CIRCA HONDERD KINDEREN VERMAKEN ZICH MET KINDERVAKANTIEWERK

Dringen voor een plaatsje in de huifkar

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: In de rij voor een plaatsje in de huifkar. Kort voor vertrek bracht een flinke hoosbui de organisatoren van de Kindervakantieweek in vertwijfeling, maar uiteindelijk kon de tocht naar Sparrenrijk, waar een speurtocht werd gehouden, toch doorgaan.

De ongeveer honderd kinderen die deze week deelnemen aan de Kindervakantieweek in Boxtel, leven zich volop uit met oude planken, spijkers, hamers en zagen. Wie denkt dat rondom gemeenschapshuis De Rots talloze piratenschepen op de klippen zijn gelopen, heeft het mis. Op het grasveld zijn de laatste dagen meerdere hutten gebouwd door de schooljeugd. Maar daarbij bleef het niet. Gistermiddag klommen alle kinderen in de huifkar voor een ritje naar Sparrenrijk, waar een speurtocht was uitgezet. De fikse regen- en donderbui die kort voor het vertrek losbarstte gooide gelukkig geen roet in het eten...

Op het veld rondom gemeenschaphuis De Rots in Boxtel-Oost nemen deze week een kleine honderd kinderen deel aan de bouwactiviteiten die ook dit jaar weer door de Stichting Kindervakantieplezier zijn georganiseerd. Dat zijn er zo'n twintig minder dan zich tevoren hadden aangemeld, weet voorzitter Brigitta Bakker van de stichting. ,,Er zijn er altijd die uiteindelijk niet komen opdagen. Zonde, maar het mag de pret niet drukken. Met dit aantal kunnen we alles prima onder controle houden", zegt Bakker.

Samen met ruim veertig vrijwilligers is het volgens de voorzitter van Kindervakantieplezier een flinke opgave om alles geregeld te krijgen. ,,Ook de voorbereidingen nemen veel tijd in beslag. Daar staan de mensen niet bij stil. Die denken klaarblijkelijk dat wij over een toverstafje beschikken als ze op maandagmorgen hun kroost hier afleveren en het hele terrein kant en klaar is om de kinderen enkele leuke dagen te bezorgen."

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: De organisatoren van de Kindervakantieweek hadden zelf dit zeeroversschip bij De Rots laten stranden. ,,Daarvoor hebben we dankbaar gebruik gemaakt van de restanten van de carnavalsoptocht van dit jaar", aldus Ria Kivits.

Bakker, samen met haar moeder Ria Kivits de drijvende kracht achter de Kindervakantieweek, geeft toe best momenten te hebben waarop het haar allemaal wat te veel wordt. ,,Je hebt tijdens de voorbereidingen best wel eens zorgen of het allemaal wel goed komt. Maar op het moment dat maandagochtend de poort openzwaaide en ik zag hoe enthousiast de kinderen aan de slag gingen, wist ik weer waarvoor we het allemaal doen. Je moet er een tic voor hebben, maar het is hartstikke leuk", lacht Bakker.

POLSBANDJE

Bij binnenkomst en het verlaten van het 'bouwterrein' moeten de kinderen, die allen een bandje met hun naam om de pols hebben gekregen, zich melden. Zo houdt de organisatie nauwlettend in de gaten wie er allemaal aanwezig is.

Bij het hek langs het Pastoor Van Besouwplein bouwt een groep meiden aan hun 'boothut'. Aan de mast waar het zeil is gehesen, hangt hun zelfgemaakte vlag al in top. ,,Dit is de vrouwenpiratenboot", vertelt de 10-jarige Dagmar Hagenaars trots als ze een rondleiding door de 'boot' geeft. Met afvalhout en oude pallets hebben de meisjes een fraai zeeroversnest opgetrokken, geïnspireerd door de filmhit 'Pirates of the Carribean'. ,,Alleen Johnny Depp ontbreekt nog", grinnikt organisator Bakker schalks terwijl ze vanaf een afstandje tevreden toekijkt.

Dat de bij vrouwen erg populaire Hollywood-acteur niet present is, mag de pret echter niet drukken. Dagmars 6-jarige zusje Tamar, Dana Maaskant (10) en Christa Kampert (12) laten trots hun vingers zien. ,,Kijk, nog niet éénmaal hebben we met de hamer op onze vinger geslagen." ,,En die zwarte nagel dan", vraagt Diede Duijghuijsen (8), wijzend op de hand van een van de meisjes. ,,Dat is al van vorige week, hoor", luidt het antwoord.

GEREEDSCHAP

Het groepje meisjes heeft het prima naar de zin. Hoewel ze allemaal al eerder hebben meegedaan met Kindervakantieweek, kenden de meeste elkaar niet en zijn tijdens het bouwen van hun hut vriendinnen geworden. Het zijn leerlingen van verschillende Boxtelse basisscholen: De Beemden, De Hobbendonken, Molenwijk en De Maremak.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van de drukte op het moment dat de ouders kun kroost bij De Rots afleveren.

Op de vraag wat nu zo leuk is aan de Kindervakantieweek en waarom ze met het warme weer niet naar het zwembad gaan, hoeft Dana niet lang na te denken. ,,Thuis hebben we niet zoveel hout om mee te bouwen. Bovendien mag ik dan ook niet met gereedschap spelen. En het is natuurlijk veel leuker om samen een hut te bouwen dan in je eentje. En zwemmen? Dat kan 's middags na afloop alsnog." ,,Nou, ik niet", grinnikt Diede. ,,Ik ben aan het einde van de middag bekaf!"

,,Jammer dat vrijdag alles weer afgebroken en opgeruimd wordt. Eigenlijk zouden we het mee naar huis moeten kunnen nemen. Of zou het ergens op een mooie plek moeten kunnen blijven staan tot volgend jaar. Zodat iedereen ernaar kan kijken." Het is duidelijk. De zusjes Marloes (11) en Janneke (10) van de Laar vinden het niet leuk dat het piratenschip dat ze samen met Diede, Dana, Dagmar, Tamar en Christa en enkele begeleiders in elkaar hebben getimmerd tijdens de Kindervakantieweek, maar zo'n kort leven beschoren is.

AFSLUITING

Morgen, vrijdag 13 augustus is de laatste dag van het kindervakantiewerk. 's Ochtends vindt een playback- en idolswedstrijd plaats. De zusjes Van de Laar zijn de enigen van hun groep die daaraan meedoen en hebben flink gerepeteerd om het nummer 'Allo' van De Feestridders uit België onder de knie te krijgen. Het is de Vlaamse versie van de zomerhit 'Dragostea din tei'.

Of het duo tot winnaar wordt uitgeroepen en dus mag optreden tijdens de sluitingsceremonie die morgen om 15.00 uur begint, moet nog blijken. Alle familieleden van de kinderen zijn in elk geval uitgenodigd om bij De Rots te komen kijken naar hetgeen een week lang timmeren en met elkaar plezier maken tot resultaat heeft gehad.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Groep 9 bouwt aan de 'piratenvrouwenboot' tijdens de Kindervakantieweek.
12 augustus 2004

Print deze pagina

Terug