BAS VAN ERP MAAKT ZICH OP VOOR PARALYMPICS

’Ik zie wel hoe het loopt; alle kansen liggen open’

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Rolstoeltennisser Bas van Erp uit Liempde is klaar voor de Paralympics in Athene.

Samen met zijn zeven teamgenoten, de bondscoach, de teammanager en een fysiotherapeut is de Liempdse rolstoeltennisser Bas van Erp (25) vanmiddag voor een trainingskamp naar Malta gevlogen. Met name om te wennen aan de temperatuur en de luchtvochtigheid van Athene. Want woensdag 15 september vliegt het Nederlands team van Malta naar de Griekse hoofdstad, waar twee dagen later de openingsceremonie van de Paralympics 2004 plaatsvindt.

,,Op Malta gaan we met z’n allen zo’n twee à drie uur per dag trainen om aan de temperatuur te wennen. Maar we zijn daar ook voor teambuilding natuurlijk”, lacht de jonge tennisser. De acht zijn goede bekenden; ze ontmoetten elkaar al als kind op de tennisbaan. Dit jaar is de quad-afdeling, waarin Van Erp vanwege een beperkte handfunctie uitkomt, voor het eerst een olympische sport. Het is een categorie waarin rolstoeltennissers het tegen elkaar opnemen die minder mobiel zijn dan de deelnemers aan de open categorie.

Op dit moment bezet de Liempdenaar de derde plaats op de wereldranking. Voor deelname aan de Paralympics moest Van Erp bij de beste zes van de wereld zitten. Dat is ‘m gelukt en eind april ontving de rolstoeltennisser bericht van de KNLTB dat hij bij de selectie zit en dus naar Athene mag. De afgelopen periode vloog hij de hele wereld rond om aan toernooien deel te nemen.

Zo werd hij in januari in Nieuw-Zeeland tweede in de strijd om de World Team Cup en won hij in juli in Engeland van de als nummer één geplaatste Amerikaan David Wagner. Twee keer eerder trok hij tijdens de finale aan het kortste eind tegen de Amerikaan, maar de laatste keer won de Liempdenaar met 6-4, 6-3.

Net als voor de andere Nederlandse rolstoeltennissers liggen de kansen in Athene open. Toch blijft Van Erp ogenschijnlijk heel ontspannen. ,,Ik ben zenuwachtiger voor het reizen dan voor het toernooi. Al dat gedoe eromheen vind ik maar niks. Vliegtuig in, vliegtuig uit en maar afwachten of je spullen niet kapot zijn. Maar dat zal nu in Athene allemaal wel goed geregeld zijn.”

Hij weet dat hij alles moet geven en vooral ook rustig en ontspannen moet blijven. ,,Daarom heb ik ook een mental coach, zij geeft me net dat extra steuntje in de rug. Ze vertelt dingen die ik eigenlijk wel weet, maar waar ik even aan herinnerd moet worden.”

VERWACHTINGEN
Van teamgenoten die al eerder aan de Paralympics deelnamen, heeft Van Erp positieve verhalen gehoord. ,,Het is niet zo dat je elke dag aan het tennissen bent; je hebt ook tijd om de andere spelers aan te moedigen of een huldiging bij te wonen. En vier jaar geleden hadden ze ook tijd om rond te kijken in Sydney, dus ik zie wel. Ik denk dat het allemaal heel goed geregeld zal zijn en dat we op een fijn tennispark spelen. Het is namelijk gloednieuw allemaal. Bovendien spelen we op Malta op dezelfde ondergrond dus kunnen we daar alvast aan wennen. En ik denk dat er ook een hele leuke sfeer zal hangen.”

Over zijn kansen is de Liempdenaar kort maar krachtig. ,,Ik zie wel hoe het in Athene loopt. Alle kansen liggen open”, stelt de nummer drie van de wereld bescheiden. Wat Van Erp na de Paralympics allemaal gaat doen, is nog onduidelijk. In het dagelijks leven is hij werkplaatsreceptionist bij een autobedrijf in Vught en daar heeft de Liempdenaar het ontzettend naar zijn zin. ,,Mijn baas heeft me veel vrij gegeven om te kunnen tennissen en ik kan het niet maken om dadelijk weer vrij te vragen.”

Volgend jaar wil Van Erp een beslissing nemen over zijn tenniscarrière. Wel staat voor hem vast dat hij bij bondscoach Aad Zwaan blijft trainen. ,,Maar op dit niveau lukt het bijna niet om werk te combineren met professioneel tennis”, verzucht hij.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Bas van Erp maakt zich op voor de reis naar Athene. Het is voor de Liempdenaar de eerste keer dat hij meedoet aan de Paralympics.
9 september 2004

Print deze pagina

Terug