BURGEMEESTER VAN HOMELEN EREGAST OP VELDER

Theatrale opening Nationale Jamboree

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: De scouts uit Boxtel vertrokken maandag 26 juli vanaf de Markt met de fiets richting landgoed Velder in Liempde.

Muren van rook, theateracts, een videopresentatie en muziek waren maandagavond de ingrediŽnten voor de opening van de Nationale Jamboree op landgoed Velder. Buitenaardse bewoners en vreemde planeten bepaalden de theatershow die na het invallen van de duisternis werd opgevoerd.

Net als burgemeester Jan van Homelen en zijn echtgenote, beiden als eregast aanwezig bij de opening van de jamboree, werden de bijna 4.500 deelnemers uit 32 landen, in leeftijd variŽrend van 10 tot 17 jaar, maandagavond op theatrale wijze vertrouwd gemaakt met het thema van de tweede Nederlandse jamboree: 'More2Explore!'. Ontdekken en grensverleggende activiteiten staan centraal tijdens het kamp.

De Boxtelse deelnemers aan de jamboree hadden een plaatsje gevonden naast de grote licht- en geluidstoren die op het midden van het festivalterrein was opgetrokken. Martijn van Dinther, een van de zes kaderleden die de verkenners van de Sint-Paulusgroep en sherpa's van Rosa van Lima begeleiden, meldde dat de 36 jeugdleden een prima onderkomen hebben gevonden.

PLANETEN
Met het invallen van de duisternis trokken alle scoutinggroepen vanaf hun verschillende subkampen naar het centrale feestterrein waar een groot podium is opgetrokken. Om klokslag halfelf werd daar een begin gemaakt met de openingsceremonie door een satellietverbinding tot stand te brengen met het land Exploria. De president van deze denkbeeldige staat verrichtte de officiŽle openingshandeling. Met een video-impressie werden onderwijl de verschillende subkampen en hun bewoners voorgesteld.

De verschillende activiteiten waaraan de scouts deze en volgende week kunnen deelnemen werden verbeeld door planeten van zo'n anderhalve meter doorsnee, die vanaf het achterterrein tussen de menigte door naar het podium werden gedragen. Deze wereldbollen, met namen als Planet of Hikes, Culture Planet en Action Planet, waren versierd met symbolen en werden opgehangen aan het dak van het podium.

Aan het einde van de openingsmanifestatie werd het jamboreelied van dit jaar gezongen, waarvoor een popbandje voor het voetlicht trad.

In een reactie beoordeelde burgemeester Van Homelen, zelf in zijn jongensjaren een enthousiast lid van de scouting, de openingsmanifestatie als een 'prima start'. ,,Op moderne en ludieke wijze is het programma voor de komende dagen gepresenteerd." Van Homelen toonde zich enthousiast over de indeling van het kampterrein. ,,Jongeren van dezelfde leeftijd en verschillende nationaliteiten zijn samengebracht in subkampen. Ik proefde een goede ambiance en heb hoge verwachtingen over het verloop", aldus de burgemeester.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Zittend op het gras maken in totaal 4.500 scouts de openingsmanifestatie mee. Medewerkers droegen grote planeten binnen die de verschillende activiteiten van de jamboree symboliseren.

PIONIEREN
Tot en met volgende week donderdag worden de dagen van de scouts op het kampterrein gevuld met onder meer primitief koken en dag- of nachttrektochten, de zogenaamde hikes. Tijdens de trektochten moeten de scouts met behulp van een kaart, kompas en GPS speciale opdrachten vervullen en een bepaalde route afleggen.

Behalve typische scoutingactiviteiten als pionieren (kunstige objecten bouwen met houten palen en touw), zijn de deelnemers aan de jamboree ook actief in het internetcafť, in talloze winkeltjes en een aparte supermarkt.

DE PAGAAI
De scouts kunnen typische Nederlandse activiteiten zoals zeilen en roeien ervaren. Buitenlandse deelnemers uit landen als BosniŽ-Herzogovina, IndonesiŽ of Tanzania kunnen in een zeilboot stappen. Ook op andere speelse manieren kunnen ze kennis maken met het water. Samenwerking, creativiteit en doorzettingsvermogen zijn daarbij een belangrijk onderdeel. De wateractiviteiten vinden plaats buiten het kampterrein op het Engelermeer bij Den Bosch en rivier de Dommel in Boxtel bij de accommodatie van kanovereniging De Pagaai.

Scouting Nederland is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van het land en telt zoín 120.000 leden: 90.000 jeugdleden en 30.000 kaderleden. Zij maken onderdeel uit van de 1.300 plaatselijke scoutinggroepen waarvan Scouting Boxtel er ťťn is.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een internationaal gezelschap bivakkeert deze en komende week op landgoed Velder. Bijna negenhonderd buitenlandse scouts, onder meer uit het Verre Oosten en Afrika, zijn te gast op de Nationale Jamboree in Liempde.
29 juli 2004

Print deze pagina

Terug