EXPLOITANT POFFERTJESKRAAM VERTREKT VOORTIJDIG

Vernielzucht werpt schaduw over Boxtelse kermis

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van de Power Dancer op de Markt. Het is een van de attracties die erg in trek is bij de jeugd.

,,In Boxtel kunnen ze beter gaan zaklopen en koekhappen. Het is een doffe ellende om hier te staan.” Hans Smolders uit Nijmegen heeft zijn buik vol van de Boxtelse kermis. Nadat zijn poffertjeskraam op het Breukelsplein drie nachten achtereen is vernield, besluit hij maandagmiddag te vertrekken. In de nacht van maandag op dinsdag worden vernielingen gepleegd bij de draaimolen. ,,Dit was de eerste en tevens de laatste keer in Boxtel. Ik kom nooit meer terug”, aldus Smolders.

Verschillende collega-kermisexploitanten trachten Smolders maandagmiddag nog om te praten, maar zijn besluit staat vast. Al sinds de eerste nacht is hij geconfronteerd met vernielzucht. ,,Elke ochtend als ik bij mijn kraam kwam waren er weer tientallen lampjes vernield of verdwenen. Daar achter in de struiken liggen alle fittingen. Pure vernielzucht”, moppert Smolders.

In de nacht van zondag op maandag proberen onbekenden delen van zijn kraam los te schroeven. De Nijmegenaar zegt dat de kosten van de vernieling wel meevallen - ,,hooguit een meier” – maar dat hij het niet meer op kan brengen nog langer te blijven. Heel even heeft hij overwogen om ’s nachts te gaan posten in de kassa van het spookhuis aan de overkant. ,,Maar het is voor mijn gemoedsrust beter dat ik dat niet doe.” Smolders realiseert zich dat hij door een vroegtijdig vertrek een aantal inkomsten misloopt. Dat verlies neemt hij op de koop toe.

De exploitant van de 67 jaar oude draaimolen Kinderdroom, die niet met zijn naam in de krant wil, is in de nacht van maandag op dinsdag het slachtoffer. Hij meldt dat vier unieke armaturen met daarin acht TL-lampen zijn gestolen. De armaturen zijn gewoon losgemaakt. Ook is getracht brand te stichten; het nieuwe doek dat 's nachts rondom de draaimolen hangt vertoont brandsporen. ,,Gelukkig is het onbrandbaar, maar dadelijk komen ze terug met benzine en ben ik de pineut." De exploitant gruwt van de vernielingen en wil dat de gemeente actie onderneemt. ,,Ik ben stapelverliefd op mijn spullen, die laat ik toch niet zomaar vernielen!"

NET PUBLIEK
Bij spiegeldoolhof Atlantis van Dirk Arjaans uit Friesland, die naast Smolders op het Breukelsplein staat, zijn maandag enkele lampjes verdwenen. Gelet op de hoogte waarop ze aan de attractie zijn bevestigd, sluit Arjaans baldadigheid door kinderen uit. ,,Het zal wel zo’n groepje kroeglopers zijn, dat na sluitingstijd nog even over dit plein loopt”, vermoedt hij.

Arjaans oordeelt mild over de Boxtelse kermis. Waar poffertjesbakker Smolders dreigt de Boxtelse kermis ook in de vakbladen aan de schandpaal te nagelen, spreekt de exploitant van Atlantis over een rustige kermis met een net publiek. ,,In Eersel heb ik veel meer ellende meegemaakt. Daar zien ze me nooit meer terug”, zegt hij. ,,Hier heb ik een mooi plekje en zal ik zeker nog eens terugkomen.”

Als zich ook andere exploitanten bij de poffertjeskraam van Smolders voegen, blijken er meer verhalen te bestaan over vandalisme. De uitbater van de draaimolen vertelt dat twee jaar geleden in Boxtel twee suikerspinmachines ter waarde van 6.200 gulden per stuk uit zijn kraam werden gestolen. Daarvan werd aangifte gedaan bij de politie. ,,Sindsdien laat ik ze ’s avonds niet meer onbeheerd achter.”

Hij somt nog een aantal Boxtelse incidenten op, zoals een vermeende brandstichting in de Polyp en de vernieling van ruiten van vrachtwagens. Concrete gegevens over deze feiten zijn niet voorhanden. ,,Het wordt echt tijd dat er in Boxtel iets gebeurt. Ik ga elke dag met pijn in de buik naar mijn zaak.” De exploitant van de draaimolen voorspelt dat door deze incidenten steeds minder exploitanten zullen kiezen voor Boxtel. ,,Het resultaat is dat hier straks alleen maar van die oude spullen staan. Niemand wil hier staan met een nieuwe attractie.”

BEWAKING
De kermisexploitanten stellen voor dat de gemeente voortaan moet zorgen voor betere beveiliging. Verder vindt men het plein slecht verlicht. Ook zou de politie vaker moeten surveilleren. Het Breukelsplein zou in de ogen van enkele exploitanten ’s nachts afgesloten moeten worden, maar dat kan volgens kermisambtenaar Richard Schuurs van de gemeente Boxtel niet omdat het openbaar gebied is. Bovendien kan de politie niet de hele avond en nacht blijven posten.

Dat zegt ook woordvoerder Toon Heutink van politiedistrict Aa & Dommel. De politie concentreert zich op het toezicht op de horeca, zeker als de kermis rustig verloopt. Heutink stelt dat de politie geen berichten hebben bereikt over vernielzucht of baldadigheid. ,,Als duidelijk is dat er iets gaande is, kunnen we vaker surveilleren. Zonder concrete aanwijzingen gaan we niet apart surveilleren op kermisterreinen.” Volgens de woordvoerder wordt er doorgaans ’s nacht niet gepatrouilleerd op kermisterreinen.

In de loop van dinsdag besluit de gemeente Boxtel na overleg met de kermisexploitanten een particulier bewakingsbedrijf in de arm te nemen. Dat zal de resterende nachten patrouilleren op de beide kermisterreinen, maar zich volgens burgemeester Jan van Homelen vooral richten op het Breukelsplein. Van Homelen vindt dat de vernielingen een smet op de kermis werpen. Met het inschakelen van een beveiligingsbedrijf wil hij voorkomen dat de kermisexploitanten zelf gaan posten. Of ook volgend jaar een beveiligingsbedrijf in de arm zal nemen staat nog niet vast. ,,Het is een van de aandachtspunten die we meenemen in de evaluatie", stelt de burgemeester.

PASSIEF
Andere exploitanten op het Breukelsplein merken naar eigen zeggen niets van vernielzucht of baldadigheid. Guus van der Veen uit Bergen op Zoom bemant in een cabine de draaischijf Round Up. Hij heeft geen klachten, maar vindt de belangstelling voor de kermis tegenvallen. Vooral de anders zo drukke zondag was kalm. ,,Genoeg mensen, maar heel passief. Dat zie je trouwens overal. Een gevolg van de economische teruggang, denk ik”, zegt Van der Veen.

Marcel de Voer van achtbaan Super Mouse wil niets zeggen over vernielzucht. Met een oppervlakte van 800 vierkante meter bezet hij het grootste deel van het Breukelsplein. De Super Mouse is volgens De Voer de grootste achtbaan in zijn soort die in Nederland rondreist. ,,We hebben dit jaar besloten om de Boxtelse kermis eens uit te proberen. Het gaat best aardig, maar ik moet toegeven dat ik het wel wat drukker had verwacht, zeker bij zo’n mooie attractie.”

Op de Markt trekt de Bullet Bungee veel bekijks. De katapult lanceert telkens twee waaghalzen tot pakweg vijftig meter hoogte. Wie de ervaring niet meer wil vergeten, kan voor 2,50 euro extra een foto laten maken. Een kaartje voor de Bullet Bungee kost 8 euro, een aanzienlijk bedrag dat de exploitant moet vragen omdat hij telkens maar twee kermisgangers in zijn attractie kan toelaten.

De Boxtelse kermis werd vrijdagavond geopend door wethouder Anton van Aert en clown Snoepie. Het duo deed dat bij rupsbaan Butterfly op het Breukelsplein. Nadat een groot aantal kinderen een ballon had opgelaten, ging de kermis officieel van start. Dat gebeurde met een ritje in de achtbaan. Naast wethouder Van Aert en clown Snoepie kroop ook kermisambtenaar Schuurs in de Super Mouse. Dinsdagavond werd nabij de Markt een fraaie vuurwerkshow opgevoerd, die tot ver in de omtrek zichtbaar én hoorbaar was.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: De bungee voor het gemeentehuis was dé blikvanger van de Boxtelse kermis. Veel waaghalzen lieten zich lanceren.
26 augustus 2004

Print deze pagina

Terug