LIEMPDSE WIELRENNER TEKENT PROFCONTRACT

Koen de Kort kiest voor Spaans avontuur

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Koen de Kort rijdt volgend jaar bij de Spaanse profformatie Liberty Seguros en wordt ploeggenoot van Roberto Heras.

De Liempdse wielrenner Koen de Kort (22) heeft deze week een profcontract getekend bij de Spaanse formatie Liberty Seguros. De Kort neemt aan het einde van dit seizoen afscheid van het beloftenteam van de Rabobank en kiest voor een avontuur bij een van de sterkste ploegen in het internationale wielersport. ,,Ik ben al een beetje begonnen met Spaanse les."

De Kort heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij wel voelde voor een profcarričre in het buitenland. De renner maakt al enkele jaren deel uit van het Trade Team III, de leerschool van de Rabobank-wielerploeg. De Kort omschrijft zijn jaren bij Rabobank als een perfecte leerschool voor een professionele loopbaan. ,,Natuurlijk heb ik lang gehoopt op een profcontract bij Rabobank, maar ik was er niet zeker van dat ik kans maakte op een plaats in het team van ploegleider Breukink", zegt De Kort.

De Liempdenaar voerde wel gesprekken met teamdirecteur Theo de Rooij en er waren ook contacten via Nico Verhoeven. ,,Pas heel laat heb ik het signaal gekregen dat er voor mij mogelijkheden waren bij Rabobank. Maar ik heb gekozen voor een Spaans avontuur. Ik krijg de kans om in Spanje bij een hele grote ploeg te gaan rijden. Die kans wil ik niet voorbij laten gaan."

STROOMVERSNELLING
De Kort vertelt dat de contacten met de Spaanse formatie Liberty Seguros zijn ontstaan via zijn begeleider Koos Groenendaal, die jarenlang mecanicien was in Spanje. Groenendaal begeleidde destijds ook Mathieu Hermans, die eveneens in Spanje reed. ,,Via Koos is het contact met de Spaanse ploeg concreet geworden", aldus De Kort. Hij vertelt dat de gesprekken met Liberty Seguros door zijn overwinning in de koppeltijdrit Grand Prix Eddy Merckx, onlangs in Brussel, in een stroomversnelling zijn geraakt. Maar door eerdere overwinningen, zoals Parijs-Roubaix voor espoirs, stond De Kort al in de schijnwerpers.

De Kort dient zijn contract bij Rabobank uit. Dat betekent dat hij in die trui nog deelneemt aan de tijdrit Grand Prix des Nations en de meerdaagse profkoers Parijs-Corrčze. Ook is hij deze week opgenomen in het beloftenteam dat later dit jaar gaat strijden om de wereldtitel in het Italiaanse Verona. In dat team zit ook ploegmaat Bas Giling, die na dit seizoen overstapt naar T-Mobile, de ploeg van Jan Ullrich. Afgelopen week nam De Kort deel aan de Tour de l'Avenir. Na een veelbelovende start geraakte De Kort in de laatste etappes op achterstand en eindigde hij op de 37ste plaats in het eindklassement, op ruim tien minuten van de Franse winnaar Calzati.

Op 1 januari gaat zijn contract in bij Liberty Seguros, de ploeg van de kleurrijke ploegleider Manolo Saiz. De staf bestaat verder uit de oud-profs Marino Lejarreta en Hermino Diaz Zabala. In de ploeg ontmoet De Kort bekende renners als Roberto Heras, de broers Igor en Alvaro González, Jezús Hernández, Allan Davis en Angel Vicioso. Liberty Seguros neemt volgend jaar deel aan de ProTour en dat betekent dat in alle grote klassiekers en meerdaagse wedstrijden wordt gekoerst, ook de Ronde van de Benelux. ,,Op uitnodiging zullen we daarnaast veel in Spanje rijden", verwacht De Kort.

KNOKKEN
Met het profcontract op zak zal De Kort moeten knokken voor een plek in de selectie. Dat realiseert de Liempdenaar zich. ,,Natuurlijk kan ik als jonge renner nog veel leren van die grote mannen, maar daarnaast kom het erop aan dat ik mijn profcontract waar maak en nog lang prof kan blijven." De Liempdenaar heeft nog geen verhuisplannen. Hij verwacht dat hij ook komend jaar gewoon bij zijn ouders in Liempde kan blijven wonen. ,,We rijden heel veel in het buitenland, dus het maakt niet uit of ik vanuit Liempde of Spanje op reis ga. Als ik langer in Spanje moet zijn, is er een gastgezin beschikbaar."

Zijn studie bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam zit er bijna op; De Kort mag zich bijna bachelor noemen en kan later nog altijd kiezen voor een masteropleiding. ,,Nu zal het vooral aankomen op Spaans leren. Ik spreek al redelijk goed Frans en Spaans zal ook best lukken."
16 september 2004

Print deze pagina

Terug