PRESES HOCKEYCLUB LIEMPDE GEňERD MET SPORTPENNING

'Bij HCL staan plezier en ontspanning voorop'

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Burgemeester Jan van Homelen reikt de sportpenning van de gemeente Boxtel uit aan voorzitter Boudewijn Franke van de hockeyclub Liempde.

Het gebeurt maar zelden dat burgemeester Jan van Homelen de sport- en cultuurpenning van de gemeente Boxtel uitreikt. De onderscheiding valt alleen ten deel aan mensen die zich op zeer bijzondere wijze verdienstelijk gemaakt hebben. Boxtelaar Boudewijn Franke (60) behoort sinds vorige week donderdag tot het selecte gezelschap die de penning in zijn bezit heeft. De voorzitter van hockeyclub HCL uit Liempde kreeg de onderscheiding onder meer omdat hij sinds 1978 actief bij de hockeyclub betrokken is en zich met name ingezet heeft voor de jeugd van de hockeyclub. Franke is oprecht trots op de onderscheiding. ,,Het heeft me nooit moeite gekost om me in te zetten voor de hockeyclub. Ik heb het altijd met veel plezier gedaan en doe dat nog steeds."

Boudewijn Franke is een Boxtelaar die op handen gedragen wordt in Liempde. Op zich is dat al een bijzonder gegeven, maar het gaat nog verder. Wie de leden van de hockeyclub vraagt naar hun mening over de preses, kan erop rekenen dat een lofzang afgestoken wordt. Franke, die zelf lange tijd actief was als speler van onder meer het veteranenteam, is door de hockeyclub geŽerd voor al zijn verdiensten met een eigen laantje op het terrein van HCL. Het 'Boudewijnlaantje' luidt de naam van het paadje, waarbij Franke tevens aangeduid wordt als het 'Hart van HCL'.

De Boxtelaar waakt overigens niet alleen over het reilen en zeilen van de club. Zo wordt Franke de laatste jaren gesteund door HCL-lid Jacques van den Broek. Franke is echter de man binnen HCL die behalve bij de jeugd van de hockeyclub in Liempde ook nauw betrokken is geweest bij de organisatie van diverse toernooien voor senioren. ,,Ik heb me onder meer sterk gemaakt voor de organisatie van zogeheten wintertoernooien", aldus Franke.

,,Het initiatief hiervoor is genomen omdat de winterstop altijd heel lang duurt en we toch graag iets wilden organiseren voor de leden die ook in de winterperiode lekker bezig willen zijn. De wintercompetitie is een groot succes en kan rekenen op een grote belangstelling."

BARDIENSTEN
Franke heeft zich binnen de hockeyclub op vrijwel alle terreinen verdienstelijk gemaakt. Hij bekleedde in de ruim 25 jaar dat hij betrokken is bij HCL diverse bestuursfuncties, is actief in verschillende commissies, was verantwoordelijk voor het samenstellen van het infoblad van de club, verricht regelmatig bardiensten, repareert hoogstpersoonlijk doelpalen als het nodig is en bakt ook nog eens friet voor de jeugdleden. Ook tracht hij, soms op geheel eigen wijze, de jeugd waarden en normen bij te brengen.

,,Toen een jeugdspeler mij 's ochtends vroeg of hij een frikadel mocht hebben, reageerde ik met de opmerking: 'Ga eerst maar eens gewoon goed ontbijten en kom dan maar weer eens terug', lacht Franke, die eind jaren zeventig min of meer toevallig met de Liempdse hockeyclub in aanraking kwam. ,,Bij een bezoek aan een tentoonstelling in Liempde raakte ik in gesprek met Andrť Schaart van HCL. Toen ik zei dat ik in mijn jaren op de kostschool ook gehockeyd had, vroeg hij meteen of ik geen interesse had om bij de club te komen."

KANTINE
Franke werd daarop niet alleen actief lid van de vereniging, maar ging zich ook bezighouden met andere zaken, waaronder de bouw van een kantine. Al snel ging hij zich ook inzetten voor de jeugd. Hij ontpopte zich tot een echte onvervalste clubman, die alles over heeft voor zijn vereniging. Franke was degene die in de weekeinden de kantine opende en vervolgens als laatste de tent weer sloot.

,,Je zou kunnen zeggen dat ik in de loop der tijd ben uitgegroeid tot een soort pater familias voor de jeugd. Ik runde de kantine en deed dat met veel plezier. Als er problemen zijn, kunnen de kinderen altijd bij mij terecht. Ik wil daarbij iedereen in zijn waarde laten en op ongedwongen wijze leuke dingen met de jeugd doen", aldus Franke.

,,Door te luisteren probeer ik het vertrouwen van de kinderen te winnen. Nee, ik ben geen begeleider of een trainer, maar probeer er gewoon op mijn manier te zijn voor de jeugd. Daarbij stel ik wel grenzen. Als kinderen te ver gaan, laat ik dat merken. Ik ben blij dat mijn omgang en betrokkenheid met de jeugd door veel mensen gewaardeerd wordt. Ik vind het heel mooi dat wanneer ik door Boxtel of Liempde loop veel kinderen me begroeten en naar me gaan zwaaien."

FRIET
Franke staat bij de Liempdse hockeyjeugd niet alleen bekend als de man die regelmatig friet bakt en van alles met ze onderneemt. De Boxtelaar is zowel binnen de club als bij tegenstanders vermaard om zijn kippenpootjes. Daarnaast nam hij ooit twee grote kalkoenen mee uit Amerika om in Nederland het tienjarig bestaan van HCL te vieren. Dat gebeurde met een heerlijk diner, wat door Franke geserveerd werd op de middenstip.

Niets lijkt de HCL-voorzitter te veel om het de leden naar de zin te maken, waarbij hij naar eigen zeggen altijd terug kan vallen op de leden wanneer er een klusje geklaard moet worden. ,,De leden staan altijd klaar om te helpen. Ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand zei dat men geen tijd had. De sfeer binnen de club is gewoon heel warm en prettig, de mensen hebben veel voor elkaar over en gaan goed met elkaar om. We organiseren ook van alles voor de leden, waaronder barbecueavonden met daaromheen ook onderlinge wedstrijden. Dat zijn hele gezellige happenings. HCL is gewoon een leuke club, waar ik me heel erg thuis voel."

ONTSPANNING
De Boxtelaar is er mede debet aan dat de hockeyclub Liempde bij mensen binnen en buiten de club bekend staat om zijn gemoedelijke sfeer. ,,Wij zijn zeker geen prestatieclub, ontspanning en plezier staan bij ons op de eerste plaats. Ik ben ook blij dat de relatie met onze buren, voetbalvereniging DVG, zo goed is. Het is toch prachtig dat er bij ons in de kantine vaak DVG'ers een biertje met ons meedrinken", geeft Franke aan.

,,Bij HCL wordt niemand gedwongen om in een ander team te spelen. Iedereen speelt in de ploeg waarin hij of zij wil hockeyen. Toch zie je dat die aanpak ook kan leiden tot mooie prestaties. Het is natuurlijk heel mooi dat ons herenteam dit jaar voor het eerst in de historie gepromoveerd is naar de derde klasse en dat enkele damesteams kampioen geworden zijn, maar het uitgangspunt is dat iedereen die hier komt het naar de zin heeft bij HCL."

Het feit dat Franke voor zijn verdiensten onderscheiden is, vervult hem met trots. ,,Het geeft me het gevoel dat ik iets bijgedragen heb aan de club. Die waardering ervaar ik als heel prettig."
29 juli 2004

Print deze pagina

Terug