indrukwekkende theatervoorstellingen tot een trommelworkshop voor kinderen.

Bovendien draaiden ook de horecagelegenheden op volle toeren. Rond het middaguur waren alle terrassen rondom de Markt drukbezet. ,,Het was voor ons erg fijn om te constateren dat het festival bekend genoeg is en dat de naamsverandering geen invloed op het bezoekersaantal heeft gehad”, stelt Petra Stoelinga namens Stichting Bockepruik.

Anton van Aert, wethouder van cultuur, beet het spits af bij de bibliotheek aan de Burgakker door een kinderverhaal voor te lezen. Tot zes uur zaten daar kinderen in de gezellige ’voorleestent’ op grote kussens rondom de verschillende voorlezers. Jetty van Luyt wist ’s middags de kinderen te boeien met haar verhaal over een tovenaarsleerling. Muisstil luisterden de kleuters naar het verhaal en volgden iedere beweging die Van Luyt met het rijk geïllustreerde boek maakte. Later namen onder anderen ook Theo van den Aker, Ineke Platel, Irene Spoorenberg en Marjolein Krijger plaats in de voorleestroon.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Deze ’beeldengroep’ van Theatergroep Orion uit Lennisheuvel wist het publiek met hun straatvoorstelling te boeien.

JONGLEREN
Op de Markt werden de jongleurs Bas (16) en Gijs (15) uit Udenhout omringd door een grote groep toeschouwers. De jonge kunstenaars werden overladen met complimenten en regelmatig barstte een luid applaus los. Behalve dat de twee jongens met kegels jongleerden en capriolen met de diabolo uithaalden, gooiden ze ook met vuurfakkels. Ter afsluiting van hun act riepen ze een durfal uit het publiek naar voren om tussen hen beide in te komen staan terwijl zij de vuurfakkels overgooiden. ,,We hebben drie jaar geoefend en treden nu zo’n anderhalf samen jaar op. Maar we leren nog steeds bij hoor”, vertelt één van de talentvolle jongleurs na afloop van hun optreden zondagmiddag.

Ook ’Kinderkunst op de Markt’ was een drukbezocht festivalonderdeel. De hele dag stonden kinderen in de rij om zelf een trommel te knutselen waarmee ze op het podium een show mochten weggeven. Onder leiding van een sambaleraar betraden de kinderen in groepjes het podium om voor een groot publiek op te treden. Stoelinga stelt namens Bockepruik dat dit één van de populairste festivalactiviteiten was: ,,In totaal werden ruim 325 verfblikken omgetoverd tot trommel.” Diede Duyghuisen (8) uit Boxtel won met haar trommel de eerste prijs.

THEATER
De mobiele act Jungle Fever van theatergezelschap De Muzen trok dankzij de prachtige junglekostuums veel bekijks. De twee oerwoudbewoonsters vervoerden een olifantengod en stonden stil toen de olifant tot leven kwam. Ook Teejatergroep Orion uit Lennisheuvel wist het publiek met hun straatvoorstelling te boeien. Gehuld in grote gewaden en met stalen gezicht bewoog de groep zich stapvoets over het festivalterrein. Wanneer de muziek begon te spelen, kwamen de ’beelden’ tot leven en verbaasden hun ’beeldhouwer’ keer op keer. Op de Markt trok Dré den Draaier met zijn improviserende teksten veel aandacht. Terwijl de muziek uit zijn draaiorgel galmde, zong hij gevatte teksten over de toeschouwers die zich rond zijn orgel verzamelden.

Vanzelfsprekend bood het festival ook gevarieerde muziekoptredens. Het buitenpodium bij eetcafé De Kerk werd ’s middags onder anderen betreden door de Boxtelse singer-songwriter Patrick Hendriks en de band Matzko. Opvallend was de vioolspeelster die samen met de andere bandleden van Matzko melancholische rockmuziek ten gehore bracht.

In grand café Rembrandt trad de 21-jarige singer-songwriter Sander Blom uit Boxtel op. Hij vermaakte het publiek met zelfgeschreven nummers en zong tussendoor een enkele cover. Samen met zijn twee vrienden, die Blom begeleidden met de bas en de djembé, verzorgde hij een semi-akoestisch optreden. Tot welk genre zijn repertoire van afgelopen zondag behoorde, vindt de jonge zanger moeilijk te omschrijven: ,,Het was akoestisch waardoor veel nummers vrij rustig waren. Dan vind ik het leuk om er af en toe overheen te schreeuwen alsof het metal is.” Het was voor Blom de eerste keer dat hij meedeed aan het festival, maar heeft het prima naar zijn zin gehad. ,,Het was erg leuk. Volgend jaar wil ik wéér mee doen”, lacht hij.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: ’Kinderkunst op de Markt’. Eén van de drukst bezochte activiteiten. Kinderen gaven op zelfgemaakte trommels een concert in een grote tent op de Markt.

De inmiddels bekende Boxtelse groep Purgatory trad in Nan’s Cafe op. Behalve eigen nummers bestaat hun repertoire uit Metallica-covers. In Le Temps Perdu nestelde de negenkoppige band The Skarabeez zich op het podium en speelde zelfgeschreven ska- en reggaenummers. Terwijl bezoekers aan de overkant van de Markt in café De Leste Stuiver genoten van de Nederlandstalige popsongs van Te Water of het electro-rock optreden van 2nd Place Driver in tapperij De Beurs bijwoonden.

In café ’t Hart van Boxtel bediende deejay System XL ’s avonds de mengpanelen en trakteerde de aanwezigen op live gemixte dancemuziek. Tegelijkertijd betrad het Belgische coverduo Duo Tilt het podium van het drukbezochte café Becoloth. Zoals altijd maakten deze twee muzikanten ook nu weer een feest van hun optreden. Spelend op de gitaar begaven ze zich door het volle café om het publiek bij de covermuziek te betrekken.

,,Het is hartstikke leuk om zo’n dag neer te kunnen zetten en we groeien nog steeds”, blikt Petra Stoelinga tevreden terug op een eerste editie van Bockesprongen. Ze denkt al voorzichtig na over volgend jaar en laat daarbij los dat beide nieuwe aspecten, zowel de voorleestent bij de bibliotheek als het buitenpodium bij de kerk, weer in de programmering worden opgenomen.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: De 24-jarige Mariëlle Woltring betrad het buitenpodium bij eetcafé De Kerk. De zangeres kreeg in 2002 een eervolle vermelding tijdens de Wraak van Brabant.

VUURKUNSTENAAR
Dankzij de subsidie die Stichting Bockepruik op het laatste moment ontving van het Prins Bernhard Cultuurfonds, boekte de Boxtelse organisatie een leuke afsluitingsact. Die eer was weggelegd voor de vuurkunstenaar Pyromancer en voor het futuristisch gezelschap op stelten van theatermaker Michael Shalton. Bij het vallen van de avond verzamelden de festivalbezoekers zich rondom deze spectaculaire optredens op de Markt. De Pyromancer stond op een brandende kansel en dichtte er vurig op los. Ter afsluiting van zijn vertel- en dichtact stak de vuurkunstenaar vuurspuwend een bord in lichter laaien en in grote letters verscheen: ’Bockesprongen. Tot volgend jaar’.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Verschillende Boxtelse voorlezers namen plaats op de ’voorleestroon’ in de grote tent bij de bibliotheek. Op de foto leest Irene Spoorenberg de kinderen een verhaal voor.
23 september 2004

Print deze pagina

Terug