OUDERVERENIGING 'ONS KIND' MET DE BUS NAAR BREDA

Gehandicapten genieten van
gouden taptoe

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van de Nationale Taptoe in Breda.

De Boxtelse vereniging Ons Kind, een belangenorganisatie voor ouders met voornamelijk verstandelijk gehandicapte kinderen, maakte zaterdag 28 augustus een uitstapje naar de Nationale Taptoe. Een bus vol mensen met een geestelijke handicap beleefde – samen met de begeleiders – een avond vol muziek. Vanaf rij veertien en vijftien van de zijtribune genoot de groep volop. Dat bleek niet alleen omdat er het hardst werd geapplaudisseerd; ook probeerden sommigen mee te dirigeren op de maat van de marsmuziek.

De Nationale Taptoe beleefde dit jaar een jubileumeditie. Het was de vijftigste keer dat de militaire orkesten zich op deze manier aan het publiek presenteerden. Op het exercitieterrein van de Trip van Zoudtlandtkazerne in Breda waren drie overdekte tribunes gebouwd om de duizenden bezoekers een beschutte plaats te bieden. Voor de laatste keer overigens, want volgend jaar wordt het evenement zo goed als zeker verplaatst naar de Brabanthallen in Den Bosch. Een verhuizing die is ingegeven uit kostenoverwegingen.

INTERNATIONAAL
Daags na de officiële opening waren de Boxtelse gehandicapten en hun begeleiders te gast. Het gouden randje dat dit jaar de taptoe siert, kwam met name tot uiting door de deelname van alle vier de militaire harmonieorkesten. Een unicum in de geschiedenis van de taptoehistorie.

Naast de tamboerkorpsen en (drum)fanfares van de diverse Nederlandse krijgsmachtonderdelen waren ook dit jaar enkele buitenlandse optredens te bewonderen. Met name het exercitiepeloton dat het orkest van de lijfwacht van de Noorse koning vergezelde, maakte daarbij indruk. De precisie waarmee deze militairen hun oefeningen presenteerden, spraken tot de verbeelding van velen.

Waar op een taptoe per definitie marsmuziek te beluisteren valt, maken met name de Nederlandse muziekkorpsen er al jaren een goede gewoonte van om ook andersoortige composities te vertolken. Zo gaf de Koninklijke Militaire Kapel (KMK), waarvan de Boxtelse dirigent en musicus William Linssen deel uitmaakt, een puike uitvoering van het jazzy klarinetconcert van Artie Shaw ten gehore. Soloklarinettist Tom van Noort stal daarin de show.

FRANS BAUER
De in Assen gevestigde Johan Willem Friso Kapel – het orkest waarmee de KMK uit bezuinigingsoverwegingen wordt gefuseerd – wisselde de marsen 'Victorie Trophies' en 'Hoch Heidecksburg' af met 'even een luid intermezzo' zoals de presentator aankondigde. Dat tussenspel kreeg vorm met het populaire 'Heb je even voor mij' van volkszanger Frans Bauer. Nagenoeg alle bezoekers zongen luidkeels mee, de Boxtelse gehandicapten niet in de laatste plaats. Hun ogen glinsterden van pret. Dat gold evenzeer in de medley van songfestivalliedjes die door de Luchtmachtkapel werd uitgevoerd. Dat de Marinierskapel koos voor een repertoire dat doorgaans op de lessenaar bij blaaskapellen staat, zorgde bij menig gehandicapte voor een feest van herkenning.

Het meest spectaculaire onderdeel van de taptoe vormde de afsluitingsceremonie toen alle deelnemende muziekkorpsen de paradeplaats opmarcheerden om onder meer het Wilhelmus te laten klinken. Een eenzame trompettist liet daaraan voorafgaand in een felle spotlight het signaal 'taptoe' klinken en luidde daarmee het einde van het muziekevenement in.

Na afloop van de tweeënhalf uur durende, onafgebroken show waren alle deelnemers het eens. ,,We hebben een prachtige avond beleefd", sprak Annet enthousiast. Haar vriendin Jolanda viel haar bij. Het fraaie decor zorgde samen met de lichtshow en de muziek dat de taptoe een onuitwisbare indruk achterliet.

ONTSPANNING
Oudervereniging Ons Kind organiseert ongeveer zes keer per jaar ontspanningsactiviteiten voor de groep geestelijk gehandicapten. Volgens voorzitter Willie van de Langenberg zijn ongeveer tachtig gehandicapten bij de vereniging aangesloten. ,,Vooral de bezoekjes aan muzikale evenementen zijn populair. Niet alleen de taptoe, maar ook concerten van BZN doen het altijd goed", vertelt Van de Langenberg.

Eerder dit jaar werd een huifkarrentocht gemaakt, waarvoor leden van de Boxtelse menvereniging Aangespannen Ontspanning hun koetsen en rijtuigen beschikbaar stelden. Ook wordt wel eens jeu de boules gespeeld bij vereniging De Walnoot. ,,In november hebben we nog een spelletjesmiddag en ook tijdens het carnaval worden de mensen in het feestgedruis betrokken", zegt de voorzitter van 'Ons Kind'.

Voor de inkomsten die nodig zijn om de verschillende activiteiten te bekostigen, put de vereniging uit contributies van de ouders en uit giften. Zo schenken de Boxtelse duivensportclubs jaarlijks een flink bedrag dat is gewonnen tijdens wedstrijdvluchten. ,,Daarnaast vormt de huis-aan-huiscollecte een belangrijke inkomstenbron", aldus Marleen Bakx, die de jaarlijkse inzameling coördineert.
2 september 2004

Print deze pagina

Terug