GEMEENTE ONDERNEEMT GEEN ACTIE

Kruidenplant zaait onrust bij paardenhouders

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het gele Sint-Jacobskruiskruid dat steeds meer in bermen en weilanden wordt gesignaleerd, is giftig voor paarden en rundvee.

Michel Geilfus schrok zich een hoedje toen hij onlangs in de berm langs het Staartsepad het giftige Sint-Jacobskruiskruid zag staan. Maar ook elders in Boxtel heeft hij het plantje met gele bloemen en een oranje hart al geconstateerd. Voor paarden en in mindere mate ook voor rundvee is het plantje erg gevaarlijk, waarschuwt Geilfus.

,,Omdat dit jaar tot op heden nog niet gemaaid is, woekert het kruid en komt het ook al in de weilanden voor: funest voor paarden en koeien", stelt de inwoner van Lennisheuvel. Hij weet zich in zijn onrust gesterkt door waarschuwingen op de website www.paardnatuurlijk.nl\weetjes\kruiskruid.htm. Daar wordt gemeld dat in Engeland, waar een verdelgingsplicht geldt, twee jaar geleden alleen al 6.500 paarden doodgingen door het eten van het Sint-Jacobskruiskruid.

Geilfus heeft er bij de gemeente op aangedrongen dat er maatregelen worden genomen en doet daarbij meteen een handreiking. ,,Om enig resultaat te bereiken, moet zeker tweemaal worden gemaaid. Vervolgens moet de plant worden verwijderd en verbrand."

Zowel bloeiend als gedroogd is het kruidgewas gevaarlijk omdat het de lever van dieren aantast. Als te veel van het Sint-Jacobskruiskruid wordt gegeten, kunnen paarden en rundvee er zelfs dood aan gaan. Toch zullen de dieren de planten niet snel eten, zeker niet als er voldoende mals gras in de wei staat. De dieren mijden het kruiskruid vanwege de geur, meldt een woordvoerder van de gemeente Boxtel. Hij wijst erop dat in bermen wel meer giftige kruiden voorkomen.

AgrariŽrs doen er tijdens het maaien van het gras verstandig aan ervoor te waken dat het kruid tussen het maaisel terechtkomt dat wordt gebruikt als kuilvoeder. ,,Al zal het bij geringe hoeveelheden niet dodelijk zijn, invloed op de lever heeft het en bij een hoeveelheid van 3 tot 7 procent van het eigen gewicht bezwijkt het dier aan een pijnlijke dood", meldt een medewerker van de afdeling Openbare Werken van de gemeente. Er worden geen maatregelen tegen het Sint-Jacobskruiskruid genomen omdat in de bermen geen dieren grazen.
5 augustus 2004

Print deze pagina

Terug