ROLSTOELERS DANKBAAR VOOR UITSTAPJE MET ’PAGAAI’

Scouts uit heel Nederland kanoën
over Dommel

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Vrijdagmiddag namen een aantal scouts met een lichamelijke of geestelijke handicap deel aan een kanotocht over de Dommel. Op de foto tillen leden van De Pagaai één van hen in een kano.

Op het programma van de scouts die de afgelopen tien dagen op landgoed Velder verbleven, stond elke dag het onderdeel kanovaren. Bijzonder is dat vrijdagmiddag ook scouts met een lichamelijke of geestelijke handicap aan de kanotocht konden deelnemen. Onder een stralende zon begaven zij zich samen met een begeleider en een lid van kanovereniging De Pagaai over de Dommel.

Negentien scouts namen vrijdagmiddag deel aan de kanotocht. Samen met hun begeleiders wachtten zij geduldig op het grote moment van de tewaterlating. Speciaal vervoer bracht de scouts in kleine groepjes naar de startplaats aan de Deken De Wijstraat in Boxtel waardoor het programma wat vertraging opliep.

TANDEM
Leden van de Boxtelse kanovereniging leverden het materiaal en waar nodig ondersteuning. Op zich niets nieuws onder de zon, want in het verleden hebben zij vaker rolstoelers per kano over het water vervoerd. ,,Dit is het derde jaar dat we iets dergelijks organiseren. Gisteravond hebben we de boten speciaal omgebouwd, daar zijn we de hele avond mee bezig geweest”, licht Wim van Groenestijn namens De Pagaai toe. Met één stalen en twee houten balken zijn de kano’s in tweetallen met elkaar verbonden. ,,We hebben het zelf uitgeprobeerd en zo kwamen we erachter dat een dergelijke tandemconstructie niet om kan gaan”, vertelt Van Groenestijn.

Na een uurtje wachten in het gras langs de Dommel was de club kanoërs compleet. Vanuit het kampement op Velder was ook een groot aantal begeleiders actief gemaakt om de kanotocht te ondersteunen. Zo ook de 16-jarige sherpa’s Rianne Noorda en Ellen Vos uit Zwolle. Beide meisjes hebben wel wat kano-ervaring en zijn gevraagd om mee te varen. ,,Kunnen hier ook rolstoelers in?”, vraagt Ellen zich een beetje bezorgd af terwijl ze haar blik over de boten laat glijden. ,,Ja hoor!”, stelt iemand van De Pagaai haar gerust. ,,Oh, cool, dat is tof!”, roept ze uit. Ook Rianne heeft er zin in, maar ze betwijfelt of ze het droog zullen houden. ,,Ik denk dat het een hoop gespetter wordt”, lacht Ellen.

VOOR HET EERST
Terwijl leden van De Pagaai druk bezig zijn met het te water laten van de kano’s en het organiseren van een gezamenlijke start, kijkt een aantal rolstoelrijders vanaf de walkant toe. ,,Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt”, glundert één van hen. Ook voor Frank Vogels (17) en Niels Kemper (16) is een kanotocht over het water nieuw. Geduldig wachten zij in hun rolstoel af op wat komen gaat. ,,Het is voor ons de eerste keer dus ik ben benieuwd”, vertelt Frank. ,,Het varen op zich lijk me wel heel leuk”, denkt Niels. De jongens worden opgehaald door hun begeleiders en naar de kano’s gereden. Daar worden zij met rolstoel en al opgetild en zo in een kano gezet.

De groep deed zo’n drie uur over de tocht van 5,5 kilometer. Van Groenestijn spreekt achteraf over een geslaagde middag. Volgens hem hebben alle scouts het enorm naar hun zin gehad. ,,De mensen zijn ons zo dankbaar geweest. We zijn overladen met complimenten en werden zelfs uitgenodigd om naar de open dag op Velder te komen. Daar zijn we zondag heen geweest. De scouts die vrijdag deelnamen aan de kanotocht, herkenden ons meteen en bedankten ons nogmaals”, vertelt hij enthousiast.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Enkele scouts maken zich klaar voor de kanotocht.
5 augustus 2004

Print deze pagina

Terug