NIEUWBOUW WASSERIJ IN BOXTEL GEOPEND IN 1970

'Expansiedrift is altijd kenmerk Blanca geweest'

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het interieur van wasserij Blanca Boxtel in de zeventiger jaren. (Archieffoto Brabants Centrum).

Het was op een zaterdag in januari 1970 dat de directie en het personeel van wasserij Blanca in Boxtel een gedenkwaardige dag beleefden. Burgemeester Martien van Helvoort opende toen officieel de nieuwbouw van het bedrijf door de zogeheten 'lakenstraat' in werking te stellen. Het bedrijf, dat in de loop der jaren vele naamswijzigingen onderging, werd sinds de oprichting in 1926 in totaal acht keer uitgebreid. De wasserij, sinds 1999 onderdeel van het nieuwe fusiebedrijf Rentex Fortex, werd uiteindelijk in het jaar 2003 gesloopt. Boxtelaar Bernard Vekemans, directeur van 1968 tot 1999 van wasserij Blanca, kijkt terug op de historie van het familiebedrijf.

De verslaggever van Brabants Centrum beschreef de openingshandeling door burgemeester Van Helvoort in januari 1970 met kleurrijk taalgebruik. 'Het vormde een welverdiende erkenning door de overheid van de voortvarende wijze waarop voor een oude industriŽle branche op moderne basis nieuwe ontwikkelingskansen zijn geschapen.'

De openingsplechtigheid werd destijds bijgewoond door veel collega's uit de industriŽle wereld en door 'afgevaardigden van het organisatiewezen'. Directeur Vekemans, die in 1962 in dienst trad bij wasserij Blanca en in 1968 zijn vader Nico opvolgde, sprak tijdens de opening over de 'rigoureuze ontplooiing' van zijn onderneming.

Wasserij Blanca bestond destijds uit twee aparte afdelingen, namelijk de gezinswasafdeling en de gezondheidsverzorgende afdeling. De particuliere was vormde destijds nog het hoofdaandeel in de totale productie, maar de wasverzorging van bejaarden-, zieken- en verpleegtehuizen nam steeds grotere vormen aan en opende interessante perspectieven voor de nieuwe bedrijfsopbouw.

,,In beide sectoren staat het personeel een uitstekend machinepark ten dienste met onder meer een volautomatische zogeheten lakenstraat. De productiecapaciteit is dankzij die moderne outillage opgevoerd tot 25 ton was per week", meldde Brabants Centrum in de editie van 30 januari 1970.

FOTOBOEK
Vekemans herinnert zich de opening van de nieuwbouw anno 2004 nog goed. Als aandenken heeft hij een compleet fotoboek met prenten van de gebeurtenissen die op de bewuste dag plaatsvonden. ,,De nieuwbouw bestond uit een aanbouw aan het bestaande gebouw. Uitbreiding was nodig omdat het bedrijf groeide. Ik bewaar hele goede herinneringen aan die tijd en heb altijd met heel veel plezier gewerkt bij wasserij Blanca, mede omdat de directie altijd dicht bij het personeel stond."

In de jaren zeventig nam Vekemans als leidinggevende nog volop deel aan het productieproces en stond hij letterlijk tussen zijn werknemers in. ,,Dat werk wisselde ik af met mijn taken als directeur in het kantoor, later was dat niet meer mogelijk. Tot de jaren tachtig heb ik op die manier gewerkt, toen ben ik definitief uit het productieproces gestapt en heb ik me op mijn taken als directeur geconcentreerd", kijkt Vekemans terug.

,,Expansiedrift is altijd een kenmerk geweest van wasserij Blanca, daarom zijn er ook veel uitbreidingen geweest. Ondernemen is ook risico nemen en de durf hebben om te investeren; af en toe stond het zweet dan ook op mijn rug. Over het algemeen zijn de zaken echter altijd goed gegaan."

STOOMWASSCHERIJ
Wasserij Blanca was een echt familiebedrijf. In 1926 werd de onderneming onder de naam 'Stoomwasscherij en strijkinrichting Blanca' opgericht door de grootouders van Bernard Vekemans voor hun zoon Nico, die uiteindelijk in 1938 eigenaar werd van het bedrijf. ,,Mijn vader werd eigenaar van Blanca in een moeilijke tijd, een paar jaar voor de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Hoewel het niet meeviel is de wasserij in die jaren gewoon actief gebleven", aldus Vekemans.

Hij vervolgt: ,,Aan het eind van de oorlog beschikte het bedrijf niet meer over een vrachtwagen, waardoor men noodgedwongen een jaar lang met paard en wagen de klanten in de wijde omtrek bezocht, waaronder Udenhout. Dat betekende dat flinke afstanden overbrugd moesten worden."

MODERNISEREN
De vader van Bernard, Nico Vekemans, wilde de wasserij gaan moderniseren en was bereid om daarvoor flinke investeringen te doen. Bernard Vekemans: ,,Hij organiseerde onder meer excursies voor huisvrouwen. Vooral in Tilburg maakte hij veel reclame. Die dames kwamen vervolgens met bussen naar Boxtel, waar ze een rondleiding kregen door het bedrijf. Met eigen ogen konden ze dan zien hoe er bij Blanca gewerkt werd. Die opzet werkte goed, want in de periode tussen 1948 en 1960 groeide het klantenbestand naar ruim drieduizend."

In die jaren hield wasserij Blanca zich volgens Vekemans uitsluitend bezig met het ophalen en thuisbrengen van gezinswas, waarvoor het bedrijf vier vrachtwagens tot de beschikking had. ,,In de jaren zestig werd het bedrijf uitgebouwd en gingen we ons ook richten op bejaardenhuizen, verpleeghuizen en later ook ziekenhuizen. In de jaren zeventig zijn we begonnen met linnenverhuur en werden we onderdeel van de Rentex-organisatie"

Wasserij Blanca bleef groeien in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. De laatste uitbreiding van het Blanca-complex dateert van 1988. In november 2002 ging wasserij Blanca aan de Prins Hendrikstraat in hartje Boxtel uiteindelijk definitief op slot, waarna in 2003 de sloop van het bedrijfspand volgde. Enkele jaren daarvoor stond al vast dat de wasserij uit de Boxtelse dorpskom zou verdwijnen, maar door de brand in de Rentex Fortex-vestiging in Vught moest de locatie Blanca noodgedwongen langer openblijven.

BARONIJE
Voor het terrein waar de wasserij van Blanca gevestigd was, werd door grondeigenaar en oud-directeur Vekemans het project met de naam Baronije ontwikkeld, dat voorziet in de bouw van vijfentwintig appartementen, zeven stadswoningen, vier penthouses en een studio. Verder werkt Vekemans, die eigenaar is van het Wasch- en Strijkmuseum bij zijn huis aan de Stationsstraat, ook aan plannen om de Stationsstraat een betere uitstraling te geven.

,,Ik verwacht dat het startsein voor de bouwwerkzaamheden in het project Baronije deze maand gegeven kan worden", aldus Vekemans, die tevreden is over de ontwikkeling van het project. ,,De helft van de woningen is verkocht, alle vergunningen zijn binnen en het terrein is bouwrijp."

Het project Baronije dient eind 2005 afgerond te zijn. Of die deadline gehaald wordt, moet nog blijken, maar duidelijk is dat met de bouw van de appartementen, stadswoningen penthouses en een studio binnenkort de herinnering aan wasserij Blanca definitief uitgewist wordt.

Wat er verder gebeurde in 1970:

  • Het zuiden van het land krijgt in de maand februari te maken met wateroverlast. In Boxtel maakt het wassende water onder meer een drietal huizen op Boseind onbewoonbaar. Akkers en weilanden staan blank.

  • Het Hoogheem-complex in Boxtel wordt in 1970 voltooid. 'In het najaar is de bewoning compleet en telt Hoogheem zo'n 375 gezinnen', meldt Brabants Centrum in de maand maart.

  • Het nieuwe ziekenhuis annex verpleegtehuis, het Sint-Liduinaziekenhuis, wordt in de maand december in gebruik genomen. Het complex is 'uiterst modern' ingericht en voldoet aan alle eisen.

  • Een felle brand legt cafť-bar d'Herbergh in de Van Beekstraat in de maand oktober compleet in de as. De vuurzee in de horecagelegenheid zorgt ervoor dat het gehele interieur vernield wordt.

  • Aan het eind van het jaar brengt de Brabantse commissaris van de koningin C. Kortmann een werkbezoek aan Esch. Kortmann neemt onder meer een kijkje in het oude raadhuis en de Willibrorduskerk.

    © Brabants Centrum

    OP DE FOTO: Bernard Vekemans en zijn vader Nico poseren voor wasserij Blanca in Boxtel. (Archieffoto Brabants Centrum).
2 september 2004

Print deze pagina

Terug