’SPRINKHANEN SMAKEN NAAR FRIET’

Boxtelse scouts genieten optimaal
van Jamboree

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Ierse scouts marcheren op!

Tijdens de Nationale Jamboree die de afgelopen tien dagen op landgoed Velder werd gehouden, leverden de 4.500 scouts dagelijks een ’ticket’ in om zo aan een activiteit deel te kunnen nemen. De Boxtelse scouts verzilverden maandag hun cultuurticket en beleefden een ontdekkingsreis door de vijf grote werelddelen.

Trommelen op een djembee, schaduwboksen, sprinkhanen eten en zelf een Hebreeuwse boodschap schrijven en in de ’klaagmuur’ stoppen. Onder een stralende zon genieten de scouts maandagochtend van de gevarieerde culturele activiteiten. Midden op het terrein staan vijf grote tenten. Europa, Azië, Afrika, Amerika en Australië worden op die manier op loopafstand tot elkaar gebracht. Opgedeeld in groepjes met scouts vanuit andere dorpen en steden beleven ongeveer 25 Boxtelse deelnemers een spannende, leerzame en vooral erg gezellige dag.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: De gerechten die door de Indonesische delegatie werden bereid, vonden gretig aftrek. Hun koks proberen op de achtergrond Nederlandse peperkoek naar binnen te werken.

,,In eerste instantie wisten ze niet wat ze van het cultuurticket moesten verwachten en dachten dat het niet veel bijzonders zou zijn. Maar nu zijn onze scouts enthousiast en bij alles wat ze vandaag zien, roepen ze ’Hee, dat is gaaf. Dat wil ik ook doen’. Er zijn zelfs kinderen die zich verheugen op het eten van sprinkhanen”, stelt de Boxtelse scoutingleider Bjorn van Eeuwijk. Hij trekt daarbij een vies gezicht. ,,Misschien dat ze me er nog warm voor kunnen maken, maar dat weet ik nog niet hoor. Ik hou er niet zo van”, lacht de Boxtelaar op het scoutingterrein.

Zijn scouts Mark Vergouwe (15) en Eelco Schelle (14) denken daar anders over en genieten zichtbaar van de gedachte om de insecten te bakken en op te eten. Op ’Australisch grondgebied’ ontdoen ze de bevroren beestjes eigenhandig van hun vleugels en pootjes. ,,Zonde, dat zijn allemaal extra eiwitten”, grapt Eelco. Hij vraagt zich even af of de kop er ook af moet, maar besluit deze toch te laten zitten. De jongens bakken ieder een sprinkhaan in hete olie. Naast het gasfornuis staat chocoladesaus om de groene insecten in de dippen. ,,Dat doe ik niet hoor. Dat is voor mensen die de sprinkhanen eigenlijk niet willen proeven”, verkondigt Mark. Wanneer de insecten rood-bruin kleuren, zijn ze klaar voor consumptie. De jongens vissen ze uit de pan en bijten er een stukje van af. ,,Knapperig”, oordelen ze. ,,Het lijkt erg op een frietje, maar dan met minder smaak”, probeert Eelco de lekkernij te omschrijven.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een beeld van de drukte op de Grote Markt, de centrale ontmoetingsplaats van de scouts.

WERELDRELIGIE
Een stukje verderop, naast het stiltecentrum, volgen scouts diverse workshops rondom de vijf wereldreligies. Hanneke van Santvoort (14) uit Boxtel zit aan een tafel en schrijft in sierlijke Hebreeuwse tekens. ,,Iets wat je niet leuk vindt in de wereld of juist iets persoonlijks, schrijf je in het Hebreeuws en stop je in de klaagmuur”, legt ze uit. De scouts hebben uitleg gekregen over de klaagmuur in Jeruzalem en begrijpen dat de mensen daar niet van elkaar weten wat op de briefjes wordt geschreven. ,,Wij houden het daarom ook geheim voor elkaar”, lacht Hanneke.

Tien meter verderop zoeken scouts in de grote tent op Aziatisch grondgebied naar het evenwicht tussen hun lichaam en geest. Zij doen daar aan Tai Chi, oftewel schaduwboksen. Met hun armen volgen zij de langzame, ruime bewegingen die voor worden gedaan. Daarna is het tijd voor origami. De jongeren zitten buiten in een grote kring op de grond en genieten van de Chinese vouwkunst.

Zware en doffe ritmes klinken vanuit een grote tent naast hen. Daar volgt een aantal scouts de workshop djembee. Ook de Boxtelse Britt Thomassen (14) heeft gekozen voor de activiteit in de Afrikaanse tent. Gefascineerd door de ritmes volgt zij samen met andere scouts de handbewegingen van hun docente om daarna zelf op de Afrikaanse trommels te slaan. ,,Ik vind het heel leuk omdat we meerdere partijen door elkaar spelen. Ik drum zelf ook, maar heb vandaag een paar nieuwe dingen geleerd. Vooral het afwisselende ritmische gedeelte is nieuw”, legt zij uit.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Boxtelse scouts Mark Vergouwe (rechts), Eelco Schelle (midden) en hun leider Martijn van Dinther proeven de zelfgebakken sprinkhanen op Australisch ’grondgebied’.

OP HERHALING
Gisteravond, woensdag, was de officiële afsluiting van de Nationale Jamboree en vanochtend hebben de scouts hun spullen ingepakt om weer terug te keren naar huis. Volgens scoutingleider Martijn van Dinther heeft de Boxtelse club zich prima vermaakt en is een bezoek aan de volgende nationale jamboree over vier jaar zeker niet uit te sluiten. ,,De kinderen vinden het hier geweldig. Voor de meeste van hen is het een unieke ervaring. Er was een afwisselend programma en met name het massale aspect maakte een enorme indruk op hen”, laat hij tijdens de laatste Jamboree-dag op Velder weten. Samen met vijf andere leiders en 35 jonge scouts verbleef hij de afgelopen tien dagen op het enorme scoutingterrein. Bijzonder noemt hij de contacten die binnen de Scouting Boxtel zijn aangehaald.

,,Dit is heel goed geweest voor de onderlinge sfeer en contacten bij onze scouts.” Volgens Van Dinther heeft een aantal Boxtelse scouts het zo leuk gevonden, dat ze nu al roepen volgend jaar deel te willen nemen aan de Europese Jamboree in Engeland. Over vier jaar wordt de nationale jamboree weer in Nederland georganiseerd. ,,Ik denk dat ik dan wel weer meega. Voor mij is het voor herhaling vatbaar”, stelt de Boxtelaar.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: De grote belangstelling voor de bezoekersdag van de Nationale Jamboree zorgde niet alleen voor een kilometerlange file op de rijksweg A2, ook op de Eindhovenseweg-Oude Rijksweg reed men zondag bumper aan bumper op weg naar landgoed Velder.
5 augustus 2004

Print deze pagina

Terug