RESTAURATIE MONUMENTAAL INSTRUMENT EINDELIJK VAN START

Smitsorgel blaast 'laatste adem' uit...

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Wethouder Anton van Aert heeft zojuist de eerste gedemonteerde orgelpijp overhandigd aan deken Richard Niessen. Hij doet een beroep op de kerkgangers in de buidel te tasten om ook het resterende van 43.000 euro te helpen terugdringen.

Door tijdens het laatste akkoord de motor af te zetten die de blaasbalg bedient, konden de kerkgangers zondag horen hoe het Smitsorgel als het ware de laatste adem uitblies. De bezoekers van de hoogmis verlieten voor het eerst in stilte de Sint-Petruskerk...

Zware bastonen en een speelse omlijsting in de hogere registers tonen nog eenmaal de omvangrijke klankkleur van het Smitsorgel. Organist Jan Verhoeven heeft een prima keuze gemaakt uit zijn repertoire. Het Toccata uit de Vijfde Symfonie van Charles Marie Widor is voorlopig de laatste compositie die op het Smitsorgel in de Sint-Petruskerk te beluisteren is.

Kort voordat hij het slotakkoord aanslaat, draait Verhoeven een knop om. Tijdens die laatste klanken kijken de kerkgangers verbaasd achterom naar boven. 'Wat gebeurt er?' zie je ze denken. ,,Het leek me wel een mooi gebaar", vertelt organist Verhoeven als hij vanachter het klavier vandaan komt. Door de motor af te zetten, horen de mensen het orgel als het ware leeglopen. Totdat de stilte bezit neemt van de kerk.

Het zijn de laatste klanken van het orgel dat een grondige restauratie ondergaat. Alle orgelpijpen worden samen met alle andere onderdelen van het in 1842 door de gebroeders Smits te Reek gebouwde muziekinstrument gedemonteerd en overgebracht naar het atelier van de firma Verschueren in het Limburgse Heijthuijsen. De verwachting is dat het orgel in december 2005 weer in oude luister hersteld is. De ontmanteling van het Smitsorgel en de restauratiewerkzaamheden worden door Piet Rood in een fotoreportage vastgelegd.

NOG GELD NODIG
Boven op het orgelbalkon neemt wethouder Anton van Aert aan het einde van de hoogmis van Verhoeven de eerste van 1842 te demonteren orgelpijpen in ontvangst. De wethouder op zijn beurt draagt de pijp voor in de kerk over aan deken Richard Niessen, maar wijst de kerkgangers er daarbij op dat nog steeds het hele bedrag niet bij elkaar is om de 420.000 euro kostende restauratie te betalen. Van de 125.000 euro die de restauratiestichting onder voorzitterschap van Laurens Felix zelf op tafel moet brengen, is nu ongeveer tweederde deel bijeengebracht. Er resteert nog een tekort van 43.000 euro.

Van Aert roept de aanwezigen op ervoor te zorgen dat ook dit laatste geldbedrag op tafel komt. Het grootste deel van de restauratie (70 procent) wordt bekostigd door de provincie Noord-Brabant, die het geld vanaf 2007 beschikbaar stelt. Doordat de gemeente Boxtel het herstelwerk voorfinanciert kan het omvangrijke onderhoudswerk nu toch van start gaan. Twintig jaar geleden werd al gewezen op de noodzaak van een grootschalige revisie.

Tijdens de restauratie bespeelt organist Verhoeven het orgel dat in het noorder transept van de Sint-Petruskerk staat. Het is het orgel waarop hij doorgaans ook het parochiekoor begeleid.
26 augustus 2004

Print deze pagina

Terug