STARTSEIN VOOR BOUW WINKELS EN APPARTEMENTEN

Banier verrijkt met stukjes Maria Reginakerk

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het bouwplan Banier verrijst rond kerktoren Magere Josje en omvat 48 appartementen, 14 stadswoningen en een aantal commerciŽle ruimten.

Precies een jaar na de sloop van de Maria Reginakerk is woensdagmiddag het officiŽle startsein gegeven voor de bouw van winkel- en appartementencomplex Banier. Het complex wordt aangekleed met tastbare herinneringen aan de Maria Reginakerk. De eerste herinnering, een loden koker met oorkonde, is door emeritus pastoor Herman de Beer teruggeplaatst in kerktoren Magere Josje.

,,Maria heeft er vandaag weer een smart bij gekregen", zegt De Beer tijdens de korte plechtigheid aan de Baanderherenweg. Hij doelt op het kerkelijk feest van de smarten van Maria, dat jaarlijks op 15 september gevierd wordt. ,,Vorig jaar op 15 september jammerde Maria een beetje met ons mee en vandaag is dat weer het geval. Want de kerk die aan Maria was toegewijd is verdwenen."

Met die andere Maria, directeur-bestuurder Maria Voets van Woonstichting Sint-Joseph, plaatste de bouwpastoor van de vroegere Maria Reginakerk de loden koker terug die bij de sloop van de kerk werd aangetroffen. De koker, op 15 november 1959 in de kerkmuur gemetseld, bevat het oorspronkelijke oorkonde en een nieuw document met daarop een datum ťn de handtekening van zowel pastoor De Beer als Theo Sontrop, de eerste lekenvoorzitter van de parochie in Selissen.

RISICOVOL
Op de plaats van de Maria Reginakerk verrijst een complex dat aan de Van Beekstraat bestaat uit commerciŽle ruimten die in totaal 1.600 vierkante meter beslaan. Verder worden 48 appartementen en 14 grondgebonden stadswoningen gebouwd. Met een verkoopcijfer van 65 procent is directeur-bestuurder Voets van Sint-Joseph tevreden. Vooral de belangstelling voor de appartementen is groot; van de 48 zijn er zo'n 38 verkocht. De stadswoningen zijn minder intrek. ,,Die verkoop zal aantrekken als de bouw eenmaal op gang is gekomen."

Voets geeft aan dat de woonstichting met enige ongerustheid gewerkt heeft aan dit project in het centrumgebied van de wijk Selissenwal. ,,We hebben ons hoofd gebroken over een risicovol plan. Ik ontken niet dat we ons wel eens zorgen hebben gemaakt over de verkoop, maar ik ben apetrots dat er veel enthousiasme is." In maart 2006 zullen alle woningen verkocht zijn, zo verwacht Voets.

MOZAŌEKDEUREN
In het plan Banier keert niet alleen de loden koker met oorkonde van de Maria Reginakerk terug. Als het hoogste punt wordt bereikt, wordt de eerste steen die in 1959 werd gemetseld teruggeplaatst. En bij de opening van Banier zullen ook de kenmerkende mozaÔekdeuren in gebruik worden genomen. Volgens architect Hans van Stekelenburg krijgen de deuren een plaats in de centrale hal, pal naast kerktoren Magere Josje.

De toren blijft ook behouden, maar krijgt geen functie. Tijdens de bouw van het complex Banier wordt de restauratie van de toren stapsgewijs ter hand genomen, zo maakt directeur Rob van der Horst van aannemer Van Breemaat uit Oirschot duidelijk. Met name het voegwerk is dringend aan restauratie toe.

De appartementen die tegen de toren gebouwd worden, krijgen de mooiste herinnering aan de Maria Reginakerk in huis. ,,De rondingen van de toren zullen zichtbaar zijn in de entree van de woningen", aldus architect Van Stekelenburg.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Directeur-bestuurder Maria Voets van Woonstichting Sint-Joseph plaatst met emeritus pastoor Herman de Beer de loden koker terug in kerktoren Magere Josje.
16 september 2004

Print deze pagina

Terug