LIEMPDE DECOR VAN CARNAVALESKE AUTORALLY

Ambassadeur van Tanzania lanceert Flosset-Safari

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het officiële rallyschild van de Flosset-Safari in 1973.

In een reeks van vijf werd in 1973 de laatste Flosset-Safari in Liempde georganiseerd. Een onofficiële autorally waarbij het niet om de snelheid maar om de ambiance, de gezelligheid en vooral de gekheid er omheen draaide. De creatieve opdrachten die men onderweg uit moest voeren én de behendigheidsproef ter afsluiting, zorgden voor veel hilariteit. ,,De show was belangrijk en niet de snelheid. Evenzo hoefden de trofeeën niet duur te zijn, als ze maar groot waren”, lacht medeoprichter en organisator Gerard Schalkx. De laatste rally werd legendarisch, mede omdat de ambassadeur van Tanzania het startschot gaf en vervolgens per se het gastenboek van Liempde wilde tekenen, terwijl dat er geen was.

Samen met Piet van Eyndhoven maakte Schalkx tijdens een vakantie in Spanje kennis met Ginkhana, een behendigheidsproef voor automobilisten. De twee leden van de toenmalige carnavalsvereniging De Flossetjes met als thuishaven bar Becoloth, waren meteen enthousiast en besloten iets dergelijks in Liempde te organiseren. ,,Burgemeester Piet Smits was er wel voor in en zei: ’Maak er maar eens iets moois van’. De volgende dag stond de politie bij mij aan de deur met de boodschap dat we wel aan de regeltjes moesten denken”, glimlacht Schalkx. De twee brainstormden en kwamen op het idee van de Flosset-Safari, een onofficiële autorally.

ZANDWEGEN
Groot was de rallyronde niet, de tocht bleef binnen de grenzen van Liempde en besloeg eigenlijk alle zandwegen van toen, maar de deelnemers waren vaak toch een aantal uren bezig om de tocht af te werken. ,,We hadden meestal tussen de 50 en 75 deelnemers. Over het algemeen waren dat bezoekers van Becoloth of bekenden van hen. Het ging daarbij niet om de snelheid maar om de flauwekul en om wat de deelnemers van thuis meenamen. Want ze kregen de meest vreemde opdrachten en als ze bepaalde attributen niet bij zich hadden, moesten ze er onderweg maar aan zien te komen.”

Met name die opdrachten en de Ginkhana, de behendigheidsproef compleet met slalom, roulette en wip, namen veel tijd in beslag. Want zie maar eens de temperatuur van een diepe sloot te meten zonder thermometer of vijf attributen te verzamelen die je niet nodig hebt om een olifant te vangen. Kartrekker Schalkx verzon deze opdrachten grotendeels zelf. ,,Als het maar rare opdrachten waren, waar men veel spullen voor nodig had.”

Diegene met de meest safari-achtige auto ontving de Grote Schuurprijs die het laatste jaar in samenwerking met bar De Korenschuur beschikbaar werd gesteld. Ook was er de Coupe de Sien Peyn, voor het best geklasseerde damesequipe. Daarnaast was er de Becoloth Wissel Trofee voor de grote overwinnaars. Het team dat de meeste punten wist te behalen bij zowel het versieren van de auto als het uitvoeren van de opdrachten en de Ginkhana, ontving deze prijs.

LEGENDARISCH
Schalkx: ,,De laatste keer dat de rally gehouden werd, was echt legendarisch. We hadden de ambassadeur van Tanzania, Idris Abdul Wakil uitgenodigd de rally bij te wonen en na afloop wilde hij per se het gastenboek van Liempde tekenen. Maar dat had Liempde helemaal niet! Toen heeft hij uiteindelijk het Boek van Verdiensten getekend en is daarmee de enige die in dat boek staat zonder een verdienste voor Liempde te hebben.”

De Flossetjes hadden de ambassadeur ook uitgenodigd het startschot te geven, maar op het moment suprème weigerde het pistool. ,,De hele dag had ik dat alarmpistool met veel schrik bij me gedragen. Je weet niet wat zo’n ding doet. Op het moment dat de ambassadeur het startschot wilde lossen, weigerde het pistool.” Een toeschouwer had toevallig een klapperpistooltje bij zich en zo kon het startsein toch nog gegeven worden.

Een andere mooie herinnering aan de laatste Flosset-Safari bewaart Schalkx aan de aap die tussen de toeschouwers stond. De zoon van de eigenaar van dierenpark De Vleut had namelijk een echte chimpansee meegenomen en begaf zich met het dier tussen het publiek. Dat zorgde voor een hoop hilariteit onder de toeschouwers.

Boxtelaar Erik van Schaaijk was geen lid van De Flossetjes maar deed wel een keer mee aan de Flosset-Safari. ,,Ik herinner me dat ik samen met Gijs van den Brandt meedeed in zijn rode Renault Dolphine. We noemden hem tomaatje, zetten er een stalen ’koeienvanger’ op en bevestigden een reservewiel met behulp van touw op het dak”, lacht de Boxtelaar. Opdrachten die uitgevoerd moesten worden kan hij zich zo snel niet voor de geest halen. ,,Wel weet ik nog dat die auto de laatste honderd meter geduwd moest worden. Dan moest je de motor afzetten. Dat was bij ons niet zo moeilijk want die viel om de haverklap uit.”

Cock de Laat, oud-voorzitter van De Flossetjes heeft zelf nooit deelgenomen aan de rally maar ontfermde zich wel over wat taken achter de schermen. ,,Het was in die zin geen rally omdat het niet om de snelheid ging hè? Het draaide eigenlijk om het feit wie er het gekste uitzag en het was dus een carnavaleske gebeurtenis.”

De Flosset-Safari in 1973 was de laatste in een reeks van vijf. Jammer, want de autorally was een grootse en gezellige happening. De reden dat daarna geen rally meer is georganiseerd kan Schalkx zich niet meer precies herinneren. ,,Het aantal deelnemers werd zeker niet meer en er was hier en daar al wat schade gereden, dus ook een beetje uit voorzorg om persoonlijke ongelukken te voorkomen”, denkt de oprichter.

Wat er verder gebeurde in 1973:

  • In het kader van de PTT-reorganisatie wordt het postkantoor aan de Kollenberg in Esch begin februari opgeheven. Het kantoor werd destijds door de gemeente gebouwd ten behoeve van de PTT, die het huurde voor 8,56 gulden per week.

  • Het succesvol verloop van de 25ste Werktuigendagen in Liempde geeft alle reden tot hoop op herstel van een jaarlijkse traditie. Prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven zijn eregasten op deze jubileumtentoonstelling in mei.

  • In augustus wordt in noodlokalen op Duinendaal gestart met de opleiding voor kinderen met leer- en opvoedingsmoeilijkheden. Gelijktijdig gaat in Oost de eerste paal de grond in voor een semi-permanent schoolgebouw voor dit onderwijstype.

  • In september viert Boxtel het zilveren regeringsjubileum van koningin Juliana uitbundig mee met een aaneenschakeling van feestelijke hoogtepunten. Het Promconcert in de Maria Reginakerk wordt door duizend belangstellenden bijgewoond.

  • In oktober wordt sporthal Den Haagakker in Boxtel met een omvangrijk openingsprogramma officieel in gebruik genomen. Een week lang houdt men ’Open Sporthuis’ en wordt de nieuwe sporthal massaal bezocht.
9 september 2004

Print deze pagina

Terug