'PERFECTE RUIMTE VOOR KUNSTUITINGEN'

Krakers gaan exposeren in bedrijfspand

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het pand van de firma De Wit aan de Van Salmstraat is in de nacht van maandag op dinsdag gekraakt door zo'n 20 tot 25 krakers.

Boxtel heeft een tweede kraakpand. In de nacht van maandag 16 op dinsdag 17 augustus heeft een groep van 20 tot 25 krakers bezit genomen van het bedrijfspand aan de Van Salmstraat 2. De krakers willen het pand inrichten als atelier en expositieruimte voor kunstenaars.

De krakers hebben hun actie volgens enkele woordvoerders zorgvuldig voorbereid. De groep is al langere tijd actief in de Brabantse kraakbeweging en heeft het oog op het Boxtelse bedrijfspand laten vallen vanwege de centrale ligging tussen de drie grote Brabantse steden. ,,Bovendien komen hier elke dag heel veel mensen langs, dus we kunnen in de toekomst rekenen op veel publiek", zegt een van de krakers. Ze willen niet met hun naam in de krant.

Direct na de kraakactie hebben de krakers een brief bezorgd bij omwonenden. Daarin leggen ze de bedoelingen van hun actie uit. Ze wijzen op de woningnood die in hun ogen terug is in Nederland. ,,Jongeren vinden geen kamer, bejaarden krijgen geen aangepaste woning. Steeds meer gezinnen met kinderen komen op straat", aldus de krakers. De liberalisering van de woningmarkt wijzen ze aan als oorzaak voor de woningnood. Dat blijkt ook uit een rapport van het wetenschappelijk bureau van de SP, zo stellen ze.

De krakers zijn allen kunstenaars en vormgevers die afkomstig zijn uit Noord-Brabant. Volgens een van hen hebben enkele krakers een Boxtelse achtergrond of hebben ze gestudeerd bij vakinstelling SintLucas. Anderen studeren aan andere kunstacademies in de regio of hebben al een baan in de grafische sector. ,,Wij proberen op een eigenzinnige manier ons werk te presenteren aan de buitenwereld", zeggen de krakers. ,,Voor de werkzaamheden die daar aan verbonden zijn, zochten we een daarbij passende ruimte die geschikt zou zijn voor de presentatie van ons werk, maar tevens als atelier en woonruimte kan fungeren."

In het bedrijfspand aan de Van Salmstraat willen de krakers kunstenaars ruimte bieden voor het maken en exposeren van kunst. ,,Het pand is groot genoeg om aan veel kunstenaars onderdak te bieden. Ook kunstenaars die hele grote werken willen maken, kunnen hier prima terecht. Daarnaast denken we aan muziekuitvoeringen. Zo zal er binnenkort een piano staan en worden er jamsessies gehouden", belooft een van de krakers. De deur en het hek zijn momenteel op slot, maar op termijn wil men de deuren van het pand openzetten voor het publiek.

RECHTMATIG

De krakers menen het bedrijfspand rechtmatig gekraakt te hebben. Het pand staat al langer dan een jaar leeg en wordt slechts minimaal gebruikt voor opslag. Dat zijn volgens de krakers belangrijke voorwaarden om snelle ontruiming te voorkomen. Nadat ze het pand waren binnengedrongen, zijn alle sloten vervangen. Nutsvoorzieningen, zoals gas, water en licht zijn voorhanden; de groep probeert met het nutsbedrijf tot een akkoord te komen voor de betaling van deze kosten. ,,Een douche is er niet, maar die kunnen we makkelijk zelf maken. Ook een keuken maken we zelf", zo laat een van de krakers weten. Tijdens de kraakactie werd een beveiligingsbedrijf gealarmeerd. Medewerkers van dat bedrijf hebben volgens de krakers geen actie ondernomen. De politie is enkele uren later poolshoogte komen nemen, maar bemoeit zich niet met de zaak. ,,Het kraken van een pand is een civielrechtelijke zaak. Zolang er in of om het pand geen strafbare feiten worden gepleegd, doen we niets", laat een woordvoerster van de politie weten. ,,Pas als de rechter de krakers sommeert te vertrekken, kan met hulp van de politie tot ontruiming worden overgegaan."

De krakers hebben dinsdag een kort gesprek gehad met de eigenaar van het pand en de makelaar die in de arm was genomen voor de verhuur of verkoop. ,,Men heeft ons opgedragen te vertrekken, maar dat doen we natuurlijk niet. We wachten af wat er gebeurt." Belangstellenden zijn volgens de krakers vrij om langs te komen 'en eens een kijkje te komen nemen om een indruk te krijgen van de bezigheden en om het pand eens van binnen te zien'. ,,We denken dat we best wel waardering krijgen van de inwoners van Boxtel. We laten zien dat jongeren niet alleen maar voor de tv hangen of computeren."

Het bedrijfspand aan de Van Salmstraat bood jarenlang onderdak aan De Wit Automaterialen. Na een periode van leegstand was er in 2002 korte tijd de firma De Wit Recreatie gevestigd. Dat bedrijf sloot na enkele maanden de deuren. Er bestaat geen zakelijk relatie met het bedrijf Camping Sport De Wit in Schijndel, zo laat dit bedrijf in een reactie weten.

De huidige eigenaar van het pand was deze week niet voor commentaar bereikbaar.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een van de krakers van het kraakpand aan de Van Salmstraat sluit de poort.
19 augustus 2004

Print deze pagina

Terug