'GEEN VASTE RIVIERBEWONER'

Weer schildpad in Dommel

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Zondagmiddag 8 augustus werd deze schildpad in de Boxtelse wateren gesignaleerd.

Op het punt waar het Smalwater in de Dommel stroomt, vlakbij de brug tussen de Molenstraat en de Van der Voortweg, kon de fotograaf van Brabants Centrum dankzij een tip van een oplettende voorbijganger zondag deze schildpad op de gevoelige plaat vastleggen.

Schildpadden behoren zeker niet tot de vaste fauna van de rivier, verzekerde een woordvoerster van waterschap De Dommel. Medewerkers van het waterschap gaan ervan uit dat het dier is losgelaten door mensen die van hun huisdier af willen.

,,We krijgen wel vaker meldingen van dergelijke opmerkelijke Dommelbewoners. Laatst was er nog iemand die in de Beerze een forel had gesignaleerd. Die is er echt niet op eigen kracht gekomen. In de Maas zwemmen wel forellen, maar die moeten zóveel hindernissen afleggen voordat ze in de Beerze zijn, dat het welhaast schier onmogelijk is dat de vis er op eigen houtje is gekomen. Onze medewerkers die de kwaliteit van het rivierwater bewaken, zouden dan ook al vaker een forel moeten hebben geconstateerd. Ook in dat geval moet het zijn gegaan om een grapje of heeft iemand de vis uitgezet", aldus de voorlichtster van het waterschap.

De schildpad in de Dommel was géén eenling. In zijn (of haar) directe nabijheid werd ook een jonkie gesignaleerd. Twee jaar geleden werden in Boxtel ook al schildpadden in de Dommel gezien, maar ook elders in Nederland komen regelmatig meldingen binnen. De meeste schildpadden zullen tijdens de winterperiode sterven door bevriezing. Toch slagen sommige dieren erin zich in te graven en op die manier toch te overleven, meldde de Boxtelse dierenarts Leo Hornix destijds.

Het dumpen in de natuur van schildpadden die als huisdier werden gehouden, is nergens voor nodig. In Nederland zijn tal van opvangcentra actief om 'overtollige' schildpadden een nieuw onderkomen te bieden; onder meer de Stichting Schildpaddenopvang in Alphen aan den Rijn.
12 augustus 2004

Print deze pagina

Terug