VORSENPOEL HERDENKT GIJZELINGSDRAMA

'Tekening van Suzanne biedt troost
in Beslan'

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Onder toeziend oog van leerkracht Antoon van der Steen werken de kinderen van groep 7 van De Vorsenpoel aan tekeningen voor hun leeftijdsgenootjes in Beslan.

Heel veel kinderen hebben deze week stilgestaan bij het gijzelingsdrama dat veel van hun leeftijdsgenootjes in de Russische stad Beslan heeft getroffen. Zoals de kinderen van groep 7 van De Vorsenpoel. Na een kringgesprek met leerkracht Antoon van der Steen werd een minuut stilte gehouden en kon je een speld horen vallen. ,,Als het bij ons maar niet gebeurt..."

Na de oproep van de voorzitter van het Europees Parlement werden dinsdag 14 september in veel EU-landen de 339 slachtoffers van het gijzelingsdrama in Beslan herdacht. Op veel scholen werd precies om twaalf uur, net als in het Europees Parlement in Straatsburg, één minuut stilte in acht genomen.

De leerlingen van groep 7 van De Vorsenpoel zijn nog steeds onder de indruk wat hun leeftijdsgenootjes in Beslan op de eerste dag van het nieuwe schooljaar is overkomen. Lars zegt dat een ramp als in Beslan ook in Boxtel zou kunnen gebeuren. ,,Het is niet normaal dat er zoveel kinderen zijn doodgegaan", zegt Jeske. ,,Op de eerste schooldag moet je blij zijn omdat je je vrienden weer ziet. In Beslan zagen de kinderen hun vrienden op de eerste schooldag doodgaan."

De kinderen praten over angst en de dreiging van een terroristische aanval. Achmed is ervan overtuigd dat een gijzeling zoals in Beslan in Boxtel nooit zal plaatsvinden. ,,Nederland heeft goede buurlanden, dus er is geen gevaar", zegt hij. Loes knikt: ,,Ik kan niet geloven dat er opeens iemand met een geweer binnenkomt." De Vorsenpoel zal sowieso geen doelwit zijn, denken de kinderen. ,,Als het in Boxtel gebeurt, wordt zeker een grotere school uitgekozen, zoals het Jacob-Roelandslyceum."

MIR
Om kwart voor twaalf deelt leerkracht Van der Steen papier uit waarop alle kinderen met potlood en stiften een tekening maken voor de mensen in Beslan. Op het bord heeft hij vier woorden geschreven die op de tekening moeten staan: mir, peace, friede, pace. ,,Jullie tekening is een boodschap van vrede, dus teken er vooral geen kanonnen op", instrueert Van der Steen de kinderen. ,,Met de tekening spreken we de hoop uit dat dit nooit meer zal gebeuren. Alle tekeningen worden opgestuurd naar de school in Beslan." Dat stemt Suzanne tevreden. ,,Misschien helpt de tekening niet echt, maar het biedt wel troost. We kunnen de mensen laten merken dat ze er niet alleen voor staan."

Nadat de kinderen één minuut stilte in acht hebben genomen, gaan ze naar huis een boterhammetje eten. Leerkracht Van der Steen vertelt dat de kinderen vanaf de eerste schooldag praten over Beslan. ,,Ik geloof niet dat ze echt bang zijn. Maar stiekem in hun achterhoofd zijn ze toch best bezorgd. Kinderen houden van een school waar een prettige sfeer hangt en dat mag door niemand afgepakt worden."

Op verschillende basisscholen in Boxtel werd dinsdag stilgestaan bij het gijzelingsdrama in Beslan. Niet alle scholen deden mee omdat ze de kinderen niet op deze wijze willen confronteren met het geweld in Rusland. Op het Jacob-Roelandslyceum en het Vmbo-College Boxtel werd vorige week al een minuut stilte in acht genomen.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: De leerlingen van Antoon van der Steen (links) nemen een minuut stilte in acht voor de slachtoffers van het gijzelingsdrama in Beslan.
16 september 2004

Print deze pagina

Terug