FLEVOJEUGD SWINGT EN ZINGT VOOR JEZUS

Soppen in de Velderse modder

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ruim negenhonderd mensen deden vrijdagavond mee aan het kussengevecht. Te weinig om in het Guinness Book of Records te komen.

De hevige regenbuien van vrijdag hebben de pret op het 27ste Flevo Festival niet kunnen drukken. Op het Liempdse landgoed Velder verzamelden zich van donderdag tot en met zondag zo'n 7.500 mensen voor het christelijke pop- en cultuurfestival. Samen met bijna 2.500 dagjesmensen die voornamelijk zaterdag de poorten passeerden, zochten én vonden zij op een ongedwongen manier inspiratie om te geloven. Zingend en biddend, maar evengoed tijdens sport en spel. Eén ding hadden allen gemeen: het was 'soppen' in de blubber...

Drie meiden, die zich zaterdagmiddag liever hadden vermaakt op het uitgestrekte festivalterrein, balen flink. Buiten de hekken zetten ze al voor de derde keer hun tent op. Nadat ze vrijdagochtend moesten verkassen omdat ze op een verkeerde plek stonden, wordt zaterdag opnieuw een andere locatie voor het vaal bruine kampeertentje gezocht. ,,We lagen op een plek die gisteravond en vannacht door de regen in één grote waterplas is veranderd. Alles is zeiknat", moppert de 15-jarige Tirza de Leur.

MESTGEUR

Haar een jaar jongere metgezellin Julia Gofferjé wijst naar een tent aan de overkant. ,,Kijk, daar in het zonnetje hangen onze slaapzakken te drogen. We waren écht doordrenkt toen we vanochtend opstonden." Tot overmaat van ramp was diezelfde nacht ook nog het tweepersoons luchtbed waarop de drie meiden uit Ede sliepen leeggelopen. ,,Lek. Dat kon er ook nog wel bij", sist Lonneke Tubbing (15). Tegen beter weten in zegt ze: ,,We willen een vergoeding van de organisatie. Op dit moment hadden we liever iets leuks gedaan dan hier gaan staan te tobben." Sebastiaan Meerveld steekt de drie vriendinnen de helpende hand toe en slaat de haringen in de zompige grond. ,,Nee, dit is toch niet zo'n goede plek geloof ik. Toch maar een stukje naar achter met die tent." De meisjes kijken wanhopig op. ,,Grapje", lacht Sebastiaan.

Op de vraag of de tegenslagen aanleiding zijn om het Flevo Festival voortijdig te verlaten, zijn de meisjes eensgezind. ,,Nee, we zijn best wel diehards en laten ons niet zomaar uit het veld slaan. Bovendien: het is hier veel te leuk. Buiten de regen is het heel gezellig. En er spelen hele goeie bands en daar komen we ten slotte voor", zegt Tirza, die nu al voor het vierde jaar op rij het Flevo Festival bezoekt. Julia en Lonneke zijn voor de tweede keer van de partij en beamen wat hun vriendin zegt. ,,Flevo is echt keigaaf."

Niet alleen de gelegenheidscamping tussen de bossen van Velder is drassig. Ook het met hekken afgezette festivalterrein zelf had flink te lijden gehad van de overvloedige regenval. Met stro was op diverse plekken geprobeerd om de kapot gelopen grasvelden begaanbaar te houden, maar dat lukte slechts ten dele. Het stro zorgde wel dat zich overal een mestgeur verspreidde. Ook op de tot parkeerterreinen omgedoopte weilanden in de directe omgeving zorgt de regen voor moddertaferelen. Diverse auto's rijden zich vast en moeten door een tractor worden losgetrokken. Dat gaat niet altijd vlekkeloos: Herman van den Heuvel uit Liempde, die samen met een zoon van landgoedeigenaar Frans van Boeckel de vastgeraakte automobilisten uit de drab probeert te helpen komt met zijn trekker zelf in de sloot terecht.

HELIKOPTER

Het activiteitenaanbod op het Flevo Festival is net als voorgaande jaren heel divers. Waar op de ene plek de jongeren uit hun dak gaan van de rockmuziek die door bands als Beggars Fortune, X-Noize Party en Downhere wordt vertolkt, komen anderen in een benauwde tent bijeen voor bezinning. Poppodium De Kar en de tent waarin de 'Dorpskerk' is gevestigd, staan hemelsbreed nauwelijks honderd meter van elkaar en toch is het een wereld van verschil. Voor 'De Kar' staan punkers tot hun enkels in de modder te dansen, terwijl in de 'Dorpskerk' mensen op omgekeerde fruitkistjes naar bijbelteksten luisteren en religieuze liederen zingen. Zelfs doven zingen hier mee: met gebarentaal...

In de grootste tent, de 'Big Top' geven de Nubian Gents uit New York een nieuwe invulling aan het begrip gospelsong door step- en streetdance in hun act te verwerken. De honderden luisteraars raken eraan verslingerd en klappen en zingen enthousiast mee. 'We dansen en zingen voor de levende God' is hier de swingende boodschap.

Naast de 'Big Top' klinkt motorgeronk. Een helikopter van de Marine Luchtvaartdienst stijgt op en de bemanning verzorgt een aantal demonstraties. Drie mariniers laten zien hoe ze vanaf 10.000 voet (een hoogte van zo'n drie kilometer) met een 'matras', een rechthoekige parachute een heel nauwkeurige landing kunnen maken. De vierde parachute blijft wat langer in de lucht. Er hangt niet alleen een marinier aan; ook de zanger JK die beslag wist te leggen op de derde plaats tijdens de laatste Idolscompetitie heeft heeft zich gewaagd aan een duosprong. JK is op het Flevo Festival te gast en wordt gevolgd door een televisieploeg van de Evangelische Omroep.

EXPLOITATIE

Eigenaar Frans van Boeckel van het Liempdse landgoed staat zelf ook te kijken. Hij toont zich tevreden over het verloop van het festival. ,,Een perfect publiek dat zich prima aan de regels houdt. De sfeer is geweldig. Heel gezellig", luidt zijn eerste reactie. Ook over de organisatie, die in handen is van Stichting The Crown is Van Boeckel te spreken.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Mevrouw Van Boeckel van Rumpt- van Heyst, een van de bewoners van het landgoed Velder, opende donderdag de eettent waarin haar portret vier dagen lang een prominente plek had. Dat ze daarbij steevast werd aangesproken als 'de barones' vond de hoogbejaarde Liempdse maar niks. ,,Ik ben helemaal niet van adel."

,,De muziek op het hoofdpodium stopt om middernacht zoals we ook hebben afgesproken. In de tenten gaat het langer door en dat heeft wel tot wat klachten van omwonenden geleid. Daar maak ik me wel wat zorgen over." De Liempdenaar herhaalt wat hij al vele malen publiek maakte. ,,Om een landgoed vandaag de dag te kunnen onderhouden, zijn extra inkomsten door evenementen als deze onontbeerlijk. Het ene landgoed heeft een golfbaan aangelegd, waardoor het hele jaar door inkomsten gegenereerd worden. Elders wordt een camping geëxploiteerd. Wij kiezen ervoor om eenmaal per jaar in een korte tijdsspanne iets te organiseren. De overlast voor omwonenden blijft dan redelijk beperkt."

Hoewel Van Boeckel zelf geen liefhebber is van de rock- en gospelmuziek die hoofdzakelijk wordt vertolkt op het Flevo Festival, vindt hij het een leuk evenement. ,,En zeg nou zelf: de jeugd moet zich toch ergens kunnen uitleven. Het valt niet mee een locatie te vinden voor dit soort evenementen. Met name de scouting, die hier vorige week te gast was voor de Nationale Jamboree, klaagde daarover. Het is goed dat ze op deze manier kennismaken met het buitengebied. Dat leidt ertoe dat ze de natuur ook gaan waarderen."

Tevredenheid klinkt ook door bij de Boxtelse milieuambtenaar Bart van Mil. Ook in zijn ogen verloopt het Flevo Festival uitstekend. ,,Ik heb geen klachten gehoord. Het is te merken dat de organisatie steeds professioneler wordt. Het Flevo Festival beschikt over goede draaiboeken om alles vlekkeloos te laten verlopen."

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Zanger JK zich heeft vastgeklampt aan een marinier. Met de 'matrasparachute' kan een precisielanding worden uitgevoerd.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: CNV-voorzitter Doekle Terpstra en minister Aart Jan de Geus van Sociale Zaken in de regen op weg naar hun debat over het sociale gezicht van het regeringsbeleid.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: De deelnemers van 'Outburst' zwaaien met rode servetten, symbool van het bloed van Jezus.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Tijd voor bezinning en gebed in de 'Dorpskerk'. Een doventolk zorgt dat ook mensen met gehoorbeschadiging de dienst kunnen volgen.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Flevo is niet alleen muziek en religie, maar ook gezellig kamperen met vrienden.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: In de 'Big Top' zorgde de groep Nubian Gents uit New York voor een spetterend step- en streetdancefeest. Gospel met een nieuwe dimensie.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Fitnessgoeroe Karl Noten (rechts) en Idols-zanger JK (midden) wakkeren het massale kussengevecht aan waarmee het Flevo Festival tevergeefs in het Guinness Book of Records probeerde te komen.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: De demonstratie met een reddingshelikopter door de Marine Luchtvaart Dienst trok veel bekijks.
19 augustus 2004

Print deze pagina

Terug