WIELERBELOFTEN VERRASSEN PROFS

GP Eddy Merckx prooi voor Koen de Kort en Thomas Dekker

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Liempdenaar Koen de Kort heeft zondag met ploegmaat Thomas Dekker de GP Eddy Merckx gewonnen. Het jonge duo klopte een groot aantal toppers uit het profpeloton. (Archieffoto Brabants Centrum).

De Nederlandse beloften Koen de Kort (21) uit Liempde en Thomas Dekker (19) uit Amsterdam hebben zondag in de omgeving van Brussel de Grand Prix Eddy Merckx gewonnen. De GP Eddy Merckx is een koppeltijdrit waaraan ieder jaar wordt deelgenomen door de beste renners uit het internationale profpeloton. Des te groter was de verrassende zege van de twee Nederlandse talenten.

Zowel De Kort als Dekker hebben een goed seizoen achter de rug. Liempdenaar De Kort won in het voorjaar de loodzware koers Parijs-Roubaix voor beloften. Ploeggenoot Dekker staat na een reeks imposante prestaties aan het begin van een profcarrière. Eerder dit jaar won Dekker het Nederlands kampioenschap tijdrijden. Ook won hij de proloog en de tijdrit van Olympia’s Tour. Recentelijk nam hij - zonder succes - in Athene deel aan de Olympische tijdrit.

GROTE INDRUK
Beide renners komen momenteel uit voor het Trade Team III van de Rabobankploeg. Daarin rijden de beste wielerbeloften van dit moment. Ze startten zondag als tweede in de GP Eddy Merckx, die ging over een afstand van 43,9 kilometer. Aan de koppeltijdrit werd verder deelgenomen door het onverslaanbaar geachte duo Jens Voigt/Bobby Julich van de Deense CSC-ploeg. Het Duits-Amerikaanse duo gaf twintig seconden toe op de Nederlandse beloften, die finishten in een tijd van 52 minuten en 35 seconden.

De Kort en Dekker maakten grote indruk. Vooral in het eerste deel van de koppeltijdrit reden ze superieur. Op het laatste deel van de koppeltijdrit kregen Dekker en De Kort het moeilijk. Dekker beschikte over de meeste inhoud, De Kort kon slechts volgen. Andere koppels reden zich stuk op de snelle tijd die het Rabobankduo onderweg klokte; de achterstand die de Duitse toppers Uwe Peschel en Michael Rich opliepen, konden ze niet meer goedmaken. Ze werden derde, op 26 seconden van de winnaars.

Erik Dekker en Marc Wauters, beiden lid van de Rabobank-profploeg, werden vierde op 40 seconden. Dekker won vorige week nog de Eneco Tour (Ronde van Nederland). Vijfde werden George Hincapie en Vlatcheslav Ekimov van US Postal, de ploeg van Tour de France-winnaar Lance Armstrong. Ook koppels met grote namen als Tom Boonen, Servais Knaven, Axel Merckx, Leif Hoste en Rik Verbrugghe beten zich stuk op de tijd.

'JONKIES'
Na afloop toonden Dekker en De Kort zich onder de indruk van hun prestatie. ,,Het is geweldig dat ik nu zelfs gefeliciteerd word door mannen waarvan ik het normaal gesproken al geweldig vind als ze me groeten”, reageerde Liempdenaar De Kort voor de camera’s van de Vlaamse televisiezender VRT. Hij kreeg met ploegmaat Dekker een schaal als aandenken. Die ontvingen ze uit handen van Guy Verhofstad, de Belgische premier, en Eddy Merckx naar wie de wedstrid is genoemd.

Belgische kranten besteedden veel aandacht aan deze wedstrijd en kopten 'Beloften Dekker en De Kort geven profs pak voor broek', 'Nederlandse topbeloften Dekker en De Kort maken vedetten belachelijk in GP Eddy Merckx' en 'Jonkies zetten vedetten te kijk'. De Kort heeft met de winst in Brussel zijn eerste profzege op zak, nog voordat hij prof is.
2 september 2004

Print deze pagina

Terug