KINDERVAKANTIEWERK TREKT 275 DEELNEMERS

350 Porties friet in bouwdorp Jesch

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van het bouwdorp Jesch op het grasveld achter de Venakker in Esch.

De zevende editie van het kindervakantiewerk in Esch heeft 275 deelnemers naar het grasveld achter de Venakker gelokt. Afgelopen week vormde het veld het decor van het bouwdorp Jesch, waar ruim veertig houten hutten in alle soorten en maten gebouwd werden. Naast het bouwen van een eigen dorpje vermaakten de kinderen zich met verschillende activiteiten, waaronder het versieren van de hutten en schilderen en spelletjes als peperkoek happen, jeu de boules en een postboderace. Het thema dat de organiserende commissie Jeugd Esch dit jaar had bedacht was kunst.

Van maandag tot en met woensdag waren de bijna driehonderd kinderen en ongeveer 65 jeugdige en volwassen vrijwilligers de hele dag in touw. De eerste dag stond in het teken van het opbouwen van het dorp, waarbij metershoge bouwwerken vervaardigd werden van houten pallets en restafval. Enkele stevige buien konden het humeur van de deelnemers niet bederven. ,,Als het regent schuilen de kinderen in hun eigen hut. Met behulp van plastic blijven ze mooi droog", liet commissielid Bert van Gerven dinsdag weten.

,,Het bouwdorp Jesch is een echt dorp, compleet met een burgemeester en wethouder en vier postbodes. De kinderen krijgen ook eigen geld om handel te drijven. Vandaag houden de kinderen zich onder meer bezig met het versieren van de hutten, die overigens allemaal van huisnummers voorzien zijn. In het dorp is onder meer een EHBO-post gevestigd, een cateringservice, een disco, een terras voor de opa en oma's van de kinderen en een heuse krantenredactie die in een touringcar zetelt en elke dag verslag doet van het bouwdorp in De Jessche Krant. Ook de lokale omroep LOESCH houdt daar kantoor. Zij verzorgen uitzendingen rondom het kindervakantiewerk."

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: In het bouwdorp Jesch was van alles te doen, maar de meeste kinderen amuseerden zich vooral met het in elkaar timmeren en versieren van hun houten hutten.

VRIJWILLIGERS
Mede dankzij de inzet van de ruim zestig vrijwilligers en de steun van talloze sponsors loopt de organisatie elk jaar weer op rolletjes. Van Gerven: ,,Dat is het mooie van een klein dorp als Esch. Als je iets nodig hebt, of het nou gaat om materialen, brood of legertenten; altijd is er wel iemand bereid om ons een handje te helpen. Een voorbeeld daarvan is ook dat er woensdag 350 porties friet geserveerd worden voor de kinderen. Ook dat hebben we met hulp van een sponsor kunnen regelen."

Van Gerven steekt ook een pluim op de hoed van de vele vrijwilligers. ,,Er zijn in totaal zo'n 35 jeugdige vrijwilligers actief, in de leeftijd van 13 tot 16 jaar. Vaak gaat het om kinderen die jarenlang zelf deelgenomen hebben aan het kindervakantiewerk en op deze manier betrokken blijven bij het evenement. Ook kunnen we altijd terugvallen op veel volwassen vrijwilligers. Vaak gaat het hierbij om dezelfde groep mensen die al jarenlang bij het kindervakantiewerk betrokken zijn. We houden deze activiteit nu voor de zevende keer en het blijft populair onder de jeugd. Esch telt ongeveer driehonderd basisschoolleerlingen en daarvan zijn er zo'n 275 van de partij. De kinderen willen dit bouwdorp eenvoudigweg niet missen."

KUNSTBENEN De Essche jeugd vermaakte zich drie dagen lang optimaal in het bouwdorp. Rond het thema kunst werden activiteiten gehouden als zelf kunstjes doen en kunst schilderen op een bouwkeet. In 'De Jessche Krant' werden de deelnemers aangemoedigd om aan de slag te gaan met het thema. ,,Wij denken dan aan: kunst en kitsch, kunst en vliegwerk, kunstbenen, kunstbloemen, kunstvliegen, levend standbeeld, kunstschaatsen en kunstgebit. Verder laten we het over aan jullie fantasie", berichtte de redactie op maandag 30 augustus.

Behalve kunst konden de kinderen zich op tal van manieren uitleven. Dinsdag amuseerden de meeste deelnemers zich vooral met het versieren van de hutten terwijl woensdag verschillende spelletjes op het programma stonden. Ook konden de kinderen zich laten schminken.

Het driedaagse festijn kreeg gisteravond een spectaculair einde toen alle bouwwerken in vlammen opgingen tijdens een groot kampvuur. Voor Paul Steenbergen (12) was het de laatste keer dat hij als deelnemer meedeed aan het kindervakantiewerk. ,,Ik denk dat ik aan alle zeven edities van het bouwdorp heb deelgenomen. Volgend jaar ben ik te oud, maar dan wil ik als jeugdvrijwilliger bij het kindervakantiewerk betrokken blijven", liet Paul dinsdag weten. ,,Het is gewoon elke keer weer heel erg leuk om hieraan mee te doen. Nee, het verveelt nooit. Het kindervakantiewerk in Esch is iets dat ik niet graag wil missen."

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Essche jeugd vermaakte zich uitstekend tijdens het kindervakantiewerk en timmerde er vrolijk op los. Het resultaat was een fraai bouwdorp, bestaande uit ruim veertig hutten.
2 september 2004

Print deze pagina

Terug