GLORIEUZE INTOCHT OP VIA GLADIOLA NIJMEGEN

Wandelaars toch nog gebruind
de finish over

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: De dag van Groesbeek. De stoet wandelaars trekt over de beruchte Zevenheuvelenroute.

Het zit er weer op. De maanden van voorbereiding hebben hun vruchten afgeworpen of niet. Van de 48.644 aanmeldingen haalden 39.711 wandelaars vrijdagmiddag dolgelukkig de finish. Aangemoedigd door volle tribunes en overladen met gladiolen, wisten zij de Nijmeegse Vierdaagse 2004 succesvol af te sluiten. De zon zorgde voor een erg warme laatste dag, waarbij bijna alle wandelaars in korte broek de eindstreep haalden.

’Al moet het kruipend, de finish haal ik’. Een veelgehoorde uitspraak op vrijdag, de laatste dag van de Internationale Afstandsmarsen Nijmegen. Sommige deelnemers liepen écht op hun laatste krachten en strompelden of hinkten over de beroemde Via Gladiola op weg naar het felbegeerde kruisje of diploma. Aangemoedigd door het grootschalige publiek werden zij letterlijk naar de finish gedragen.

Muzikanten maar ook andere toeschouwers zetten hun beste beentje voor en maakten de intocht tot een muzikaal spektakel. Tijdens de laatste vier kilometers werd ontzettend veel drank, snoep, chips en andere lekkernijen aan de wandelaars uitgedeeld. Zelfs ijsco’s werden overhandigd maar ook de beroemde gladiolen gingen van hand tot hand. Onder het gewicht van de gekleurde bloemen, maar vaak met een glimlach van oor tot oor volbrachten de wandelaars de laatste loodjes.

Dinsdag startten de wandelaars van 59 nationaliteiten aan hun eerste wandeltocht uit een reeks van vier. Naar keuze schreven zij zich in het begin van het jaar in voor de afstand van 30, 40 of 50 kilometer. De eerste dag voerde door Elst. De aanhoudende regen maakte dat de wandelaars hun paraplu’s de lucht instaken, wat een vlotte doorgang op smalle dijkjes belemmerde.

De Dag van Wijchen begon met goed weer. Desondanks haalden veel wandelaars in het laatste deel van de route weer een nat pak, toen het een uur lang stortregende. De derde dag stond de beruchte Zevenheuvelenroute op de agenda. Een stralende zon zorgde die dag in Groesbeek voor heerlijk wandelweer. En ook tijdens de laatste dag waren de weergoden goed gezind. Flink gebruind en hier en daar zelfs verbrand, bewogen de tienduizenden wandelaars zich voort over het laatste deel van het parcours: Via Gladiola.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een verkeersagent omringd door gladiolen, regelt vrijdagmiddag het verkeer op een druk kruispunt aan de Via Gladiola. De wandelaars moeten op zijn teken even halt houden.

GLORIEUZE INTOCHT
Niet voor niets werd de intocht glorieus genoemd. Het aantal toeschouwers was onnoemelijk groot en hun enthousiasme motiveerde de deelnemers aan de vierdaagse. Spandoeken, ballonnen, bloemen, niets was de toeschouwers te gek voor ’hun wandelaars’. Zingend en dansend stonden zij langs de weg. Onder luid applaus en gejoel, liep menig wandelaar statig en genietend van alle publieke aandacht de laatste kilometers. Overigens, de nodige uitzonderingen daargelaten, want diverse lopers liepen echt op hun laatste krachten.

Blessures moeten ook wel héél ernstig zijn, wil een getrainde wandelaar de laatste dag nog opgeven en zo een droom uiteen zien spatten. Visioenen van ontelbare trainingsuren die voor niets zouden zijn geweest, weerhielden hen van opgeven. Het veelgehoorde verhaal dat het wandelen tijdens de laatste kilometers vanzelf zou gaan omdat het publiek je draagt, lijkt voor hen een sprookje te zijn dat in duigen valt. Toch geven ze niet op. Strompelend, puffend, steunend op de schouders van andere wandelaars, wist ook het merendeel van hen, de eindstreep te halen.

Vanuit Boxtel, Liempde, Gemonde en Esch hebben maar liefst 143 inwoners zich ingeschreven voor de 88e Internationale Afstandsmarsen. Van hen wisten 115 wandelaars de vierdaagse met goed gevolg af te sluiten.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: De laatste dag. Nog een paar meter van de finish verwijderd.
29 juli 2004

Print deze pagina

Terug