WERKNEMERS REXROTH GROEP VEERTIG JAAR IN DIENST

'Machines hebben veel van ons werk overgenomen'

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Boxtelaar Johan van der Meijden aan het werk in de vestiging van de Rexroth Groep in Boxtel.

In het jaar dat het Boxtelse aandrijf- en besturingstechnologiebedrijf Rexroth Groep in Boxtel vijftig jaar bestaat vieren twee medewerkers morgen, vrijdag 10 september, hun veertigjarig dienstverband bij de onderneming. Johan van der Meijden (54) uit Boxtel, die vele verschillende functies uitoefende binnen het bedrijf en inmiddels als verspaner werkzaam is, en Jan Verbruggen (56) uit Schijndel gaan nog steeds elke dag met plezier naar hun werk. ,,Anders kun je het ook nooit zo lang volhouden", aldus Verbruggen, die werkzaam is als draaier en diepboorder.

Van der Meijden was 14 jaar toen hij als bankwerker zijn loopbaan begon bij het toenmalige Hydraudyne terwijl Verbruggen als 16-jarige jongen zijn eerste schreden in het bedrijf zette. Beide werknemers hadden een technische opleiding aan de LTS gevolgd. ,,We zijn beide op dezelfde dag begonnen, op 31 augustus 1964. Ik weet het nog precies. Een neef van mij werkte hier. Die zei dat ik eens moest proberen om bij Hydraudyne te solliciteren. Zo ben ik hier aan de slag gegaan", aldus Verbruggen.

Van der Meijden, die destijds net aan de andere kant van het spoor woonde en tegenwoordig in Boxtel-Oost woonachtig is, kan zich minder goed voor de geest halen hoe hij bij Hydraudyne terechtkwam. ,,Mijn broer had hier gewerkt, dat weet ik nog wel", zegt hij. ,,Misschien dat mijn ouders er iets mee te maken gehad hebben, maar dat kan ik me echt niet meer herinneren. Na de LTS ben ik hier terechtgekomen. Destijds werkte een man of 25 bij het bedrijf en was alles veel kleiner en makkelijker te overzien. Het was een heel gezellige tijd, waarbij veel ruimte was voor humor. Zelf was ik iemand die regelmatig een geintje uithaalde."

DISCIPLINE
Volgens Van der Meijden, die nu in de zogeheten stangenunit en in het magazijn werkzaam is, werd er in de jaren zestig vooral hard gewerkt. Discipline stond bij de werknemers in een hoog vaandel. ,,Het was echt niet zo dat we alleen maar aan het lachen waren. Integendeel, want er werd toen ook heel serieus gewerkt en we hadden veel ontzag voor de chef. Destijds hadden de werknemers veel meer discipline dan de jeugd van tegenwoordig, maar dat werd je thuis wel bijgebracht. Je haalde het niet in je hoofd om even lekker met elkaar te gaan buurten, dan werd je meteen tot de orde geroepen door de baas. Toch was de sfeer heel gemoedelijk. In de lunchpauze gingen we altijd voetballen, waarbij het er hard aan toe kon gaan."

Van der Meijden en Verbruggen hebben het bedrijf door de jaren heen enorm zien groeien. Aanvankelijk gestart als machinefabriek met de productie van hydraulische cilinders, kleppen en systemen kwamen daar later andere vormen van aandrijftechniek bij. Ook werden meerdere vestigingen in Nederland geopend.

Verbruggen: ,,De groei en uitbreiding van het bedrijf is heel geleidelijk gegaan. Zelf groeide je daar ook in mee, waardoor de overgang niet extreem is geweest. Wel is het zo dat veel werkzaamheden die eerst door de werknemers handmatig verricht werden, nu gedaan worden door computergestuurde machines. We hebben nog cursussen moeten volgen om die machines te leren kennen."

Hij vervolgt: ,,Vroeger moest je zelf de beitel en de boor slijpen, nu is er een wisselplaatsysteem dat daarvoor zorgt. Er is ander vakmanschap vereist omdat de machines zoveel overgenomen hebben en het productieproces gaat nu ook een stuk sneller. Vroeger hoefde je nooit de administratie bij te werken, tegenwoordig heb je een hele procesbewaking onder je hoede."

AFZONDERLIJK
Doordat de Boxtelse onderneming bleef groeien, ontstonden afzonderlijke afdelingen, waaronder de stangenunit, de mantelunit en de montage. Van der Meijden: ,,Het nadeel van een groot bedrijf is natuurlijk dat je minder contact met elkaar hebt, er afzonderlijke afdelingen ontstaan en dat de afstand tussen de medewerkers groter wordt. Toch is de sfeer onderling nog altijd prima, wat ook komt omdat veel van de werknemers op de werkvloer al vele jaren bij het bedrijf werken en elkaar daarom ook goed kennen. Ik denk dat de gemiddelde leeftijd van de medewerkers tussen de 35 en 40 jaar ligt."

Verbruggen vult aan: ,,Het feit dat er moeilijk nieuwe aanwas komt van jonge technische vakmensen kan wel eens een probleem worden, zelfs sneller dan veel mensen denken. Binnen vijf tot tien jaar zijn veel van de huidige medewerkers gepensioneerd, waaronder veel ervaren vaklieden. De vraag is wat daar voor terugkomt, want je verliest dan toch veel ervaring. En het is niet zo dat de schade na een proefperiode van een paar maanden meteen is ingehaald, het is een proces van jaren voordat nieuwe medewerkers op hetzelfde niveau zitten als de ervaren krachten", aldus Verbruggen.

,,Daarbij komt dat de mentaliteit van jongeren vandaag de dag heel anders is. We hebben hier wel eens jongens gehad, die gewoon geen zin hebben om bepaalde handelingen uit te voeren en na een paar dagen vertrokken zijn. Dat geldt overigens niet voor alle jongeren, er zijn onder hen ook echt wel hele goede werknemers."

TROTS
Na veertig jaar zijn zowel Verbruggen als Van der Meijden ondanks de vele veranderingen nog altijd prima op hun plaats bij de Rexroth Groep. Ze zijn vooral ook trots op het feit dat ze werkzaam zijn voor een bedrijf dat vele spraakmakende projecten op zijn naam heeft staan, waaronder de Oosterscheldewerken, de stormvloedkering Nieuwe Waterweg en grote waterbouwkundige werken in Europa, AziŽ en de VS, offshoreprojecten als Ekofisk, de berging van de onderzeeŽr Kursk en installaties voor tal van offshoreplatforms.

In de internationale pretparken kan het publiek kennis maken met spectaculair bewegende attracties, die worden aangedreven door systemen uit Boxtel. Verbruggen: ,,Het is heel leuk om bij die grote projecten betrokken te zijn. Soms zeggen we wel eens tegen elkaar: dit project is echt te groot, maar daardoor raak je ook weer gemotiveerd. Als het dan tůch weer lukt om een groot project tot een goed einde te brengen, is dat fantastisch."

Zowel Verbruggen als Van der Meijden hebben nooit een leiddinggevende functie geambieerd bij Rexroth. ,,Ik heb me altijd prima gevoeld als medewerker van Rexroth. Die verantwoordelijkheid is niks voor mij", aldus Van der Meijden, die morgen samen met Verbruggen een receptie krijgt aangeboden van het bedrijf . ,,Eerlijk gezegd hoeft al die aandacht rond ons veertigjarig dienstverband voor mij ook niet zo. Ik hou er niet van om in de schijnwerpers te staan. Aan de andere kant vind ik het ook wel leuk dat ze ons een receptie aanbieden, zodat we door directie, leiddinggevenden en collega's in het zonnetje gezet worden."
9 september 2004

Print deze pagina

Terug