LEON LOUWHOFF ONDER INDRUK VAN SLECHTE LEEFOMSTANDIGHEDEN

Boxtelaar zet zich in voor kindertehuis in Honduras

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Boxtelaar Leon Louwhoff in het tehuis in Honduras waar hij zich samen met zijn vriendin Marloes Davelaar voor de kinderen inzet.

Boxtelaar Leon Louwhoff (34) verblijft momenteel met zijn vriendin Marloes Davelaar (26) uit Arnhem in Honduras, één van de armste landen in Latijns Amerika. De twee gaven vorig jaar hun baan op voor een reis door Ecuador, Peru, Canada en Alaska. Bij terugkomst in Nederland pakten zij in januari hun koffers weer. Dit keer voor een reis naar Mexico en Centraal-Amerika. Een paar weken geleden kwam het koppel in Honduras in aanraking met een opvanghuis voor wees- en straatkinderen en besloot zich de komende tijd volledig voor de kinderen in te zetten...

,,Copan, het dorpje waar we nu zijn, heeft zevenduizend inwoners en staat bekend om de mooie Maya-ruïnes en de thermale baden. Ondanks dat we hier al drie weken zijn, hebben we daar nog geen bezoek aan gebracht. Dat komt omdat we Diny en Gerard, eigenaren van een restaurant hebben ontmoet. Zij vertelden ons enthousiast over het opvanghuis voor wees- en straatkinderen ’Los Angelitos’ wat ’De Engeltjes’ betekent”, zo vertellen Leon en Marloes in hun eerste brief vanuit Honduras.

Het tweetal bezocht het opvanghuis waar ongeveer 35 kinderen tot 14 jaar wonen en waar 30 kinderen elke dag een maaltijd gebruiken. Zij raakten diep onder de indruk van wat zij zagen en besloten een steentje bij te dragen.

,,De kinderen dragen een verleden mee waarin ziektes, verwaarlozing, seksueel misbruik, mishandeling en zelfs moord voorkomen. Het doel van ’Los Angelitos’ is de kinderen rust, verzorging en een veilig thuis geven, zodat ze zich weer een beetje kind kunnen voelen. We waren vooral diep onder de indruk van de slechte leefomstandigheden na het bezoek wat we samen met Diny aan het huis brachten. De 35 kinderen slapen samen met de enige moeder die permanent aanwezig is, op vijf bedden! Op een houtvuurtje wordt het weinige eten wat er die dag is gekookt. Vaak niet meer dan wat rijst, tortilla’s, maïs en bonen. Ook het complex zelf is niet geschikt voor de opvang van zoveel kinderen; het is erg klein en er is vrijwel geen ruimte om te spelen. En dat niet alleen, het gebouw verkeert in zeer slechte staat; er zitten gaten in het dak wat problemen oplevert met lekkages en ongedierte. De ramen zijn kapot en er is slechts één werkende wc en één wateraansluiting. Dat geeft weer problemen met de persoonlijke hygiëne. De afgelopen weken hebben we veel tijd met de kinderen doorgebracht. We hebben liedjes gezongen, woordspelletjes gedaan en met z’n allen tanden gepoetst. Dit laatste om ze die gewoonte bij te brengen. Het is geweldig om te zien hoe blij de kinderen zijn als we er zijn en om ze de aandacht te geven die ze zo hard nodig hebben.”

SOJAPLAN

Leon en Marloes geven daarnaast ook aandacht aan het zogenaamde ’Sojaplan’. Doel van dit plan is soja te verbouwen op een stuk terrein. De soja dient op de eerst plaats als aanvulling op de voeding van de kinderen en daarnaast ook om de moeders werk te verschaffen. Dit plan is ingediend bij de Japanse ambassade in Honduras en de kosten zijn geraamd op 9.000 euro. Daarnaast vertelt het duo in hun brief over plannen voor nieuwbouw van het tehuis. Volgens hen heeft de Japanse ambassade op 24 juni jongstleden gereageerd op het voorstel en gezegd eventueel geld beschikbaar te willen stellen voor nieuwbouw. Maar daarvoor moet wel aan een aantal eisen worden voldaan.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een kijkje in het opvanghuis voor wees- en straatkinderen ’Los Angelitos’ in Honduras.

De Boxtelaar en zijn vriendin hopen voorlopig op goedkeuring van het Sojaplan, zodat ook zij snel aan de slag kunnen. Tot die tijd hebben zij hun handen vol aan de bezoeken aan het opvanghuis, waar zij op diverse fronten een steentje bijdragen. Zo hebben ze de afgelopen weken de kinderen helpen wassen, hun haar met luizenshampoo gewassen, klasjes via een vast schema opgezet, groepen rondgeleid en veel gesproken met de coördinatrice. Ook zijn de twee begonnen aan een dossier waarin zij informatie per kind willen gaan opnemen en helpen zij de coördinatrice met brieven aan de Japanse ambassade.

Voor eventuele donaties, vragen en opmerkingen kunnen belangstellenden contact opnemen via e-mail: opvanghuiscopan@yahoo.com.

Ook kan men geld overmaken op rekeningnummer 93.29.68.309 SNS Bank Arnhem t.n.v. Marloes Davelaar/Leon Louwhoff, o.v.v. Opvanghuis Copan.
12 augustus 2004

Print deze pagina

Terug